TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 10 slutna hörlurar

10 magiska hörlurar

För 5 000 kronor skulle det bara fattas att musiken får vingar. Här är de bästa av de bästa!

Av / 2016-08-19 - 06:00
10 slutna hörlurar

En del tycker säkert att det verkar vansinnigt att betala femtusen kronor för ett par hörlurar. Det är ju trots allt bara ett par kåpor man sätter på huvudet för att försvinna in i musiken. Men det är just det som är kvintessensen. För att försvinna in i musiken behövs det nämligen ljud av högsta kvalitet och då räcker det inte med halvmesyrer. Å andra sidan testade vi tio fantastiska hörlurar för 3 000 kronor i majnumret, och behöver man något bättre än så? Egentligen inte. De bästa av dem var nämligen så bra att man inte saknar någonting.

Hur mycket bättre kan det då bli? Sanningen är att över 3 000 kronor är varje förbättring ganska så kostsam. Det krävs en precision på mikronivå för att förädla konstruktionen, i allt från utfräsning av metaller till lindning av spolar. Men detaljerna är viktiga och tar man steget upp till 5 000 kronor så upplever man att ljudbilden öppnar upp sig ännu mer, musiken andas tack vare bättre dynamiska egenskaper och mindre förvrängning.

Hörlurarna har bättre högtalarelement med kraftigare magneter (Beyerdynamic är kanske först i världen med magnetfält på över 1 tesla) och i den här prisklassen har en del märken experimenterat med mer exotiska komponenter, till exempel HiFiMans platta magnetostatiska element.

 

Exotisk utformning

Man ska inte underskatta byggkvaliteten och komforten som finns i de mest exklusiva hörlurarna i den här prisklassen. Här får man ofta mer aluminium, med bättre känsla för detaljer i slipningen. Öronkuddarna är av ännu bättre kvalitet för att ge bättre komfort under långa lyssningar, och en del märken har bemödat sig med exklusiv inpackning, läckra detaljer i äkta läder, handsydda öronkuddar och så vidare. I sådana hörlurar har inte hela budgeten gått till ljudet, så det är naturligt att misstänka att de inte låter fullt lika bra som modellerna där pråligheter inte har prioriterats. Men det återstår att se!

Annons

 

Bättre än högtalare

Om du tycker att 5 000 kronor är mycket att lägga på ett par hörlurar så blir summan kanske mer lockande när du hör att de enkelt kan mäta sig med högtalare som kostar tio gånger så mycket. Det beror på att högtalarelementen i hörlurarna sitter närmare örat och eliminerar rummets påverkan på ljudet. Eftersom rummet påverkar den slutliga ljudkvaliteten mer än någon komponent i signalkedjan så är detta en viktig poäng. Och eftersom hörlurarna sitter så tätt mot huvudet behöver de bara leverera en bråkdel av ljudnivån jämfört med en högtalare som står flera meter bort. Det betyder mindre förvrängning på samma upplevda volym. En hörlur innehåller dessutom betydligt färre komponenter och mindre material än en stor högtalare, vilket sänker tillverkningskostnaderna markant. Bättre ljud för pengarna, helt enkelt.

 

Tio kandidater

I det här testet tar vi oss an tio kandidater som alla är crème de la crème i prisklassen. Många av dem är testade förut – och belönades med fem stjärnor eller mer! Sådant kan fort ändra sig när de ställs mot varandra, eftersom en direkt jämförelse med nya testdeltagare snabbt kan lägga ribban högre.

I jakten på det bästa ljudet har vi inte brytt oss om huruvida hörlurarna fungerar till bärbart bruk, vi har drivit dem alla med en riktigt bra hörlursförstärkare (Pioneer U-05). Vi har inte heller koncentrerat oss på öppna eller slutna konstruktioner, ljudläckage är inte ett kriterium.

Tycker du att urvalet av hörlurar är lite udda så beror det på att vi helt enkelt har bestämt ett prisläge och sedan kollat vad som finns där ute. Därför har vissa av dem en omöjlig impedans för mobiltelefon, andra är enklare och har till och med fjärrkontroll och mikrofon för mobilsamtal. De flesta har en liten kontakt på kabeln, så att de kan användas med mobiltelefoner, andra har stor kontakt och är därför bara avsedda för hemmabruk. Vad vi däremot har hoppat över den här gången är brusreducering och trådlöst ljud. Det får ju finnas gränser!

 

Spellistan

(http://tidal.com/playlist/97177783-707a-4ba2-8a66-eeacca1e3532)

Prince – Sign O’ The Times
David Bowie – Lazarus
Jan Johansson – Visa från Utanmyra
Dena Piano Duo – Mozart: Sonate in D-Dur Für Zwei Klaviere Kv 448: Allegro
Kim André Arnesen – MAGNIFICAT 4. Et misericordia
Det norske solistkor – Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?
Jill Scott – Gettin’ In the Way
Funkadelic feat. Kendrick Lamar & Ice Cube – Ain’t That Funkin’ Kinda Hard on You?
South Central Cartel – Sowhatusayin
Darling West – Vinyl And a Heartache

På jakt efter bra hörlurar? Läs vårt test av 10 slutna hörlurar.

Oppo PM-3

Lättdriven och bärbar

Oppos billigaste hörlur balanserar bra ljud med testets mest bärbara utförande.

Både hopfällbara och lätta att driva med mobilen. Ljudet är välbalanserat och bra. Utan att vara bäst på något är PM-3 ett tryggt val oavsett musikstil eller smak.
Det finns hörlurar som är mer bekväma. Vi hade rent allmänt velat ha ett lite piggare ljud.
Läs hela testet

Onkyo A800

Storslaget ljud

Onkyo överraskar med en fyllig bas från öppna hörlurar, samtidigt som musiken lever och andas.

Musiken återges med luft och detaljer, samtidigt som basen är fylligare än hos många andra öppna konstruktioner. Det låter helt enkelt utsökt!
Det finns bekvämare lurar, eftersom A800 trycker mot tinningen. Kvalitetskänslan är inte riktigt i topp.
Läs hela testet

Sennheiser HD 630VB

En modern knorr

Den här hörluren från Sennheiser är verkligen en frisk fläkt! Variabel basrepons och härlig passform passar folk i farten.

Upplöst och detaljerat ljud följs upp av en steglös basförstärkning som får fram det bästa ur platta inspelningar. Hörlurarna är hopfällbara och byggda för bärbart bruk.
Kåporna är lite breda och klumpiga och ljudbilden får inte fullt lika många lager av detaljer som med de allra bästa.
Läs hela testet

Shure SRH1540

Nästan magisk

Du kan inte hamna fel med Shure. Och SRH1540 låter varmare än vi är vana vid från dem.

Nästan optimal klangbalans för all slags musik. Stor och öppen ljudbild med varm klang och stor detaljrikedom. Bra allroundlurar.
Går inte att fälla ihop och avslöjar obarmhärtigt dåliga ljudfiler.
Läs hela testet

Sony MDR-Z7

Fyllig och skön musik

Sonys lurar fängslar oss med sin fylliga och trivsamma bas, i kombination med en stor ljudbild. Men de passar inte alla.

Sitter väldigt skönt på huvudet och många lär fastna för den frodiga basen och den stora ljudbilden. Fungerar till nöds med mobilen.
Saknar lite detaljer i övertonerna. Dynamiken kunde ha varit ännu bättre och basen kan bli i fylligaste laget.
Läs hela testet

Beyerdynamic T90

Detaljer av toppklass

Kanske den mest neutrala, dynamiska och öppna ljudbilden vi har hört för under 5 000 kronor.

Snacka om superluftig och stor ljudbild! Musiken får vingar och man sitter och hör hur varenda inspelning är mixad. Komforten är dessutom av högsta klass
Somliga tycker nog att ljudet är väl analytiskt. Hörlursförstärkare är absolut nödvändigt.
Läs hela testet

Audio-Technica ATH-A1000Z

Strid ström av detaljer

De här slutna hörlurarna låter så luftigt och detaljerat att man skulle kunna tro att de hade en öppen konstruktion.

Vill du ha en superluftig ljudbild, där även de minsta detaljerna sprutar in i örat på dig – och inte vill ha öppna lurars ljudläckage – så är det här rätt modell.
Basen kan verka en smula tunn, somliga saknar säkert värme och luftighet.
Läs hela testet

HiFiMan HE-400i

Himmelsk musik

Inga andra hörlurar för under 10 000 kronor ger lika magiska musikupplevelser.

HiFiMan bemästrar konsten att balansera upplösning och dynamik med fyllighet och mjukhet. Rena drömmen att lyssna på!
Kräver en ordentlig förstärkare.
Läs hela testet

Audioquest Nighthawk

Fylliga rytmer

Nighthawk återger musiken nästan lika mörkt som namnet antyder, med en frodig bas men tyvärr lite för få övertoner.

Den fylliga basen är en dröm om spellistan innehåller elektroniska rytmer. Suverän komfort!
Vi saknar övertoner.
Läs hela testet

Sonus faber Pryma

Lyx på öronen

De ser ut som en miljon dollar, och låter nästan lika bra.

Gillar du hur Sonus fabers högtalare låter så kommer du att älska den dynamiska attacken i Pryma. Designen är dessutom väldigt spännande och välgjord, bland annat sitter kåporna fast med spännen.
Alla faller inte för klangkaraktären, som fokuserar väldigt på mellanregistret.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild