TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Helt trådlösa öronproppar, maj 2022

Seriöst ljud för en billig peng

Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.

Av / 2022-05-18 - 07:00
Helt trådlösa öronproppar, maj 2022

Helt trådlösa öronproppar har äntligen mognat, nu behöver man inte längre räkna med avbrott i ljudet, usel batteritid och dålig samtalskvalitet.

För bara ett par år sedan fick man 2–3 timmars musik från propparna, plus lite till från laddfodralet, numera är 5 timmar i propparna och tre extra laddningar i fodralet helt genomsnittligt. Ingen av testdeltagarna den här gången har faktiskt kortare batteritid än 7,5 timmar. Audio-Technicas utmanare klarar så mycket som 20 timmar sammanhängande om man kan klara sig utan brusreducering – och fortfarande 15 timmar med brusreduceringen aktiverad.

Dagens modeller laddar mycket snabbare också. Full laddning från 0 till 100 procent går på runt 3 timmar, hälften av vad sådana proppar behövde i början. Nästan alla stöder dessutom snabbladdning, där bara 15 minuters laddning ger 1–3 timmars musik.

Läs också NuraTrue: Öronproppar fungerar som "glasögon" för öronen NuraTrue mäter din hörsel och skräddarsyr ljudet så att du hör musiken i alla dess klangfärger.

Brusreducering allt vanligare

Vi ser att aktiv brusreducering har blivit allt vanligare även bland öronproppar. I prisklassen under 2 000 kronor finns det fortfarande kompromisser jämfört med de som kostar nästan det dubbla, och det är inte alla som har det i den här klassen. Av de fyra paren vi testar här har två brusreducering. Personligen tycker jag inte att det är så farligt, eftersom de flesta öronproppar ändå stänger ute oväsen ganska så effektivt. Men det hjälper särskilt mot lågfrekvent brus att kunna filtrera bort det aktivt.

Alla kandidater har däremot så kallat omgivningsljud, där du kan släppa in ljud utifrån så att du inte behöver ta ur öronpropparna för att höra när någon pratar med dig. Eller när du rör dig runt i trafiken. Smart.

Annons

Kodekar

Eftersom Bluetooth-tekniken har begränsad bandbredd är trådlös anslutning inte lika bra som med kabel. Det kan till viss del åtgärdas med bättre kodekar som har ett mer effektivt sätt att komprimera den digitala ljudsignalen på, så att musiken behåller mycket av ljudkvaliteten. En vanlig förkortning du ser ofta är aptX, som Android-användare tjänar på. Apple-enheter stöder dock inte detta, då är det AAC du ska leta efter i stället. Samtliga modeller i detta test har AAC, och Audio-Technica ATH-CKS50TW och Shure Aonic Free har dessutom aptX. Anker Soundcore Liberty 3 Pro får pris för bästa kodek-stöd, eftersom den även har LDAC som ger Android-användare dubbelt så stor bandbredd i ljudet som de andra kodekarna. Den har alltså en bra utgångspunkt för ännu bättre ljud.

Skyddade mot vatten

Även om ingen av öronpropparna i detta test är gjord för träning så är alla klassade minst IPX4. Det gör dem skyddade mot vattenstänk, så du kan använda dem i lite regn utan att vara rädd för att de ska gå sönder. Om du planerar att svettas länge bör du leta efter åtminstone IPX5 eller IP55, som tål mer fukt (IP55 tål även damm och är bättre motståndskraftigt mot saltvatten och alltså även svett).

True Wireless orepropper mai 2022 SPREAD
Från vänster till höger: Audio-Technica ATH-CKS50TW, Anker Soundcore Liberty 3 Pro, Technics EAH-AZ40, Shure Aonic Free. Foto: Geir Gråbein Nordby

Testkriterier

Som alltid är ljudkvaliteten med musik viktigast, men vi ska också ta reda på hur bra rösten går igenom under mobilsamtal och videomöten. Batteritiden är viktig och vi kommer naturligtvis att berömma tillverkare som stoppar i extrafunktioner, om det inte går ut betydligt över ljudkvaliteten.

I dag har de flesta öronproppar pekfunktioner som kan styra musik och samtal, men de är krångliga och används sällan, och inte något vi har lagt stor vikt vid. Röststyrning kan däremot vara praktiskt, men räkna till stor del med att behöva plocka fram mobiltelefonen när du ska göra något.

När det gäller passform är det viktigt, men också väldigt individuellt. Och därför alltid svårt att utvärdera i någon större utsträckning.

Anker Soundcore Liberty 3 Pro

Premium till budgetpris

Anker Soundcore Liberty 3 Pro har det mesta du kan önska dig, inklusive brusreducering. Här får du mycket för pengarna!

Bra ljud som kan bli ännu bättre med EQ. Piffigt fodral, välfungerande brusdämpning och anpassad passform. Plus i kanten för trådlös laddning och LDAC-kodek.
Lyssningstestet hjälpte inte undertecknad särskilt mycket. Aningen tunna och nasala sångröster.
Läs hela testet

Audio-Technica ATH-CKS50TW

Snyggt försök från Audio-Technica

Det här är kanske de mest kompletta trådlösa öronpropparna från Audio-Technica vi har testat.

Bra ljud efter justering i EQ. Det går att hitta borttappade proppar med appen. Aktiv brusreducering. Bra passform.
För vasst mellanregister från fabrik. Aktivering av EQ sänker volymen och minskar maxvolymen till lite över normal lyssningsnivå.
Läs hela testet

Shure Aonic Free

Nästan studioljud

När Shure gör så bra trådlösa öronproppar de bara kan så syns det framför allt på storleken.

Ärligt ljud, nästan som studiomonitorer. Mycket bra samtalsljud.
Stora öronproppar och enormt laddfodral. Aktiv brusreducering saknas (men den mekaniska brusdämpningen är bra). Ljudet kunde ha varit mer engagerande.
Läs hela testet

Technics EAH-AZ40

De bästa budgetpropparna

Technics EAH-AZ40 gör så mycket rätt att man kan undra varför man egentligen skulle lägga mer pengar.

Rent och klart ljud direkt ur kartongen. Borttappade proppar hittas igen med appen. Mycket små och lätta, med bra passform. Sidoton under samtal.
Aningen tunt mellanregister (fixas med EQ).
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild