Kinesiska FiiO är kända för sina småprylar som gör livet lite roligare för de som lyssnar i hörlurar. Den senaste produkten jag har stiftat bekantskap med BTR3. Det är en liten förstärkare/DAC som kopplas trådlöst till mobilen via Bluetooth och på så sätt gör att du kan njuta av mer frigjorda musikupplevelse med dina trådbundna hörlurar.
Detta kan verka onödigt, det finns ju trots allt faktiskt trådlösa hörlurar som kostar mindre än de 1 350 kronor som du måste punga ut med för BTR3. Fast då får du inte speciellt bra ljud heller. Och just ljudkvalitet är argumentet för att välja den här i stället för ett par billiga trådlösa hörlurar.
För dina hifi-hörlurar blir trots allt inte trådlösa. Du bara flyttar änden på kabeln från mobiltelefonen i fickan till en ny manick som du måste ha med dig. Men den tillför något nytt också.
Mikrofon
Först har BTR3 en inbyggd mikrofon för mobilsamtal. Den har en klämma som sitter fint på kragen på din jacka eller skjorta, då får du mikrofonen mycket närmare munnen än med ett par trådlösa hörlurar. Där mikrofonen sitter på ena eller båda kåporna, i fel vinkel i förhållande till munnen. Med resultatet att väldigt många trådlösa hörlurar vidarebefordrar din röst på ett ganska så grötigt sätt.
Kraft
En annan anledning att välja BTR3 snarare än att använda hörlursuttaget på mobilen (om den ens har något) är att den lilla FiiO-förstärkaren är mycket starkare än någon mobiltelefon jag har hört. Min egen iPhone 11 Max Pro bleknar om man jämför, vilket innebär att jag aldrig skulle komma på tanken att använda den med ett par tungdrivna hörlurar som Sennheiser HD 800 S eller – hör och häpna – HiFiMAN HE-1000SE. Det skulle jag ärligt talat inte göra BTR3 heller, eftersom båda är tämligen olämpliga för bärbart bruk. Dels för att de är öppna, men också för att de är för dyra för att jag ska våga ha dem med mig överallt.
Däremot kan det vara ett perfekt tillfälle att ta med sig ett par superbra slutna hörlurar som Denon AH-D5200 eller Beyerdynamic DT 1770 Pro. Hörlurar som är för tungdrivna för att det ska bli roligt att lyssna med mobiltelefonen, men som faktiskt får gott om krut med från BTR3.
Väl omhändertaget ljud
FiiO ser också till att ljudkvaliteten bibehålls så bra som möjligt via Bluetooth genom att stödja de flesta kodekar av hög kvalitet. AAC till iPhone finns på plats, men ännu roligare är det för Android-användare som kan njuta av både aptX HD och LDAC. Du bör ställa in telefonen till LDAC med en gång, det ger bäst resultat. Då får du nästan fyra gånger högre bandbredd än vad iPhone-användare får med AAC (990 mot 256 Mbit/s).
Som en extra bonus kan du koppla datorn till USB-C-kontakten på FiiO-förstärkaren och använda den som USB-DAC. Och därmed få bättre ljud från den bärbara datorn än du är van vid. På insidan finns ett DAC-chip från AKM (4367A), och BTR3 ska kunna stödja högupplöst ljud upp till 96 kHz. Fast med Roon på min PC ville Roon hela tiden skala ner till 16 bit/44,1-48 kHz, beroende på den ursprungliga upplösningen. Detta betyder oftast att DACen inte stöder någonting mer. Jag uppdaterade firmware via FiiOs webbplats, men resultatet blev detsamma.
FiiO BTR3 i praktiken
Bluetooth-anslutning är enkel. Första gången den slås på går den i parkopplingsläge och du kopplar den till mobilen på samma sätt som med ett par trådlösa hörlurar. Nästa gång du sätter på den paras den ihop automatiskt.
Ljudet av den lilla prylen är mycket kraftfullare än jag trodde när jag beställde den för test. Som nämnts tidigare bleknar min iPhone med Lightning-adapter, nu kan jag nästan få fullt utbyte av de slutna Denon AH-D5200, och dessutom av de billiga med dunderbra planmagnetiska Massdrop/HiFiMAN HE4XX som jag köpte på drop.com.
Musiken får bra pondus i basen, med tuffa rytmer och mer liv än vad mobilen klarar av. I den här disciplinen är lilla BTR3 i samma liga som Audioquest Dragonfly Black, fast har ett något mer beslöjat stereoperspektiv. BTR3 har marginellt mer crosstalk, alltså att höger och vänster kanal smittar av sig på varandra en smula. Men det är ändå helt acceptabelt och det är kul att jag faktiskt kan koppla in en svindyra HiFiMAN HE-1000SE utan att det blir någon direkt kris. Tvärtom låter det rytmiskt och kul, och en fin antydan till hörlurarnas kvaliteter kommer fram.
Som PC-DAC är ljudet ännu ett snäpp bättre än med Bluetooth, och det bästa som BTR3 kan åstadkomma. Det är fortfarande en liten bit kvar upp till Dragonfly ens i dess billigaste variant, men hörlurarsuttaget på min bärbara dator kommer inte ens i närheten. Med andra ord fyller BTR3 en klar funktion, även om det inte hade funnits något trådlöst Bluetooth-ljud.
Slutsats
FiiO BTR3 är ingen nödvändighet, men gör livet som hörlursälskare lite roligare. Nu kan jag ta med mig paret som är mina favoriter för tillfället och lyssna på dem i nästan trådlöst tillstånd. Det är bara att gömma undan kabeln innanför jackan eller tröjan. Och ljudet är mycket kraftfullare än med mobiltelefonen, så att man kan blåsa liv i även ganska så besvärliga hörlurar.
Det skulle vara mindre meningsfullt om det inte hade varit för den inbyggda mikrofonen, som faktiskt medför något matnyttigt. Du slipper nämligen plocka fram mobilen när någon ringer. Bara att svara en av knapparna på FiiO-manicken och prata som vanligt. Med bättre samtalskvalitet än från de flesta trådlösa hörlurar.
Lägg sedan till USB-DAC-funktionen så kan BTR3 tillräckligt med konster, och har tillräckligt bra ljud, för att få vår rekommendation.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser