TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Grupptest: Öronproppar oktober 2021

Helt trådlösa budgetproppar

Strunta i sladden! Och om du dessutom hoppar över aktiv brusreducering så får du bra ljud för bara ett par hundralappar.

Av / 2021-10-28 - 07:00
Grupptest: Öronproppar oktober 2021

Utvecklingen inom helt trådlösa öronproppar har gått blixtsnabbt. För fem-sex år sedan fick du en ganska instabil anslutning och bara 2-3 timmars uppspelning från propparna, plus lite till från laddfodralet, numera är 5 timmar i propparna och tre extra laddningar i fodralet helt genomsnittligt. En sammanlagt speltid på mer än 20 timmar är inget man höjer på ögonbrynen åt, inte ens i de allra billigaste prisklasserna.

Dagens modeller laddar mycket snabbare också. Räkna med full laddning från 0 till 100 procent på 3-4 timmar, hälften av vad sådana proppar behövde i början. Vissa stöder dessutom snabbladdning, där bara 10 minuters laddning ger en eller två timmars musik.

Läs också Grupptest: De senaste öronpropparna Ska du ha nya öronproppar så bör de vara helt trådlösa. Här letar vi efter de bästa av de billigaste premium-propparna.

Hoppa över brusreducering – behåll ljudet

De bästa trådlösa öronpropparna kostar från 2 000 kronor och uppåt. Det betyder inte att du inte kan fynda om din budget bara är ett par hundralappar. Som är vad vi testar den här gången.

Det första som försvinner i den lägre prisklassen är aktiv brusreducering. Ingen av öronpropparna i detta test har sådant, även om Jabra Elite 3 har så kallat omgivningsljud – vilket förstärker ljud utifrån så kan man hör vad som händer runt omkring. Praktiskt att ha, men ingen vital funktion, och vi har noll problem med att tillverkarna hoppar över de här funktionerna för att få ner priset. Då går i stället merparten av budgeten till det viktigaste: ljudkvaliteten.

Förvänta dig dock inte att se loggor som aptX eller andra ljudförbättrande format, eftersom de kostar pengar och höjer priset. Här är i stället utmaningen att få bästa möjliga ljud med standardkodeken SBC, som finns inbakad i Bluetooth-protokollet. Flera har också AAC, som ger betydligt bättre ljud. I det här testet finns det ett par undantag, från Feel och Jabra, som båda har aptX.

Annons

Skullcandy Dime Man LB scaled 1 scaled 1

Skyddade mot vatten

Även om ingen av öronpropparna i detta test är gjord för träning så är alla utom ovan nämnda Feel klassade med minst IPX4. Det gör dem skyddade mot vattenstänk, så du kan använda dem i lite regn utan att vara rädd för att de ska gå sönder. Om du planerar att svettas länge bör du leta efter åtminstone IPX5 eller IP55, som tål mer fukt (IP55 tål även damm och är bättre motståndskraftigt mot saltvatten och alltså även svett).

Testkriterier

Som alltid är ljudkvaliteten med musik viktigast, men vi ska också ta reda på hur bra rösten går igenom under mobilsamtal och videomöten. Batteritiden är viktig och vi kommer naturligtvis att berömma tillverkare som stoppar i extrafunktioner, om det inte går ut betydligt över ljudkvaliteten.

I dag har de flesta öronproppar pekfunktioner som kan styra musik och samtal, men de är krångliga och används sällan, och inte något vi har lagt stor vikt vid. Röststyrning kan däremot vara praktiskt, men räkna till stor del med att behöva plocka fram mobiltelefonen när du ska göra något.

När det gäller passform är det viktigt, men också väldigt individuellt. Som alltid är det svårt att utvärdera i någon större utsträckning.

Belkin SoundForm True Wireless

Tryggt köp

Belkin SoundForm gör vad de ska, och balanserar kvalitet mot budget på ett lyckat sätt.

Fyllig bas, tillräckligt klart ljud, bra passform.
Aningen tunt mellanregister, platt samtalsljud.
Läs hela testet

Skullcandy Dime

Snyggt ljud för pengarna

Skullcandy Dime är små och snygga öronproppar, med ett fodral som tar lite plats i fickan. Bra ljud har de också, men batteriet är en annan historia.

Välbalanserat ljud, bra detaljer i diskant och fint tryck i basen.
Saknar lite tyngdlöshet i toppen. Batteritiden är sämst i klassen och laddningstiden är lång med mikro-USB.
Läs hela testet

Supra Zero-TX

Mest för pengarna

Om du kan leva utan brusreducering kan det knappast blir bättre för de här pengarna än Supra Zero-TX.

Tuff bas, behagligt ljud.
Lite mörk diskant med en del musik.
Läs hela testet

Feel Nanobuds Air

Premiumkänslan som blev en besvikelse

Det första mötet med Feel Nanobuds Air är det runda, avlånga, läckra fodralet. Sedan går det utför med det mesta.

Vackert, avrundat och mycket kompakt fodral, med precis rätt tyngd och premiumkänsla. Bra ljud-kodekar och USB-C. Rent ljud med sång och tal.
För tunt ljud.
Läs hela testet

Jabra Elite 3

Nästan hela paketet

Jabra Elite 3 saknar nästan ingenting.

Neutral och naturtrogen klangbalans, gott om detaljer i ljudet. Omgivningsljud och GPS-lokalisering – och dessutom imponerande lång batteritid.
Basen kunde ha varit piggare och ljudnivån lite högre. Förinställda ljudval är gråmarkerade (kan inte väljas) i appen.
Läs hela testet

Sony WF-C500

Visar hur det ska gå till

Sony WF-C500 har klassledande ljudkvalitet. Om du inte är rädd för att pilla lite på ljudet.

Bästa batteritiden – och bästa ljudet i klassen, efter en tur genom inställningarna i appen.
Aningen tamt ljud innan det är fintrimmat.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

undvik öronproppar från Temu

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Ljud & Bild