Sony har nyligen lanserat en helt ny produkserie kallad ULT, som riktar sig specifikt till hiphop-älskare som uppskattar ett rejält tryck i basen. Förkortningen står för ”Ultimate” och antyder att detta kommer att vara det senaste inom grymt ljud för den unga generationen. Hörlurarna ULT Wear är inget undantag.
Serien består för närvarande av tre högtalare i olika storlekar, plus hörlursmodellen Wear. Som för 2300 SEK ligger över XB910N men under 1000XM5 och även det äldre flaggskeppet 1000XM4, som fortfarande finns på marknaden till ett lägre pris än det senaste.
Mer bas med ULT-knapp
Alla produkter i serien har en dedikerad ULT-knapp som kan växla mellan de två baslägena ULT1 och ULT2. Den förstnämnda ger en extra djup och klippfast bas, medan ULT2 fokuserar på mellanbastonen, för en rappare och mer rytmisk återgivning.
Komfort och funktioner
ULT Wear påminner något om Sony WH-1000XM4, eftersom de båda har öronkåporna monterade på pannbandet med ”länkarmsinfästning” (ok), där XM5 använder en enda fästpunkt. Wear har även en synlig ULT-knapp på vänster kåpa, och även tydliga mikrofoner på toppen av varje kåpa. Dessa används i olika konfigurationer för tal och brusbehandling.
Hörlurskåporna har en oval form, justerbara bågar och mjuka, tjocka kuddar. Vikten är ungefär densamma som sin storebrors, 255 gram. Öronkuddarna är ännu tjockare och mjukare än på toppmodellen, även om ingen av delarna har ventilation. Detta resulterar i en del värme och svett efter långvarig användning, men med tanke på tät och kraftfull bas och även brusreducering är en tät försegling en förutsättning. Hörlurarna har svepsensorer på kåporna, med användaranpassade funktioner via en app på telefonen.
I appen kan du ställa in EQ och andra ljudrelaterade funktioner, och väljer du ”Fokus på ljudkvalitet” istället för ”stabil anslutning” aktiveras LDAC-kodeken med ”nästan CD-kvalitet”, om du har en Android-telefon. iPhone-användare får ”bara” AAC, men det kan låta riktigt bra det också.
ANC-knappen på vänster kåpa växlar mellan brusreducering och omgivande ljud, och i appen kan du programmera den till att även kunna stänga av funktionen helt.
Basen är verkligen massiv
Jag är alltid skeptisk till produkter som marknadsförs mot ungdomliga lyssnare. Det handlar inte bara om att ösa på med bas och tänka att alla blir nöjda. I det här fallet visar sig skepsisen dock vara ogrundad.
Direkt ur kartongen är hörlurarna inställda på ULT1, det vill säga med den djupaste basen. Och herregud, vilken fysisk bas! Musiken drämmer till, och basrytmerna i Billie Eilishs You Should See Me In a Crown borrar sig in i skallen. Sällan har det här varit tuffare att lyssna på.
ULT2 ger inte lika djup bas, istället är den snabbare och lättare. Båda fungerar bra, och ger energi till låtarna. Jag tycker att ULT1 ger den fetaste effekten, med en enorm bas som är nästan lika läskig som den är bra! Och det helt utan att maskera mellanregistret. Här har Sony träffat mitt i prick när det gäller vilka frekvenser de har trollat med.
Imagine Dragons färska singel Eyes Closed är en explosiv mix av pop och rap, som låter tokbra och festlig med den tunga basförstärkningen. Om du letar efter en riktig partyrökare är ULT Wear rätt för dig. Här är det full fest, och bara du är bjuden!
Det finns flera exempel på akustisk musik som fungerar bra med den extra basen. Markusphilippes tolkning av Pink Panther Theme har en kontrabas, som låter så massiv att den fyller hela huvudet, utan att ta fokus från saxofonen. För även om fokus i ULT-serien ligger på bas har Sony lyckats undvika att den dränker resten av frekvensområdet. Och sång kommer alltid fram bra i ljudbilden.
För mycket av det goda?
Utan ULT-funktionen aktiverad låter det betydligt tamare, speciellt på pop och rap, men även rock. Det blir plattare, och som regel mycket mindre engagerande.
Men i vissa fall blir ULT-basen för mycket av det goda. En akustisk låt som Simon & Garfunkels The Sound of Silence, framförd av The Ghost of Johnny Cash (inte Johnny Cash själv, rösten är bara väldigt lik!), låter nog bäst med ULT-funktionen helt avstängd. Det kan helt enkelt bli för saftigt och fysiskt, som om rösten är kopplad till en subwoofer.
Bra brusreducering
Ett mycket välkommet tillskott i denna prisklass är aktiv brusreducering. Och på ULT Wear är funktion inte bara en eftertanke. Kåporna har nämligen mycket bra dämpning av bakgrundsljud. De tar inte bort lika mycket som storebror WH-1000XM5, och har dessutom något mer inneboende brus i form av ett svagt sus i bakgrunden. Men brusreduceringen är definitivt konkurrenskraftig jämfört med de flesta andra märken – både i den här klassen och över.
Talkvalitet
Där ULT Wear inte övertygar lika mycket är när du själv måste prata igenom dem. Mikrofonerna tar upp min röst bra, men av någon anledning uppstår en konstgjord baston under min normala talröst. Nästan som om det ligger en Darth Vader i bakgrunden och pratar i takt. Effekten är svag, men ändå märkbar, och jag skulle inte rekommendera ULT Wear som förstahandsval för videomöten.
Sony ULT Wear: Slutsats
Med ULT Wear har Sony gjort något ganska speciellt. De har tagit ljudet från sina bästa hörlurar och lagt till massor av energi i basområdet. Vilket får journalisten att flina från öra till öra, låt efter låt.
Det dundrar verkligen loss i basen, samtidigt är det smart gjort, utan att ödelägga mellanregistret. Mot alla odds passar därför hörlurarna till de flesta typer av musik, eftersom ljudet är både klart och bra. ULT-funktionen är alltså mer än ett partytrick.
Röstkvaliteten är så och så, men om du ska lyssna och inte prata är det här ett exceptionellt lyckat par hörlurar. Brusreduceringen ger också hård konkurrens till de mesta andra, förutom Sonys egen toppmodell.
Att lurarna bara kostar 2 300 kronor är en bonus. Dessa tål nämligen att jämföras med det mesta där ute.
Tack för ännu ett bra test. Jag står och väljer mellan WH-ULT900N och Sennheiser Accentum Wireless. Tanken är att ha hörlurarna på jobbet, vid dator för podd, musik men även något videosamtal. Vilken rekommenderar du av dessa eller finns det någon annan lur jag missat som skulle passa mig ännu bättre?
Skönt test. *Stöööön*