Den här gången har vi lagt vantarna på nio av de mest påkostade trådlösa hörlurarna, om vi bortser från de allra mest exklusiva pråligheterna. Vi snackar om stora namn – Sony, Bose och Sennheiser är med allihop – plus ett par mörka hästar som Creative och Huawei. Och vi kan redan nu avslöja att detta test förmodligen kommer att bjuda på ett par överraskningar! Apple AirPods Pro har vi inte tagit med den här gången eftersom navelskådande forskning säger att Apple-fans köper dem ändå, oavsett tester.
I den här klassen är öronpropparna proppfulla med det senaste inom brusreducering, omgivningsljud och trådlös teknik. De här öronpropparna är gjorda för att ge bästa möjliga ljudupplevelse när du är på språng, utan att irriterande sladdar kommer i vägen.
Batteri, komfort och användarvänlighet
Nu ska det sägas att det kan vara lite av en konst att styra de här små prylarna. De flesta fungerar genom att du trycker och sveper med fingret på själva öronpropparna, en manöver som ofta är värre än att spela Plockepinn med boxningshandskar.
Batteritiden är däremot inte längre den huvudvärk den en gång var. De flesta av de här skönheterna ger dig 6–8 timmars lyssningstid på en enda laddning, plus laddningsfodral som ger ytterligare 15–20 timmar. Om du inte planerar en nonstop jorden runt-resa lär inte det vara något problem.
Ljudkvaliteten är naturligtvis huvudattraktionen här, men komfort och användarvänlighet är minst lika viktigt. De bästa öronpropparna är de man knappt märker att man har i öronen, de som inte sticker ut som ett par trattkantareller. Och om de har ett urval av örontoppar i olika storlekar och material, ännu bättre. One size fits all gäller definitivt inte här.
Många av testdeltagarna kan styras med en app, som bland annat låter dig justera ljudet. Och det är fint, så länge appen är lätt att navigera i och har en användbar equalizer. Men du bör inte behöva ha en doktorsexamen i ljudteknik bara för att njuta av musik.
Om öronproppar och samtalskvalitet
När det gäller samtalskvalitet måste man vara lite mer förlåtande. Det är ingen lätt uppgift att plocka upp din röst tydligt när mikrofonen sticker ut ur örat på två fotbollsplaners avstånd från munnen. Några av öronpropparna gör ett bättre jobb än andra, men låt oss vara ärliga – om du tänker tillbringa din dag med ideliga Zoom-möten i ett bullrigt kontorslandskap så klarar du dig inte utan ett ordentligt kontorsheadset. De här öronpropparna är för mer avslappnade samtal, inte för att kanalisera din inre kundtjänstmedarbetare.
Sony WF-1000XM5
Strålande brusreducering
Sony WF-1000XM5:s brusreducering är fortfarande bland det bästa som finns på marknaden. Men konkurrensen har hårdnat.
Bose QuietComfort Ultra Earbuds
Ett hederligt försök
Boses bästa öronsnäckor gör ett helt anständigt jobb. Men vi saknar ljudet lite.
Sennheiser Momentum True Wireless 4
Klassens bästa öronproppar
När det gäller det kompletta totalpaketet är det Sennheiser Momentum True Wireless 4 som lägger beslag på segern.
Technics EAH-AZ60M2
Suveräna öronproppar
Om du är allergisk mot att fintrimma ljudet själv har Technics EAH-AZ602 klassens bästa ljud direkt från fabrik.
Jabra Elite 10 Gen 2
De skönaste
Jabras senaste och sista flaggskepp låter klarare än de flesta.
Denon PerL Pro
Fantastiskt ljud när det är som bäst
Med Denon PerL Pro kan ljudet anpassas efter din egen hörsel. Då får du ett par ”glasögon för öronen".
Philips Fidelio T2
Bra funktioner, men ljudet är en besvikelse
Philips Fidelio T2 lovar mycket med sin premiumdesign och stora utbud av funktioner. På ljudavdelningen finns det däremot mycket att hämta.
Creative Aurvana Ace 2
Innovativt ljud i fickformat
Creative tar ljudkvaliteten på allvar med sina nya Aurvana Ace 2. Som har en teknik som är helt ny i den här prisklassen.
Huawei FreeBuds Pro 3
Stilsäkert från Huawei
Huawei FreeBuds Pro 3 erbjuder en snygg design, bra ljud och en massa funktioner.