TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Marshall Motif A.N.C.

Marshall-ljud med bra brusdämpning

De små Marshall Motif A.N.C är ett av prisklassens bästa köp, med både bra brusreducering och fett ljud.

Av / 2021-10-25 - 08:00
Marshall Motif A.N.C.

Ljud & Bild tycker

  • Stor, fyllig och dynamisk ljudbild med bra balans och fet bas. Kompakta, stänkskyddade och sitter bra i örat. Bra brusreducering. Mycket för pengarna.
  • Ljudet från samtalspartnern är uselt och musiken saknar lite upplösning och finess jämfört med de allra bästa.

För inte så länge sedan testade vi Marshalls första helt trådlösa öronproppar Mode II, vi blev förtjusta i ljudet men saknade brusreducering. Nya Motif ANC har både och, alltså en ljudbild som passar extra bra till pop, rock och hiphop – som man förväntar sig av Marshall – och dessutom bra brusreducering.

Motif-propparna ligger en bra bit under Sonys WF-1000XM4 i pris och har Bose QuietComfort Earbuds och Jabra Elite 7 Pro som närmaste konkurrenter. För att inte tala om Apples AirPods Pro, som kostar lika mycket. Men Marshalls proppar låter bättre än Apples och de har bättre brusreducering också.

Detta beror bland annat på att Motif ANC sitter bättre, åtminstone i mina öron. Det är lättare att få en bra passform i örat som ger det mest optimala ljudet.

En snabb jämförelse med Jaybird Vista 2, som har fördelen av en silikonkrok på insidan och därför är extra bekväm, gick till Marshalls fördel. Motif ANC är också bättre på brusreducering än Vista 2 och krossar en av våra favoriter – KEF Mu3 – på både komfort och brusreducering.

Sony WF-1000XM4 är fortfarande referensen för brusreducering. Marshall-propparna dämpar inte olika ljud lika effektivt, men fungerade rikrigt bra i flygkabinen. Där både meddelanden från kabinpersonalen och flygplanets oväsen dämpades behagligt

Annons

Marshall-propparna är stänksäkra (IPX5) och tål mycket väl en regnskur. Det ingår silikonproppar i small, medium och large i den obligatoriska Marshall-lådan. Fodralet innehåller ytterligare 15,5 timmars batteritid, utöver de 4,5 timmarna som propparna spelar med brusreduceringen aktiverad.

Fodralet kan laddas från en USB-port med den medföljande USB-C-kabeln, men stöder också trådlös laddning på en laddningsplatta.

 

Marshall Motif ANC
Det kompakta fodralet passar enkelt i fickan. Foto: Lasse Svendsen

Passform och användarvänlighet

Som med så många andra av Marshalls trådlösa hörlurar stöds Motif i Marshall-appen. Där kan man välja mellan flera EQ-inställningar: rock, tal, pop, hiphop, electronic och Marshalls egen förinställning. Lägg märke till att varken jazz eller klassisk finns.

I appen kan man också reglera brusreduceringen och graden av medhörning från mikrofonerna på utsidan. Den beröringskänsliga ytan på proppens sida kan stängas av, eller användas för att slå på och av brusreducering, välja EQ eller röstassistent.

Räckvidden är suverän, det går utmärkt att vandra runt i huset utan att ha med sig mobiltelefonen. Och samtalskvaliteten i mobilsamtal är godkänd för den som är i andra änden.  Tyvärr är kvaliteten på samtalen i öronpropparna ungefär som att stå i ett rum med dörren stängd och försöka föra en konversation med någon utanför.

IMG_7127 IMG_7126 IMG_7125
<
>

Ljudkvalitet

Efter testet av Marshall Mode II såg jag fram emot att testa Motif, och jag blev inte besviken. Det klassiska Marshall-ljudet finns kvar. Även om det har blivit bättre balanserat och mer polerat än i tidigare modeller.

Precis som Mode II är Motif bäst när man spelar pop, rock, hiphop, elektronika och heavy metal, men jag var tvungen att testa jazz och klassisk också. Trots att det knappast är vad man främst förknippar Marshall med.

Öronpropparna klarade uppgiften med äran i behåll. Keith Jarretts och Charlie Hadens samspel gav både djup i pianoklangen och fylliga toner från kontrabasen. De klarade sig fint även med Verdis Requiem, och även om jag har hört fler nyanser och bättre klang i Luciano Pavarottis röst så saknades det inte inlevelse och engagemang i hur musiken återgavs.

Marshall Motif A.N.C.piano
Klassisk musik är kanske inte Marshall-propparnas stora favorit, men de klarar sig ändå respektabelt. Foto: Lasse Svendsen

Det var mer fart när Doyle Bramhall II och Eric Clapton gick loss i Everything You Need. Som precis som Steely Dans Black Cow lät väldigt övertygande. Med ordentlig glöd i mellanregistret och fet bas i kombination med bra dynamisk kontrast kom rytmen i musiken fram ordentligt i ljudbilden. Som mycket väl hade kunnat ha bättre upplösning och finess, men då misstänker jag att Marshall måste hitta ett ännu bättre element än det här.

Slutsats

Marshall Motif ANC är ett välkommet alternativ till de etablerade öronpropparna med brusreducering. De spelar genomgående utmärkt, särskilt när spellistan är full av musik som kommer till sin rätt när återgivningen av bas, percussion och gitarrer är det som driver ljudbilden. Men de klarar sig fint även med klassiskt, tro det eller ej. Brusreduceringen är bättre än jag hade vågat hoppas på, och även om ljudkvaliteten i samtal är svagare än vi föredrar så är Motif enkla att rekommendera. Precis som Mode II lyckas de få fram leendet och lyfter musikupplevelsen många snäpp jämfört med budgetproppar. Mer kan man inte begära för de här pengarna.

Läs också Rockiga öronproppar med riktigt fet bas Det är Marshall Mode II man ska ha om man älskar att det trycker till lite i öronen när man spelar musik. Högt, så klart.
Karakter
Marshall Motif A.N.C.
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild