Anledningen till att träna kan vara många. Ett personligt mål. En vadslagning med vännerna. Eller är det så att du helt enkelt tycker om att röra på dig och inser att träning, i lagom doser, får dig att må bra i kropp och knopp. För att få ut det mesta och kunna lägga fokus på rätt saker (i detta fall själva träningen) gäller det att ha rätt utrustning. Rätt löparskor, rätt cykel och kläder i rätt material för svettiga träningspass. När du väl fixat den biten är det kanske dags att ta en titt på det där lilla extra som förhöjer upplevelsen och som ger dig en extra kick där bak ute i spåren. Hörlurarna. Här tar vi oss en titt på dagens utbud.
Varför en träningslur?
De vanliga traditionella hörlurarna som du antingen får med din telefon vid inköp eller införskaffar i efterhand när du märkt hur uselt ljudet är i de som medföljer förpackningen är sällan, eller aldrig, anpassade för extrem rörelse eller svett. Det har du kanske själv märkt när du som tidsoptimist sprungit efter buss eller tunnelbana med andan i halsen. Lurarna sitter sällan kvar i öronen när du väl kommit fram dit du ska. Fukt gillar de oftast inte heller utan har en tendens att ändra karaktär och börja spraka i tid och otid när de fått nog.
Eftersom de inte heller klarar av att sköljas av känns de inte direkt fräscha att använda efter ett tag. En träningslur däremot är ergonomiskt utformad för att sitta kvar i/runt örat vid rörelse och de klarar, i de flesta fall, av att utsättas för svettiga träningspass och vissa kan du även skölja av under rinnande vatten.
Kriterier
För att delta i testet ställde vi krav på att det skulle vara en sportlur. På riktigt. Inte en lur som passar till träning – typ. Vissa är våtsäkra och andra inte, läs i faktarutan om det är en viktig egenskap för dig. Producenterna fick själva ta fram deltagarna. Som vanligt är det inte säkert att du hittar just din favoritlur – det kan bero på att det är en utgående modell, att det kommit nyare eller att de helt enkelt inte fanns plats i testet. Tidigare fanns det inte så många träningslurar att välja på men idag svämmar utbudet över. Den övre prisgränsen är satt till 1 000 kronor.
Musiken
Generellt får man väl säga att de flesta som vill ha musik när de tränar väljer taktfasta låtar med driv. Till detta test har jag därför valt musik med ett tempo som får benen att vilja förflytta min kropp framåt. I låtlistan på min iphone ligger det rock blandat med house och elektropop/rock med väldigt blandade artister såsom bland annat Gotthard, ZZ Top, Volbeat, Manian och Sash! Klassiska stycken och visor är inte det första man förknippar med träningsmusik men jag lät ändå lurarna prova på lite Beethoven, Enya, Mikael Wiehe och Mando Diao.
Philips SHQ4200
Utstickaren
Philips deltar med en lur med båge runt nacken, testets enda. Ljudet påverkas knappast men hur påverkas träningsupplevensen?
Monster iSport Intensity
Ergonomisk
iSport från Monster har den högsta prislappen i testet och därmed de högsta kraven. Återstår att se om den är värd priset.
Wicked Audio Helix
Överraskningen
Testets billigaste lur kanske inte är den snyggaste, även om det märks att någon försökt tänka till. Men hur ligger det till med komfort och ljud?
Sennheiser OCX 685i
Neutral
I framtagandet av OCX 685i har Sennheiser sin vana trogen fortsatt sitt lyckade samarbete med Adidas. Hur teamet lyckas denna gång återstår att se.
Audio-Technica ATH-CKP500
Som gjuten
Här har vi ännu en lur med vingar, men med bra ljudisolering då den till skillnad från iSport och iLuv ska tryckas in i örat.
Sony XBA-S65
Futuristisk
En fiffig konstruktion som gör att XBA-S65 sitter som en smäck runt örat gör luren till ett bra sällskap i träningsspåret.
iLuv Sports
Lite kräsen
iLuv kan du få i en rad olika pigga färger, men vill du inte sticka ut finns de i både svart och vitt. En lur för alla smaker med andra ord.