TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: KEF Mu3

Som balsam för öronen

KEFs första trådlösa öronproppar är inte perfekta, men en sak gör de bättre än andra.

Av / 2021-05-19 - 08:00
KEF Mu3

Ljud & Bild tycker

  • Superbehaglig ljudbild med fet bas och varm klang. Mycket bra batteritid. Stänksäkra. Pålitlig byggkvalitet.
  • Den aktiva brusreduceringen är inte lika effektiv som i våra referenser. Lite väl avslappnad diskant.

De ser onekligen bra ut, men så är det inte vem som helst som har designat KEF Mu3. Ross Lovegrove har till och med satt sin signatur på fodralet. Det är samme man som designade miljonhögtalaren KEF Muon – och den bärbara Bluetooth-högtalaren Muo som kostar en bråkdel av den summan.

Men Lovegrove har inte haft något med ljudet att göra, det är omisskännligt KEF. Stort, fylligt och med en varm klang i en öppen och detaljerad ljudbild. Precis vad man förväntar sig av ett par LSX- eller Blade-högtalare.

De små öronpropparna följer samma rena designspråk som i Muon – och Muo – med organiskt formade kurvor och inte en enda vass vinkel eller skarp kant. Ur den synvinkeln skiljer de sig helt klart från Bowers & Wilkins PI7 och referensen Sony WF-1000XM3.

KEF Mu3
Läcker design av Ross Lovegrove, som även designade KEF-högtalaren i bakgrunden. Foto: Lasse Svendsen

Mu3 har aktiv brusreducering och Bluetooth 5.0 och finns bara i titangrått. Fodralet har samma utförande. Det förlänger batteritiden med ytterligare 15 timmar, från de 9 som propparna har när de är fulladdade. Fodralet är lite klumpigt, men inte i närheten av lika stort som till Sony-propparna, för att inte tala om det till Beats Powerbeats Pro.

Fodralet laddas med kabel, det stöder inte trådlös laddning, och om man håller på att få slut på ström alldeles innan man boardar planet så är det käckt att veta att fem minuters laddning ger en timmes speltid.

Annons

Öronpropparna är stänksäkra, de är IPX5-certifierade, och med rätt örontoppar av silikon (det ingår fyra storlekar) så sitter de bra i öronen. Även när du man tar en joggingrunda.

Användning

När KEF Mu3 sitter i öronen paras de enkelt ihop med mobiltelefonen. Som känner igen dem varje gång man tar ut dem ur fodralet och sätter dem i öronen. KEF har ingen app-styrning, som de har med Muo, och det finns därför inga justeringar av EQ eller den aktiva brusreduceringen.

Som, med detta sagt, fungerar tillräckligt bra för att man ska märka tydligt att oväsen utifrån dämpas. Bra. Men inte riktigt lika bra som med Sony-propparna, som är bättre på att anpassa dämpningen efter olika frekvenser. Låga frekvenser dämpas bättre av WF-1000XM3 – fast om man trycker in ambient-knappen på den vänstra KEF-proppen så hör man direkt hur mycket oväsen det egentligen finns på utsidan. Samtalskvaliteten kan bäst beskrivas som okej. Det är inte de här man ska använda på hemmakontoret, men det går fint att ringa något samtal då och då.

KEF Mu3 table
Vi gillar fysiska knappar bättre än touch-fält på öronproppar. Foto: Lasse Svendsen

Lyckligtvis finns det inga touch-fält. Allt styrs med fysiska knappar. Den vänstra växlar som nämnts mellan ambient-läge och brusreducering, men sänker också volymen om man håller in den. Den högra höjer volymen när man gör samma sak. Det är också knappen på den högra proppen man använder när man startar och stoppar musiken, hoppar framåt till nästa låt med två snabba tryckningar samt svarar på inkommande samtal.

Räckvidden är väldigt bra inomhus också. Man kan utan vidare låta mobilen ligga när man går runt i huset, och i mitt tegelhus var det inga problem att gå mellan våningarna utan att musiken hackade eller tystnade.

KEF Mu3 open
Fodralet ger ytterligare 15 timmars batteritid. Foto: Lasse Svendsen

Ljudkvalitet

Många trådlösa öronproppar vi har testat låter lite vasst och även om de kanske har gott om bas så är de ofta tunna i mellanregistret. Det kan ge en ljudbild som inte är så behaglig om man lyssnar länge. Man blir snabbt trött av överdriven bas och framfusig diskant, men KEF Mu3 har inget av detta. Visst, de har gott om bas, men den är främst fyllig, medan diskanten är bättre dämpad – kanske lite väl mycket – så att klangen är mycket mer behaglig.

Men det är mellanregistret som kanske överraskar mest. Det är öppet och har bra detaljrikedom och levererar musiken med värme och klangdjup. Det svänger verkligen om Robin Thickes Take Me Higher när man vrider upp volymen. Basgången är väldefinierad under det rytmiska klappandet och stötarna från blåsinstrumenten är aldrig vassa eller obehagliga.

I vårens stora hit, Leave The Door Open med Bruno Mars, Anderson Paak och Silk Sonic, kunde vokalharmonierna ha varit bättre definierade, men så är det ju inte ett par AirPods Max vi pratar om heller.

KEF Mu3 etui
Det kan inte laddas trådlöst, men fodralet är tillräckligt litet för att få plats i fickan. Foto: Lasse Svendsen

Om man byter genre och sätter på Moon And Sand med Keith Jarrett Trio märker man hur väldefinierat Gary Peacocks kontrabas låter genom KEF Mu3, fast jag saknar lite snärt och djup i pianot. Anne Sofie von Otters kristallklara sopran i Verdis Requiem kan få ett hjärta av granit att brista och gör det nästan också. KEF-propparna ger sångröster en naturligt klingande värme som så få andra trådlösa öronproppar klarar av. Bravo.

KEF Mu3: Slutsats

Styrkan i de små och otroligt läckra KEF Mu3 är absolut den varma och fylliga klangen som klär ett brett spektrum av musik. På samma gång är de fantastiskt behagliga att lyssna på, länge, de sitter de bra i öronen och ser förbaskat bra ut. Brusreduceringen är bra, men inte bäst och kunde ha varit mer effektiv, och det kan tänkas att det är fler än vi som saknar en app med EQ-inställningar. Men Mu3 är ändå några av de bästa öronpropparna som finns där ute när det gäller ljudkvalitet.

 

Läs också KEF Muo Små och trådlösa högtalare låter sällan lika bra som KEFs lilla Muo.
Karakter
KEF Mu3
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild