TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Nura NuraTrue Pro

Bluetooth med CD-kvalitet

NuraTrue Pro är först på marknaden med förlustfritt Bluetooth-ljud. Dessutom låter de förbaskat bra tack vare ett ljud som är skräddarsytt efter dina öron.

Av / 2022-10-22 - 07:00
Nura NuraTrue Pro

Ljud & Bild tycker

  • Äntligen lossless via Bluetooth! Ljudet är väldigt underhållande, med fler detaljer än tidigare. Skräddarsys efter användarens hörsel.
  • Långt ifrån små, kan tynga ner lite.

Nura har lyckats göra sig ett namn på ganska kort tid. Det beror på att de inte gör som alla andra utan går sin egen väg.

Först kom hörlurarna NuraPhone, ett par over-ear-hörlurar med en öronpropp i mitten av varje kåpa. Hybrid-öronproppar/lurar, med andra ord. Propparna skapar hela ljudbilden och kåporna skickar dånande bas genom skallen!

Men den största innovationen med NuraPhone var att de var först på marknaden med att skräddarsy ljudbilden efter användarens öron. Med hjälp av mätningar med testsignaler och smart digital bearbetning var tanken att de skulle fungera som ”glasögon” för öronen. Och det fungerade förvånansvärt bra! Men det mest imponerande med dem var dynamiken och basresponsen, som fortfarande är det maffigaste jag hört från någon trådlös hörlur.

Läs också NuraTrue: Öronproppar fungerar som "glasögon" för öronen NuraTrue mäter din hörsel och skräddarsyr ljudet så att du hör musiken i alla dess klangfärger.

Öronproppar

Sedan kom NuraLoop, där propparna fanns kvar men kåporna försvann. En betydligt mer bärbar och användarvänlig produkt, fast utan den djupaste basen. Men propparna satt ihop med varandra genom en sladd, på en marknad där de helt trådlösa propparna höll på att få total dominans. Så succén blev begränsad.

Därför kom nyligen NuraTrue, ett par helt trådlösa öronproppar. Med samma smarta användaranpassade ljud. Den kraftfulla DSP:n kräver mer utrymme och större batterier än vanligt, därför är husen ganska stora och skrymmande. Men det var också ungefär den enda nackdelen med dem.

Annons
Nura NuraTrue Pro lifestyle 3
NuraTrue Pro är till och med lite större än de billigare NuraTrue. Foto: Nura

NuraTrue Pro – förlustfritt Bluetooth-ljud

Nura kunde egentligen ha stannat med NuraTrue och gett oss en ny fintrimmad version varje år. Så bra är de nämligen. Men jag hade inte ens hunnit packa ner dem och skicka tillbaka dem förrän NuraTrue Pro dyker upp. Vad skulle egentligen kunna vara så mycket mycket bättre?

Svaret ligger i Bluetooth-protokollet. För Nura har gett oss marknadens första öronproppar med förlustfritt Bluetooth-ljud! Och det är något helt nytt, för även om både LDAC och aptX HD ger förbättrat Bluetooth-ljud och ståtar med både 24 bitar och upp till 96 kHz, så är det faktiskt inte äkta lossless. Det trixas med data, som med hjälp av psykoakustiska modeller tar bort ljud som du normalt inte kan höra. Men eftersom inga två öron är lika är det omöjligt att skapa en helt exakt modell. Det bästa är alltid att inte ta bort någonting, men det kräver bandbredd. Vilket Bluetooth har ont om.

Nura NuraTrue Pro buds beauty
Foto: Nura

aptX Lossless

Det är här aptX Lossless kommer in. Informationen paketeras ungefär som i en zip-fil, inte olikt vad FLAC-formatet gör med musik. När signalen packas upp i andra änden är det en exakt kopia av vad som skickades in i kodeken

Men hur smart den här datapackningen än är så kräver den mer bandbredd än vanligt Bluetooth-ljud. Upp till 1,2 Mbit/s, faktiskt. Det är mer än dubbelt så mycket som normalt. Och det är därför aptX Lossless inte har varit en del av Bluetooth-protokollet förrän nu, även om kodeken faktiskt har använts i flera år under produktionen av utsändningar (till exempel för DAB-radio).

Men sedan Bluetooth 5 kom har det blivit möjligt att manipulera protokollet för att ge den nödvändiga bandbredd som behövs för förlustfri överföring.

Nura NuraTrue Pro
NuraTrue Pro är de första öronpropparna som har förlustfritt Bluetooth-ljud. Foto. Nura

Dold i aptX Adaptive

aptX Lossless är en separat kodek, men den gömmer sig i aptX Adaptive-protokollet. Det betyder att när du länkar öronpropparna till en Android-telefon (lycka till med att få Apple att ens stödja vanlig aptX!), kommer du att se i utvecklarinställningarna att aptX Adaptive är aktiverat. Vi får därför bara lita på Nuras ord att detta faktiskt är Lossless.

Begränsat stöd

I dag stöds inte aptX Lossless av många mobiler, eftersom den senaste Snapdragon 8+ Gen 1-processorn krävs. Kompatibla mobiler är Asus Zenfone 9, Motorola Edge 30 Pro, Samsung Galaxy Z Fold 4 och Xiaomi 12 Pro, plus några till. Men den här listan kommer snabbt att bli längre i framtiden. Till testet har jag fått låna en Zenfone 9 från Asus.

Nura NuraTrue Pro detail
Foto: Nura

Längre batteritid och multipoint

Bland andra förbättringar jämfört med den billigare NuraTrue finns nya och bättre element, med titanmembran. Och dessutom stöd för flerpunkts-Bluetooth-anslutning, vilket innebär att propparna går att parkoppla med två enheter samtidigt. Detta måste aktiveras manuellt i Nura-appen.

Dessutom har Pro-versionen förlängt batteritiden från 6 timmar till 8 i själva propparna och från 18 timmar till 24 i fodralet.

Läs också Nura Nuraphone Nuraphone justerar ljudet efter just dina öron. Och de trycker till med sjuka mängder bas tack vare inbyggd subwoofer.

Brusreducering och omgivningsljud

NuraTrue Pro har brusreducering, den är alltid aktiverad om du inte går in i inställningarna i appen och stänger av den. En lätt beröring på den vänstra proppen kan aktivera eller inaktivera omgivningsljud, vilket Nura kallar social mode eftersom det betyder att du kan prata med någon utan att ta ur propparna. Men det finns ingen genväg för att göra samma sak med brusreducering. Man kan ändra touchfunktionerna i appen, men inte för brusreduceringen.

Nura NuraTrue Pro beauty purple scaled 1
Foto: Nura

Liksom med den mer prisvärda modellen fungerar brusreduceringen bra, man blockerar den nödvändiga mängden brus utifrån, inklusive buller i en bilkupé. Jag kan inte tänka mig att en flygplanskabin är något problem heller, men det har jag inte kunnat testa. Knattret från datorns tangentbord kommer tydligare fram här än med Sony WF-1000XM4 och Sennheiser Momentum True Wireless 3, och NuraTrue Pro har också ett mer hörbart susande. Därför vill jag alltid att stänga av brusreduceringen när jag vill lyssna på musik med högsta möjliga ljudkvalitet. Man har ju trots allt förlustfritt ljud här!

Omgivningsljudet fungerar som det är tänkt och är en praktisk funktion. Men tyvärr är den inaktiverad under mobilsamtal och kan inte användas som medhörningsfunktion (sidetone) för att höra den egna rösten. Lyckligtvis hör åtminstone samtalspartnern dig bra.

Nura NuraTrue Pro buds scaled 1
Foto: Nura

Dirac Spatial Audio

En annan funktion som NuraTrue Pro har jämfört med standardversionen är Dirac Spatial Audio. Den lägger till en subtil 3D-effekt till innehållet. Men inte mer än att det fortfarande känns som stereo, bara bredare och större. Jag kan ofta uppskatta det lilla extra som Dirac tillför, men eftersom ljudet samtidigt blir mer diffust föredrar jag oftast att låta effekten vara avstängd.

Appen är viktig

Att koppla in NuraTrue Pro är som med de flesta andra: hitta dem i Bluetooth-listan på mobilen och välj dem, så parkopplas dem.

Flera olika toppar ingår, både i silikon och minnesskum. Sedan finns det en liten flik som ska läggas på insidan av örat, vilket gör att de sitter ännu bättre.

Nura NuraTrue Pro lifestyle 4 scaled 1
Foto: Nura

Husen är till och med lite större än standardversionen av NuraTrue, så de syns tydligt, och känns också lite tunga när man går med dem. Av samma anledning skulle jag inte använda dem för att springa med, så nästa projekt från Nura kanske blir ett par sportproppar?

Första gången du ansluter NuraTrue Pro med Bluetooth blir du ombedd att ladda ner appen. Du måste ha laddat dem i minst en timme för att fortsätta.

Nura-appen är viktig första gången, eftersom du kan skapa en automatisk ljudprofil för dina öron. Öronpropparna skickar in ljud i örat som sedan tolkas och ett ljudfilter skapas som är anpassat exakt efter din hörsel. Dessutom aktiveras en Immersion-funktion, som i verkligheten är extra bas. Du kan välja hur mycket av detta du vill ha med hjälp av en spak. Eller inget alls.

Nura NuraTrue Pro buds purple ting scaled 1
Foto: Nura

Så låter NuraTrue Pro

Se till att aktivera utvecklarinställningar på din Android-mobil för att se om aptX Adaptive är valt som kodek. Det är först då du får förlustfritt ljud. Det är också viktigt att utföra ljudkalibreringen, annars låter det platt och livlöst. Som med alla andra Nura-modeller. Men när allt är klart låter det helt grymt!

Ljudet är ganska likt det i de billigare NuraTrue, fast mer detaljerat. Stereoljudet är stort, med mängder av luft och samma saftiga bas som i den billigare versionen. Kanske till och med lite bättre definierad.

I Vigil med The Mars Volta bär basgången upp mycket av låten, och med NuraTrue Pro är den bergfast. Gitarren ligger ovanpå och är klockren. Cedric Bixler-Zavalas nästan nasala röst kommer fram med all sin läckra egenhet, och medan jag tyckte lillebror NuraTrue saknade lite upplösning i toppen så är det inte samma sak med NuraTrue Pro.

Med klassisk musik är det kontroll över alla instrument och även om man drar upp Immersion-basen i appen så stjäl inte kontrabasen all uppmärksamhet från cellorna.

Nura NuraTrue Pro buds lifestyle scaled 1
Foto: Nura

Någon poäng med lossless?

Jag har testat öronsnäckorna med både Android och iPhone, av de två låter Android bäst. Men det gör det även om jag byter till vanligt aptX-ljud, som alltså inte är förlustfritt.

Det går visserligen att höra subtila skillnader när man byter till lossless – märk väl när brusreduceringen är inaktiverad, annars är det egenbruset i propparna för högt för att man ska lägga märke till de extra detaljerna i ljudbilden. De är nämligen på en ganska subtil nivå.

Lossless är helt klart en förbättring, men det viktigaste är att öronpropparna är så bra i sig. Med eller utan förlustfri överföring.

Nura NuraTrue Pro buds & case
Foto: Nura

Slutsats

NuraTrue Pro är innovation rakt igenom, på ett synnerligen lyckat sätt. Här ligger tekniken i framkant, men är inpackad i ett användarvänligt gränssnitt – och utfört på ett sådant sätt att det inte skalar bort den känslomässiga aspekten av musikåtergivningen. Snarare tvärtom. När ljudet är kalibrerat till användarens öron får alla instrument fullt fokus, plus att propparna har en enorm bas. Kul!

Att Nura-propparna dessutom är de första med förlustfritt ljud över Bluetooth gör dem inte mindre spännande. Förbättringen är subtil, men ändå viktig och gör att man kommer ännu närmare musiken.

Det enda felet med NuraTrue Pro är storleken. Det här är stora grejor. Som tur är sitter de bra.

Karakter
Nura NuraTrue Pro
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild