TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Tour Pro 3

Högteknologiska öronproppar

JBL Tour Pro 3 är välljudande och ytterst avancerade öronproppar, med ett smart laddningsfodral som ger användaren full kontroll utan att behöva plocka fram telefonen.

Av / 2024-09-17 - 12:00
JBL Tour Pro 3

Ljud & Bild tycker

  • Innovativt och funktionellt laddningsfodral med ännu bättre pekskärm. Mycket bra ljudkvalitet med dubbla element. Effektiv adaptiv brusreducering. Auracast-stöd. USB DAC-funktion nästan helt utan fördröjning. Utmärkt för gaming och möten!
  • En aning vass diskant direkt ur lådan. EQ kräver finjustering för optimalt ljud. Högt pris.

Efter de synnerligen lyckade öronpropparna Tour Pro+ och sedan Pro 2 med smart fodral och pekskärm, har det blivit dags för den förbättrade tredje generationen. Eller rättare sagt: enligt JBL har de byggt Tour Pro 3 från grunden. Ändå är de försiktiga med att kalla dem för en revolution, eftersom själva designen är en liten evolution jämfört med föregångarna. Fodralets fotavtryck är detsamma, men den speciella pekskärmen är nu 30 procent större och på 1,57 tum. Den har blivit högre och har en nästan kvadratisk form för att det ska vara lättare att navigera på den.

Och det är just skärmen som gör de här öronpropparna speciella. Med den kan man göra många inställningar utan att behöva plocka fram mobiltelefonen. Som att aktivera brusreducering (ANC) eller omgivningsljud, kolla batteristatus och välja mellan olika EQ-inställningar. Frekvensjusteringar måste dock göras i mobil-appen. Det går till och med att anpassa skärmen och göra den personlig med en egen bild.

JBL-Tour-Pro-3-case-buds GeirNordby
Det nya smarta fodralet kan anpassas med din egen bild. Foto: Geir Gråbein Nordby

Anslutningar och användning

Fodralet är inte bara en fjärrkontroll – det kan också fungera som en trådlös ljudsändare. Du kan koppla fodralet till externa ljudkällor via kabel, sedan fungerar det som en Bluetooth-sändare till propparna. Detta är särskilt praktiskt för att koppla in enheter utan Bluetooth, till exempel underhållningssystem på flygplan. Eller om du känner dig extra häftig, en skivspelare. Den måste bara ha ett inbyggt RIAA-steg och du behöver ha en RCA-till-3,5 mm-kabel mellan.

Fodralet kan dessutom användas som USB-DAC. Genom att koppla den till PC eller Mac via USB-C skickar fodralet ljudet till öronsnäckorna med LC3plus-kodeken. Som har större bandbredd än vanlig Bluetooth och inte minst ger bättre ljud av din egen röst i samtal. Då är det extra praktiskt fodralet är Zoom-kompatibelt, vilket garanterar tydligt tal med kort fördröjning under digitala möten. Du kan till och med spela spel med Tour Pro 3!

För mer vardaglig användning med en mobiltelefon stöds LDAC-kodeken som ger högre upplösning för Android-användare, medan iPhone-användare som vanligt får nöja sig med AAC (kom igen nu, Apple!).

Annons
Bluetooth Auracast
Med Auracast kan flera personer lyssna på samma Bluetooth-sändning. Foto: Bluetooth Special Interest Group

Auracast-funktioner

Den senaste tiden har vi hört mycket om Auracast och vilka spännande möjligheter som öppnar sig med denna Bluetooth-teknik. Som också stöds av JBL Tour Pro 3. I korta ordalag är Auracast ett sätt att sända till flera enheter.

Tänk dig att du är på en sportbar som visar många olika TV-sändningar samtidigt. Gå in i Bluetooth-listan på din mobil, välj en av sändningarna och få ljudet direkt i örat. Eller koppla upp dig på PA-systemet på flygplatsen så att du inte missar viktiga uppdateringar över anläggningen. Tack vare flerpunktsanslutningen kan du vara ansluten till både Auracast-sändningen och din egen mobiltelefon, så att du kan lyssna på musik mellan utropen.

JBL går dessutom ett steg längre, eftersom fodralet även kan fungera som en Auracast-sändningsenhet. Det kan vara praktiskt för exempelvis föreläsare för en större publik. Då har han eller hon bara en trådlös mikrofon och har mottagaren kopplad till JBL:s laddningsfodral, som i sin tur sänder med Auracast. Eleverna kan ta emot rösten direkt på sina öronproppar.

Den här tekniken befinner sig fortfarande i sin linda, men jag spår en ljus framtid för den. Och Auracast-funktionen fungerar. Jag har provat att skicka musik från datorn via laddningsfodralet och ljudet kommer fram snabbt och utan märkbar fördröjning till öronpropparna. Det är imponerande hur sömlöst allt fungerar och ger en försmak av hur vi kan komma att dela ljud i framtiden.

JBL Tour PRO 3 Product Image 2 JBL Tour PRO 3 Product Image JBL Tour PRO 3 grey JBL Tour PRO 3 black
<
>
Foto: JBL

Batteritid och laddning

JBL anger en batteritid på upp till 8 timmar i öronpropparna, med brusreducering aktiverad, och ytterligare 24 timmar i fodralet. Med ANC avstängt ökar den sammanlagda batteritiden från 32 till 44 timmar, vilket placerar Tour Pro 3 i det övre skiktet när det gäller batteritid. Å andra sidan är fodralet ganska stort också, och väger mer än 70 gram.

Snabbladdning finns också, fem minuters laddning ger hela tre timmars speltid med brusreducering aktiverad.

JBL Tour PRO 3 Lifestyle
Foto: JBL

Så låter JBL Tour Pro 3

JBL har utrustat Tour Pro 3 med två element i varje öronsnäcka: ett 10,2 mm dynamiskt element som tar hand om bas och mellanregister och en balanserad armatur som återger diskanten. Det balanserade elementet har fördelen av att vara lättare och snabbare än ett dynamiskt, vilket bör öka detaljrikedomen i diskantregistret.

Direkt ur kartongen tyckte jag att basen var saftig och fyllig, men att mellanregistret var lite tillbakadraget och diskanten en aning vass. Det hördes främst på sångröster, som drog sig tillbaka en bit in i ljudbilden, samtidigt som cymbaler var överdrivet jobbiga.

Lyckligtvis erbjuder JBL olika EQ-förinställningar och dessutom finns en 10-bands equalizer i appen. Det vill säga, den ser ut som en 10-bands grafisk EQ, men är faktiskt helt parametrisk. Du kan nämligen exakt frekvens och frekvensbredd här, fast på ett lite annorlunda sätt än du normalt förknippar med en parametrisk EQ.

Det finns inget facit när det handlar om att fintrimma sig fram till det bästa ljudet, men vill du ha det mest balanserade så kommer du långt genom att höja 1 kHz-området en smula och dämpa ett större intervall mellan 4–8 kHz. Inte mycket, bara tillräckligt för att lugna ner s-ljud och andra sibilanter lite.

JBL-Tour-Pro-3-buds GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Tour Pro 3 återger ljudet med mycket bra dynamik, och det finns gott om detaljer längre upp. Efter lite justering skulle jag säga att ljudet är bättre än med något jag har hört från Sony och Bose. Det är både naturligt och engagerande och öronpropparna låter bra med alla typer av musik. Jämfört med Sony WF-1000XM5 har JBL-propparna bättre dynamik, och med Sonys grafiska EQ kan jag inte helt ta bort maskeringen mellan bas och mellanregister utan att samtidigt göra mellanregistret överdrivet tunt. JBL har en bättre separation mellan instrumenten och låter rent allmänt mer engagerande. Basen är också mer exakt och kontrollerad än i Bose QC Ultra Earbuds, som dessutom har en grövre diskant. JBL låter helt enkelt bättre än dem båda.

Om du inte litar på dina egna EQ-färdigheter kan du använda Personi-Fi-funktionen där du guidas genom ett hörseltest, sedan skapas en EQ-inställning automatiskt baserat på resultaten.

Samtalsljudet är också mycket bra. Användaren låter mer naturlig i andra änden än vad som är typiskt för öronproppar. Ljudet är bättre än med både Bose QC Ultra Earbuds och Sony WF-1000XM5, även om det inte alltid är lika lätt att höra skillnaden mellan s-ljud och f-ljud. I USB-DAC-läge blir samtalsljudet ännu lite tydligare.

Läs också Två proppar i en JBL Tune Flex har en öppen passform, men kan även ha silikontoppar. Och då blir ljudet tuffast i klassen.

Brusreducering och omgivningsljud

Brusreduceringen är mycket effektiv i Tour Pro 3. Systemet övervakar omgivningen i realtid, med 57 000 mätningar per sekund. I praktiken märkte jag att brusreduceringen var särskilt effektiv i basregistret, men även de övre frekvenserna dämpas väl. Brusreduceringen känns mjuk och naturlig.

Det finns också två lägen för omgivningsljud: Ambient Aware, som ger en mer naturlig återgivning av omgivningen, och Talkthrough, som förstärker röstfrekvenserna för tydligare konversationer. Båda fungerar bra, men jag tycker generellt att Ambient Aware är bäst.

JBL-Tour-Pro-3-GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

JBL Tour Pro 3 är ett par riktigt bra trådlösa öronproppar. Det innovativa laddningsfodralet med pekskärm gör faktiskt användningen bättre och visar andra tillverkare hur saker kan göras. Ljudkvaliteten är mycket bra, särskilt efter viss EQ-justering, och brusreduceringen är effektiv.

Priset på 4 000 kronor är dock högt. Betydligt högre än ärkerivalerna från Sony och Bose, vilket är vågat. Men för teknikentusiaster som uppskattar mångsidighet och innovation, i kombination med bra ljud, bör JBL-propparna så högt upp på önskelistan.

Karakter
JBL Tour Pro 3
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild