Sennheiser Momentum Wireless marknadsfördes inte riktigt som brusreducerande hörlurar, även om de hade aktiv brusreducering inbyggt. Det fanns nämligen hörlurar med effektivare brusreducering, men Sennheiser ville att Momentum främst skulle få ner bakgrundsbruset i normala omgivningar, så att mer av musiken framträder. I full ljudkvalitet.
Momentum var avsedda för musiklyssning, inte för att kunna skryta med alla världens funktioner. Sådant hade ju Sennheiser faktiskt i PXC 550. Momentum var i stället hörlurar för de som ville ha byggkvalitet i en sober design och framför allt ett kraftfullt och fylligt ljud.
Så småningom insåg Sennheiser uppenbarligen att det fanns ett behov av fler funktioner i Momentum. I sin andra generation kunde hörlurarna äntligen fällas ihop och öronkåporna var större för att vara ännu bekvämare. Och kuddarna var tjockare och mjukare. Även brusreduceringen var en smula bättre.
Nya funktioner
Nu är den tredje och senaste generationen här, och Sennheiser har lagt till nya funktioner och gjort hörlurarna mer användarvänliga. För det första hade föregångaren en multifunktionsknapp som fungerade både som volymkontroll och styrde många funktioner genom att man tryckte på den x antal gånger. I den senaste versionen hittar man flera knappar med speciella funktioner, alla på höger öronkåpa. Volym upp och ner har egna knappar, och en i mitten svarar på samtal och startar eller pausar musiken. Längst ner sitter Bluetooth-parkopplingsknappen, som även kan hållas inne för röststyrning via Siri eller Google Assistant.
En ny funktion är lånad från PXC 500, nämligen att musiken pausar när hörlurarna tas av huvudet. Och börjar när man sätter på dem igen. Detta kan inaktiveras i appen. Som dessutom har inbyggd EQ-funktion om man vill fintrimma ljudet.
Utförandet är snyggt, av hög kvalitet. Huvudbygeln är av rostfri stål och läder, och de stora och bekväma öronkuddarna är av fårskinn. Här behålls komforten även när man lyssnar länge.
Hitta mina hörlurar
En väldigt praktisk funktion är att Momentum 3 har inbyggt stöd för spårning med Tile. Ladda ner Tile-appen och anslut hörlurarna till mobilen. Sedan vet appen alltid var den senast hade kontakt med dina hörlurar.
Om du kommer hem från jobbet och undrar om du glömde lurarna på kontoret så öppnar du bara Tile-appen. Om den säger att den senast hade kontakt med dem där så vet du att de ligger kvar när du kommer i morgon. Hittar du dem inte direkt när du kommer så trycker du på alarmknappen i Tile-appen så börjar hörlurarna att pipa och vibrera. Pipsignalen är svag, men du hör den om du är i närheten.
Brusreducering
Föregångaren hade alltid den aktiva brusreduceringen aktiverad så länge den var ansluten trådlöst, men nu kan den stängas av och sättas på med en strömbrytare på toppen. Vrider man strömbrytaren nedåt så går reduceringen baklänges: plötsligt förstärks ljuden utifrån, vilket är praktiskt när man lyssnar på musik i situationer där man vill höra vad som händer runtomkring. Till exempel om man vill höra när någon pratar.
Själva brusreduceringen är bra. Den är lite mindre effektiv än i syskonmodellen PXC 550 i de lägre frekvenserna, men bättre än Beyerdynamic Lagoon ANC. Brus i låga frekvenser släpps igenom utan större invändningar men Momentum 3 dämpar fint i de höga frekvenserna. Sammantaget är det inte i närheten av Sonys brusreducering, det hör man direkt om man sätter sig i ett flygplan och lyssnar. Men det är tillräckligt bra för att fylla en klar funktion, och jag gillar att brusreduceringen inte påverkar ljudkvaliteten negativt. Musiken låter likadant oavsett om den är på eller av.
Ingen strömbrytare
Ett lite märkligt beslut är däremot att ta bort av/på-knappen. Det här tog lite tid för mig att ta reda på, eftersom jag nästan är allergisk mot bruksanvisningar. Men den här gången var jag tvungen att bita i gräset och fick läsa mig till att Momentum 3 stänger av sig när man fäller ihop dem. Praktiskt, men då måste man komma ihåg det. För om man lägger ifrån sig hörlurarna utan att fälla ihop dem så får man förbereda sig på att man har ett dött batteri 17 timmar senare.
Ja, för den angivna speltiden har gått ner från 22 till 17 timmar. Fast det är inga problem, det är tillräckligt länge. Dessutom har 3:an laddning med USB-C, som går snabbare än föregångarens mikro-USB.
Bluetooth 5
Den nya modellen har även fått senaste versionen av Bluetooth, vilket gör att den kan kopplas till två enheter åt gången. Till exempel datorn för musikuppspelning och mobilen för samtal. En annan fördel med Bluetooth 5 är längre teoretisk räckvidd.
Men medan vi har varit med om att Bose NCH 700 gav oss ungefär 50 meter trådlös räckvidd utomhus så börjar Sennheiser Momentum 3 svikta redan 10 meter från mobiltelefonen. Det är ganska ynkligt, även om det inte finns är större problem så länge anslutningen är stabil inom räckvidden. Och det är den. Men den imponerar inte på någon, för till och med Sony WH-1000XM3 med Bluetooth 4 har mer än 30 meters räckvidd.
Ljudkvalitet
Utan att ha föregångaren att jämföra direkt med så är ljudet från Momentum 3 Wireless som jag minns det. Det finns gott om bas här, i popmusik smäller rytmerna till saftigt och skönt. Rytmerna i den melankoliska men hårtslående Pretty Little Secret med tonårstjejen Emma Steinbakken (som jag spår en ljus framtid) är stenhård. Detta är för övrigt de enda trådlösa hörlurarna jag har hört (bortsett från de säregna Nuraphone) som kan konkurrera med Sony WH-1000XM3 på ren och skär ljudnivå. Och kanske till och med överträffa dem!
Bröstklangen kommer inte fram lika bra som hos Sony, som har ett varmare och rundare mellanregister. Däremot är falsetterna renare hos Sennheiser, som har klarare toner längre upp. Det finns mer energi i övertonerna, vilket öppnar upp ljudbilden mer. Sony låter mer dämpat i toppen.
Jämfört med Sennheisers egna PXC 550 är Momentum 3 mycket mer energiska och underhållande. PXC 550 låter platta om man jämför, och har en betydligt lägre ljudnivå.
Klassisk musik har inte samma upplösning i toppregistret hos Sennheiser som Beyerdynamic Lagoon ANC. Lite kan fixas genom att tweaka i appen, men Lagoon har rent allmänt mer upplösning och luft. Fördelen med Sennheiser är återigen att den kan spela högre. Många klassiska inspelningar har ganska låg genomsnittlig ljudnivå för att ge utrymme åt kraftiga utbrott i fortissimo-passager. Då är det praktiskt att ha mycket att gå på. Och med hiphop-favoriterna är det utan tvekan en fördel att Momentum 3 kan spela så att det knakar i skallen!
Samtalskvalitet
Slutligen en liten fundering om samtalskvaliteten. Jag hör personen i andra änden riktigt bra och får dessutom en behaglig utanför-huvudet-känsla. Men den andra personen hör inte mig lika bra. Momentum 3 kommer inte i närheten av samtalskvaliteten i Jabra Elite 85h – eller Bose NCH 700. Lite trist, med tanke på att Sennheiser ju är kända för att göra mycket bra inspelnings- och sändningsmikrofoner. Besvikelsen är lika stor som med Beyerdynamic, som också är en känd mikrofontillverkare.
Slutsats
Sennheiser Momentum 3 Wireless är hörlurarna för dig som vill ha något annat än svarta lurar i plast, som det finns alldeles för många av. Här får du i stället ordentligt stål och äkta fårskinn, och passformen är felfri. Vi gillar också de nya funktionerna, särskilt den som gör att du kan hitta hörlurarna med en app.
Ljudet är väldigt bra, aningen bastungt men det är mest kul. Och en sådan tyngd! Snacka om ljudnivå.
Det finns ännu bättre hörlurar för kritisk lyssnande, men Momentum 3 har tillräckligt med upplösning för att uppskatta klassisk musik också.
Brusreduceringen i sig är bra, men inte mer än så. Och samtalskvaliteten hade kunnat vara bättre.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser