Somliga av oss log inombords, andra skrattade högt, när Apple lanserade sina första AirPods. Mikrofonerna som stack ut från var sin öronsnäcka jämfördes med både bomullspinnar och elektriska tandborstar. Ändå visste vi alla att de skulle bli en stor succé, i synnerhet för att de för en gångs skull var billigare än konkurrenterna. Och de externa mikrofonerna var en stor fördel för samtalskvaliteten.
Vad som var mindre säkert var om öronpropparna skulle slå bland ungdomar. Inga problem där heller, tar man en titt på vilket gymnasium som helst så ser man de vita pinnarna överallt.
Förbättringspotential
Men det är ingen tvekan om att AirPods hade ett visst utrymme för förbättringar. Det mest uppenbara var ljudkvaliteten. De hårda öronpropparna förseglar inte hörselgångarna på samma sätt som silikontoppar, det första som drabbas av det är basresponsen.
Nya funktioner
AirPods Pro har äntligen fått de eftertraktade silikontopparna och tål vatten och svett. Dessutom har Apple lärt sig av ärkerivalen Sony och beväpnat propparna med aktiv brusreducering. Mikrofonerna är nu dessutom aningen kortare så att utseendet är mer strömlinjeformat.
Om brusreducering
Brusreduceringen fungerar fint med lågfrekvent oväsen men släpper igenom mer högfrekventa ljud. Detta gör att de passar fint för att filtrera bort motorbrum i flygplan och annat, men bakgrundsljud i ett kafé dämpas inte lika effektivt. Propparna har också vad Apple kallar Transparens. Då förstärks i stället ljud utifrån, vilket är praktiskt när man vill höra vad andra säger.
Trådlöst räckvidd
För övrigt är räckvidden i AirPods briljant, en av klassens allra bästa. Vi kunde gå mer än 50 meter utomhus innan vi fick störande dropouts. Mycket bra.
Passform och användarvänlighet
Pro-modellen sitter mycket bättre i öronen än standardvarianten. Nu täpper de till örat ordentligt, vilket är mer bekvämt och underlättar för ett bättre ljud.
Anslutningen till iPhone är lika enkelt som tidigare, man bara håller propparna i närheten av mobilen. Fiffigt. Man kan för övrigt även hitta borttappade AirPods med ”Hitta min iPhone”-appen
Funktionaliteten är okej. Tryck olika antal gånger för att manövrera mellan låtar och svara i telefon. Tryck och håll för att växla mellan brusreducering och Transparens. Vill du däremot stänga av funktionen helt så måste det göras på din iPhone genom att hålla inne volymkontrollen.
Funktioner som måste göras på mobilen funkar inte med Android. Det finns nämligen ingen Android-app. Du kan inte heller dela ljudet med ett annat par AirPods, om till exempel om två kompisar vill titta på samma film tillsammans. Det kan däremot iPhone-användare göra.
”Noll” ljudfördröjning
AirPods Pro stöder inte aptX, i välkänd Apple-stil är det AAC som gäller. Ändå finns det ingen antydan till fördröjning i ljudet. Varken när jag tittar på Netflix eller när jag spelar spel. Imponerande!
Ljudkvalitet
När det gäller ljudet blev jag positivt överraskad. Pianotangenter har en snygg snärt och alla instrument framträder tydligt. Basen är balanserad och fin och rytmerna i Ariana Grandes Bad To You har fin snärt och både Arianas och gästartisternas röster är tydliga.
Öronpropparna har en kraftig förstärkning i övre mellanregistret (2 kHz). Framför allt när man spelar högt blir det lite väl aggressivt, men det hörs även på låg ljudnivå. Å andra sidan kan det vara en fördel om du pratar mycket i telefon, eftersom mottagaren hörs väldigt klart och tydligt.
När brusreduceringen är aktiverad får musiken en ”loudness-känsla” med fylligare bas. Det kan vara en fördel, eftersom det balanserar ut en del av skärpan i toppen. Basanslagen blir även lite trögare, men sammantaget tycker jag att det blir bättre.
Slutsats
Apple AirPods Pro är en stor förbättring med silikontoppar mot den enklare modellens hårda öronsnäckor. Det ger mycket bättre ljud, framför allt i basen. Brusreducering är också väldigt praktisk att ha.
Användningen är sömlös ihop med iPhone, du kan prata med Siri utan att trycka på någon knapp – och wow en sådan trådlös räckvidd!
Musiken återges tydligt och med en naturlig klang. Eller rättare sagt: bortsett från att det låter lite hårt högt upp i mellanregistret.
Också i detta test:
B&O Beoplay E8 2.0
De mest luxuösa
Få kan matcha B&O när det gäller lyxkänsla. Det gäller även för den nya versionen av E8. Men priset är styvt och de har sina brister.
Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro
Vi älskar dem
Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!
RHA TrueConnect
Engagerande premiumkänsla
RHA har gjort ett par lyckade öronproppar som tål vatten och är stabila.
Supra Nero-TX
Ett vansinnigt bra köp
Att helt trådlösa öronproppar för under tusenlappen kunde vara så bra hade vi väl aldrig kunnat tro.
Audio Technica ATH-CKR7TW
Nej tack
Propparna från Audio-Technica låter bra så det räcker, men har ett par skavanker som konkurrenterna har fixat.
Sony WF-1000XM3
Referensen håller än
Sonys öronproppar är vår referens. Med de flesta av egenskaperna från de fullvuxna brusreducerande hörlurar, fast i ett miniformat utan kablar.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser