TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Marshall Major II BT

Marshall rockar sladdlöst

De första trådlösa lurarna är så praktiska och bastunga som man kan önska sig.

forfatter
Publicerad 2016-04-12 - 06:00
L&B tycker
Extremt lång batteritid. Praktiska, hopfällbara och lätthanterade. Låter strålande med bastung musik.
Ljudet passar inte alla. Det hade varit trevligt med en app med equalizer.
Specifikationer
  • Anslutning: Bluetooth, sladd
  • Element: 40 mm
  • Impedans: 64 ohm
  • Frekvensomfång: 10 Hz-20 kHz
  • Känslighet: 99 dB SPL
  • Batteritid: 30 timmar
Riktpris: 1500Pr. 2016-04-12 Produktsida

Förutom sina trådlösa högtalare har Marshall ett antal hörlurar i sortimentet, från Mode till Monitor och Major. Alla traditionella med sladd. Men nu har den sistnämnda kapat bojorna och Marshall har fått sin första trådlösa modell, Major II Bluetooth. Marshall har dock behållit möjligheten för en kompis att koppla in sina lurar med sladd i Major så att man kan dela musiken. Och om batteriet tar slut kan man fortfarande koppla in dem med sladd.

 

Användning

Inte för att det är särskilt troligt då lurarna till skillnad från de flesta konkurrenter inte har runt 12 timmars speltid, utan skryter med 30! Och det verkar inte vara någon underdrift. De klarade sig igenom hela vårt 24-timmars inspelningspass utan att behöva laddas. En annan sak som underlättar på resande fot är att de är hopfällbara. Ett par kraftiga gångjärn gör att kåporna kan fällas innanför bågen så att de tar minimal plats i packningen.

Den lilla joysticken på ena kåpan styr all uppspelning. Foto: Marshall
Den lilla joysticken på ena kåpan styr all uppspelning. Foto: Marshall

 

Tack vare en generös stoppning i både bågen och kåporna sitter lurarna riktigt skönt på huvudet. Man ska dock vara medveten om att det är on-ear-lurar vilket gör att det kan bli lite svettigt om öronen vid längre lyssning. Uppspelningen kan styras från en liten joystick-liknande spak på den enda kåpan. Med hjälp av den kan man starta och stoppa uppspelning, besvara samtal, byta låt och justera volymen. Den är riktigt intuitiv och fungerar väl.

 

Ljudkvalitet

Om man använder sladden så har den också en fjärrkontroll, samt en mikrofon för samtal. Annars sitter mikrofonen i den ena kåpan. Samtalskvaliteten är mer än väl bra nog. Och det samma gäller ljudet när man spelar musik. Frekvenskurvan är som väntat skruvad åt det bastunga hållet och de låter mycket likt vanliga Major II. Tack vare apt-X blir inte ljudet speciellt mycket sämre än när man använder sladd.

Foto: Marshall
Foto: Marshall

Som väntat levererar de dånande rock med tunga trummor på ett strålande sätt. Men de fungerar faktiskt lika bra för elektronisk musik. De klarar till och med den brutala basgången i Limit to Your Love med James Blake. Deras enda svaghet är mer finstämd musik som akustiska inspelningar där det låter lite obalanserat, och skarpa ljud som cymbaler låter väl vassa. Jämfört med Philips Fidelio M1 MKII, som kostar ungefär lika mycket, är det rena motsatsen. Hade det funnit en app med en equalizer är det möjligt att de klarat sig ännu bättre.

 

Slutsats

Major II Bluetooth är ett par välbyggda och praktiskt hopfällbara trådlösa lurar. Än mer praktiska på resan blir de av den mycket generösa batteritiden. De sitter skönt på huvudet och är enkla att hantera. Som väntat spelar de skjortan av en med rockmusik, men klarar sig lite sämre med akustiska stycken. Men det har de å andra sidan aldrig låtsats vara till för. Det här är ett par snygga och tuffa lurar för likaledes tuffa typer. Party on!

Foto: Marshall
Foto: Marshall
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Finns det ljus finns det ljud Oändlig speltid tack vare solcellsteknologi
Fantastiskt ljud från B&W Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar, som dessutom har brusreducering.
Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend