TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

10 slutna hörlurar

10 fantastiska hörlurar

De kostar lite mer, men ger känslosamma upplevelser på löpande band.

forfatter
Publicerad 2016-05-31 - 05:00
Produkter i testet
 • Jays u-JAYS
 • Pioneer SE-MHR5
 • Beyerdynamic T70p
 • Denon AH-MM400
 • Audio-Technica ATH-MSR7
 • Torque t402v
 • Panasonic HD10
 • KEF M500
 • Onkyo H900M
 • Sennheiser Momentum M2
 • Att vanligt folk är intresserade av bra ljud är enkelt att se på försäljningen av hörlurar. Man behöver inte ens ta statistiken till hjälp, det räcker med att titta sig omkring när man går på stan. Stora kåpor överallt.

  Det är inte bara utomhus som hörlurar gör nytta. Vill man ha känslosamma musikupplevelser hemma, men det inte passar att vrida upp volymen på stereon – oavsett om sambon tittar på politisk debatt eller Lotto-dragningen, eller håller på att lägga minstingarna – så är hörlurarna bra att ha vid sin sida. Fast hemma växer kraven på ljudkvalitet mot när man sitter på tunnelbanan, i bussen eller befinner sig i andra högljudda omgivningar.

  I det här testet är vi på jakt efter de bästa allround-hörlurarna för alla som verkligen gillar skönt ljud. Lurar som låter väldigt bra hemma, gärna tillsammans med en bra hörlursförstärkare, men som också är en enkel last att driva för en bärbar musikspelare. Till exempel en mobiltelefon. Vi förflyttar oss därför uppåt i pris, från de hundralappar som folk brukar handla för upp till strax under och strax över 3 000 kronor. Det är nämligen skärningspunkten mellan vad många har råd med och vad som ger den allra bästa ljudkvaliteten.

  Vi vill att alla pengarna ska gå till ljudkvalitet och komfort, så den här gången har vi hoppat över aktiv brusreducering och trådlös överföring. Men eftersom lurarna ska gå att ta med sig och användas i bullriga miljöer har vi siktat in oss på slutna konstruktioner i stället för öppna. Det ger en mer mekanisk brusdämpning och innebär att folk i närheten inte heller hör din musik lika tydligt som med öppna lurar. Vi har valt ut hörlurar som ska gå att driva med bärbara spelare, därför har alla kandidater mindre än 50 ohms impedans.

  Vi har inte brytt oss särskilt mycket om hörlurarna går att fälla ihop eller om de har fjärrkontroll och mikrofon på sladden så att de kan styra musiken och samtal. Men det är en bra bonus.

   

  (Foto: Tillverkare)
  (Foto: Tillverkare)

  Referensen

  Vår referens bland hörlurarna kring 3 000 kronor heter Bowers & Wilkins P7. Det är helt enkelt den bästa hörluren vi har hört för de pengarna hittills, och balanserar på ett mästerligt sätt en varm och fyllig bas med en detaljrikedom i övertonerna som är få förunnad. Lillebror P5 har en smula platt dynamik men P7 är betydligt livligare.

  Detta är en kanonbra hörlur som belönades med sex stjärnor i L&B 1-2014 och som fortfarande är modellen som alla försöker slå.

  Betyg B&W P7
  Ljudkvalitet 6
  Funktionalitet 6
  Användning 6
  Kvalitetsintryck 6
  Betyg (1–6): 6

  Spellista
  Von Rosenthal de la Vegaz – Bach Cello Suite #1 in G, Prelude
  Joni Mitchell – Big Yellow Taxi
  Joni Mitchell – Both Sides Now
  Katinka – Du Rejser
  Newton Faulkner – Teardrop
  Nathaniel Rateliff – S.O.B.
  K.D. Lang – After the Gold Rush
  System of a Down – ATWA
  Kate Boy – Northern Lights
  Johnny Cash – Southern Accents
  Highasakite – Someone Who’ll Get It

  http://listen.tidal.com/playlist/a10ab431-774a-4afd-abba-a19b93bd7143

  Produkter i testet

  Jays u-JAYS

  Balanserad klang

  u-JAYS är ett par hörlurar som sitter behagligt och som presenterar musiken på ett välbalanserat och fint sätt.

  Passformen är behaglig och de kompakta måtten gör att man ser diskret ut när man promenerar omkring på gatorna. Ljudet är balanserat och rent, här finns ingenting som maskeras eller sticker ut.
  Jämfört med de bästa saknar ljudet lite upplösning. Speciellt övertonerna kunde ha varit mer finmaskiga.

  Pioneer SE-MHR5

  Med känslig hand

  Pioneer balanserar en detaljerad ljudbild med skön musikalitet.

  Musiken återges med dynamisk snärt och rytm, i kombination med fylliga grundtoner och en behaglig klangbalans. Låter aldrig vasst.
  Det finns lurar som har ännu mer luft i övertonerna.

  Beyerdynamic T70p

  Ärlighet vara längst

  Vill du ha ljud i perfekt balans, i kombination med upplösta övertoner och en stor och levande ljudbild, så kan det knappt bli bättre än så här.

  Vill du ha ljud i perfekt balans, i kombination med upplösta övertoner och en stor och levande ljudbild, så kan det knappt bli bättre än så här.
  Med kuddar av tyg i stället för konstläder läcker det ut mer ljud än från de övriga testdeltagarna. Somliga uppfattar basen som lite för tunn och hörlurarna trivs klart bäst med en ordentlig förstärkare. Går inte att fälla ihop.

  Denon AH-MM400

  Lyx på öronen

  Denon har testets mest exklusiva utseende, med kåpor av äkta valnöt. Ljudet är bitvis enastående.

  Bekvämligheten är i topp och rent utseendemässigt ligger MM400 i täten. Denon har upplösta toner och en luftig ljudbild.
  Basen är inte tillräckligt utsträckt och mellanregistret kan verka en aning tunt. Behöver en bra hörlursförstärkare för att få fram övertonerna riktigt bra.

  Audio-Technica ATH-MSR7

  Glasklart ljud för pengarna

  Ett mer upplöst och neutralt ljud för pengarna får man leta efter.

  Här får du en öppen och detaljerad ljudbild med glasklart mellanregister och luftig diskant. Passformen är mycket bra och oväsen utifrån dämpas fint.
  Somliga uppfattar ljudet som väl analytiskt och vill ha lite fetare bas.

  Torque t402v

  För mycket av allt

  Torque demonstrerar att det faktiskt går att få för mycket av det goda.

  Här tycks man få mycket flexibilitet för pengarna: två par utbytbara öronkåpor och justerbar bas i fyra nivåer.
  Hörlurarna faller mellan två stolar. Öronkåporna lossnar enkelt från ramen. Trots fyra basnivåer är det alltid för mycket. Ljudet är luddigt och färgat.

  Panasonic HD10

  Detaljerad och fyllig

  Panasonic bevisar att de kan bygga hörlurar för hifi också.

  En bra kvalitetskänsla och behaglig passform följs upp med detaljerat ljud och fyllig bas.
  Det viktiga mellanregistret är lite tunt och tillbakadraget, vilket gör sångröster lite bleka.

  KEF M500

  Inte luftiga nog

  De små, hopfällbara lurarna från KEF är sprudlande dynamiska. Men de öppnar sig aldrig helt och hållet.

  Går att fälla ihop och tar nästan ingen plats alls. Läckert utseende och ljudet är rytmiskt och har riktigt häftig bas.
  Vi vill ha mer luft i toppen, det hade målat upp en öppnare ljudbild och mer levande instrument. Bygeln har väl vassa kanter.

  Onkyo H900M

  Detaljerad tungviktare

  En helt neutral klangbalans gör detta till ett fint verktyg, men den är lite för grov och analytisk för att engagera.

  Onkyos hörlurar har massor av detaljer i övertonerna och återger instrument och sångröster tydligt och distinkt. Tonåtergivningen är välbalanserad och korrekt.
  Det kan lätt låta lite grovt utan en ordentlig hörlursförstärkare. Hörlurarna är tunga och passar inte för långa promenader.

  Sennheiser Momentum M2

  Perfekt jämvikt

  Sennheisers bidrag har en bergfast bas, i kombination med balans och upplösning i ljusare toner som bara dyra hörlurar har.

  Ljudbilden är perfekt balanserad, med en fyllig bas och fin dynamik längre upp i frekvensregistret. Intrycket förbättras ytterligare av bra passform och låg vikt.
  Lite ovant att ha kabeln på höger sida.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vi ser fram emot dessa! Flaggskeppet PX7 ska till sist bytas ut! Nya Px7 S2 har ännu bättre ljud, bättre komfort – och bättre brusreducering.
  Inzone är Sonys nya gamingmärke Sony debuterar med speltillbehör under namnet Inzone. Inledningsvis med tre headset och två bildskärmar.
  Flera nya öronproppar från JBL JBL har tryckt in mer teknik i sina öronproppar och utvecklat sin egen för spel, med extremt låg latens.
  Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
  Stax trådlösa hörlurar kostar inte en förmögenhet De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.
  Momentum 4: Sennheiser förnyar designen Sennheiser Momentum 4 Wireless får en helt ny design. Vi förväntar oss också en uppgradering av samtalskvaliteten, men hur är det med musiken?
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend