I det ändlösa havet av trådlösa hörlurar finns det ingen som har gjort vad Noble Audio har gjort med FoKus Apollo.
De flesta trådlösa hörlurar använder ett enda dynamiskt element som ska återge hela frekvensregistret. En beprövad princip, men inte utan kompromisser. Dynamiska element har fördelen av utsträckt bas med stort dynamiskt omfång och kan hantera höga ljudtryck. De är däremot ofta för tunga och långsamma för att få fram de finaste detaljerna i mellanregister och diskant. Därmed förloras en del av informationen som ger ett mångfasetterat ljud.

Planmagnetiska element ger ofta fantastisk detaljupplösning med precisa transienter och minimal förvrängning – perfekt för akustisk musik! Ofta saknas dock den fysiska basåtergivningen och förmågan att spela högt. Elementen är dyrare att tillverka och kräver en tyngre, styvare konstruktion för att hålla det planmagnetiska membranet fritt från förvrängning.
Noble Audio har kombinerat båda teknikerna i FoKus Apollo. Genom att ha ett 40 mm dynamisk element för basen och ett 14,5 mm planmagnetisk element för mellanregister och diskant utlovar de en lösning som eliminerar respektive tekniks svagheter. Men hybridlösningar är komplexa – de kräver exakt avstämning mellan elementen och leder till högre vikt – och högre pris: 9 000 kronor.
Har Noble Audio lyckats med det omöjliga – att bygga trådlösa hörlurar som låter som trådbundna highend-modeller?

Solid konstruktion, hyfsad komfort
Apollo är stora och rejäla hörlurar gjorda av premiummaterial. Med sina 327 gram är de tyngre än konkurrenterna – både Sony WH-1000XM5 och Bose QuietComfort Ultra väger runt 250 gram. Den eloxerade aluminiumramen, den Alcantara-klädda huvudbygeln och öronkuddarna i proteinläder gör ett gott intryck.
Huvudbygeln har liten kontaktyta och vilar främst på en enda punkt ovanpå huvudet. Det koncentrerar vikten, vilket känns efter ett tag. Den klämmer åt måttlig mycket och öronkuddarna är mjuka, men jag saknar bättre viktfördelning.
Noble har valt fysiska knappar i stället för touchkontroller, vilket ger en bättre taktil känsla och färre feltryckningar. Öronkåporna kan vridas 270 grader runt sin axel, men inte vikas, vilket begränsar bärbarheten.
Teknik för kräsna lyssnare
På papperet har Apollo allt: Bluetooth 5.3 med flerpunktsanslutning och omfattande kodek-stöd: LDAC (990 kbps), aptX, aptX HD, AAC och SBC. För Android-användare är LDAC särskilt värdefullt med sin nästan förlustfria ljudkvalitet. iPhone-användare får nöja sig med AAC.
Noble-appen har en 10-bands equalizer med flera förinställningar och anpassning av brusreduceringsnivåer. Batteritiden är imponerande, upp till 80 timmar utan ANC och ungefär 60 timmar med ANC, vilket är långt mer än konkurrenterna som klarar ungefär 30 timmar.
Apollo kan även användas trådbundet via USB-C (som DAC) och vanlig 3,5 mm minijack. I paketet ingår adaptrar, en bärväska och en löstagbar bommikrofon.

Så låter Noble Audio FoKus Apollo
Direkt ur kartongen är Apollo imponerande. Basen är tung och fet och slår hårt. På samma gång är den tillräckligt rapp för att inte låta grötig, och utan att det övre basregistret maskerar något i mellanregistret. Röstregistret framträder med fin tydlighet och det finns en öppenhet i ljudbilden som jag sällan hör i trådlösa hörlurar.
Jämfört med referensen Sony WH-1000XM5 låter Apollo mer naturligt och har betydligt bättre dynamik. Om man jämför direkt känns Sony-lurarna tunnare och mer hermetiska, basenergin ligger längre upp och kommer i vägen för mellanregistret.
Nya AKG N9 (test är på gång) låter definitivt tunnare i mellanregistret och mindre dynamiskt. Apollo kommer närmare Focal Bathys i kvalitet och överträffar dem i ljudtryck.
Mot trådbundna Sony MDR-M1 kommer Apollo förvånansvärt nära i mellanregisterkvalitet, men har färre klanglager och lite mindre luftighet. Diskanten är dock fortfarande exceptionellt nyanserad för att komma från trådlösa hörlurar.
Bättre ljud med LDAC
Apollo låter bäst med LDAC-kodeken. Observera att Android ställer in upplösningen till 32 bit/96 kHz som standard, men bitströmmen på 990 kbit/s klarar inte det utan kvalitetsförluster. Genom att sänka upplösningen till 16 bit/44,1 kHz blir ljudbilden kanske lite mindre luftig, men timingen och rytmen förbättras.
Du kommer närmare originalsignalen vid lägre upplösning eftersom komprimeringsalgoritmerna bevarar mer när de jobbar med CD-upplösning. Nackdelen är att detta måste ställas i manuellt varje gång man lyssnar.

USB-DAC: Ännu bättre ljud, men se upp
Som USB-DAC fungerar Apollo bra, men den maximala ljudvolymen är konstigt nog lägre än när man lyssnar trådlöst, både med mobil och med PC som källa. Jag föredrar därför trådlös LDAC-anslutning för att få det högre ljudtrycket.
Bra brusreducering
Brusreduceringen fungerar, men är inte bäst i klassen. Den har ett märkbart brusgolv – ett konstant susande i bakgrunden. Själva dämpningen av externa ljud är tillräcklig och hörlurarna ger bra mekanisk dämpning även utan ANC.
Problematisk bommikrofon
Den löstagbara bommikrofonen ger mycket bättre ljudkvalitet än de inbyggda mikrofonerna, med naturligare röst och tydligare konsonanter. Tyvärr är implementeringen usel på testexemplaret. Mikrofonen kopplas in med en 3,5 mm minijack-kabel, men kontakten är så lös att den hela tiden trillar ur och tappar anslutningen.
Det är synd, för ljudkvaliteten är betydligt bättre än från de inbyggda mikrofonerna, som lyckligtvis fungerar användbart.

Slutsats
Noble Audio FoKus Apollo imponerar med enastående ljudkvalitet tack vare den unika hybridlösningen med olika element. Kombinationen av fyllig bas, detaljerat mellanregister och luftig diskant som innebär att de trådlösa hörlurarna kommer närmare kvaliteten i bra alternativ med kabel.
Exceptionell batteritid och omfattande anslutningsmöjligheter är klara plus, bland svagheterna finns medelmåttig brusreducering, icke-optimal viktfördelning och den värdelösa bommikrofonen.
Med ett pris på 9 000 kronor är de inte billiga, men för den som prioriterar ljudkvalitet framför allt annat är Apollo ett spännande alternativ.

Läs hela artikeln med LB+
Supererbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7800 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser