Dyson är kända för att tänka utanför ramarna. Det bevisade de under pandemin med Zone, ett par udda hörlurar med inbyggd luftrenare som skulle skydda mot föroreningar och virus. Den här gången har de gett oss ett mer normalt par, men OnTrac är ändå ett par väldigt ambitiösa hörlurar i premiumsegmentet, där de stöter på konkurrens från etablerade aktörer som Sony, Bowers & Wilkins och inte minst Apple.
Hög byggkvalitet
Det första som slår mig är den solida byggkvaliteten. Metallkonstruktionen känns påkostad och robust, med fina detaljer som utbytbara öronkåpor i olika färger. Dyson har verkligen lagt ner sin själ i detaljerna och varje del känns genomtänkt, från de exakt maskinbearbetade metalldelarna till de mjuka öronkuddarna.
Huvudbygeln har tre separata kuddar som ska fördela vikten, men i praktiken är det i stort sett bara den mittersta som kommer i kontakt med huvudet. Systemet för att byta öronkuddar och skydd är smart designat med en vrid-och-låsmekanism som känns stabil. Men 590 kronor per färg gör det till ett dyrt nöje att experimentera med utseendet.
Smarta funktioner
OnTrac är fullproppade med teknik. Den tillhörande MyDyson-appen ger tillgång till flera inställningar, som olika EQ-förinställningar och brusreduceringsnivåer. Hörlurarna har även automatisk huvuddetektering, som pausar musiken när du tar av hörlurarna och fortsätter spela när du sätter på dem igen.
Appen har tre EQ-förinställningar: neutral, förstärkt och bass boost. De ger en viss flexibilitet, men jag saknar möjligheten att fintrimma ljudet med en mer detaljerad equalizer. Det är synd att Dyson inte har inkluderat detta i en annars välkonstruerad app.
Joystick
För att styra funktionerna finns en joystick på höger öronkåpa – en mer precis lösning än touch-ytor, men den kräver tillvänjning. Där styr du volym, låt och telefonsamtal med fysiska rörelser som ger bra feedback. Den aktiva brusreduceringen i OnTrac har tre lägen: Isolation för maximal dämpning, Transparency för att släppa in omgivande ljud och Off. Du växlar mellan dem genom att dubbeltrycka på öronkåpan.
Batteritiden är imponerande – specad till hela 51 timmar med brusreducering aktiverad. Jag gjorde ingen exakt mätning av speltiden, men i skrivande stund har jag använt dem av och på i tio dagar nu utan att ladda en enda gång. Tio minuters snabbladdning ger 2,5 timmars speltid via USB-C och en full laddning tar ungefär tre timmar.
Ljudkvalitet
Hur låter då Dysons premium-utmanare? Just detta kan det nog råda delade meningar om. Ljudet är överlag bra, på den varma sidan av neutralt i basregistret. Basen känns ren och fyllig, och fungerar bra med den mesta musiken. Den är tillräckligt kontrollerad och exakt, men inte lika dynamisk som hos de bästa konkurrenterna. På låtar som kräver rejält tryck saknas det där lilla sista. Här kan Dyson lära sig ett och annat av Focal, men även Sennheiser, Apple och Bowers & Wilkins.
Mellanregistret saknar också lite fyllighet och engagemang – sång och akustiska instrument kunde ha haft mer närvaro. Diskanten är detaljerad, men också lite väl energisk och framåt i de skarpaste frekvenserna. Vassa sibilanter är oundvikliga och ljudet rullar av för tidigt i toppen för att ge särskilt mycket luft i övertonerna.
Godkänd brusdämpning
Den aktiva brusreduceringen är tillräckligt effektiv, på samma nivå som många andra bra hörlurar. Åtta mikrofoner samplar brus 384 000 gånger i sekunden, och även om resultatet inte är fullt lika imponerande som vi hade hoppats på klarar OnTrac konstant brus, som motorljud och ventilationssystem, fint. De är däremot inte riktigt lika effektiva som Sony WH-1000XM5 och Dyson har också svårare för plötsliga ljud. Det transparenta läget fungerar däremot bra och känns naturligt.
Komfort med reservationer
De stora öronkuddarna är bekväma vid första kontakten, men kan bli förvånansvärt varma efter en kort stund. Det märks särskilt under längre lyssningspass inomhus och jag vågar inte tänka på hur det kommer att bli i solen på sommaren. Med en vikt på över 450 gram är hörlurarna också tunga jämfört med konkurrenterna – till och med tyngre än Apple AirPods Max. Sony WH-1000XM5 väger däremot bara 250 gram, vilket är drygt hälften av Dyson OnTrac. Även om klämkraften är välbalanserad så märks vikten.
Slutsats
Dyson OnTrac har flera starka sidor, som den påkostade byggkvaliteten, den långa batteritiden och det smarta joysticksystemet (även om det kräver lite tillvänjning). Men imponerande ingenjörskonst till trots – för 5 800 kronor kommer man inte undan att det finns många konkurrenter som både låter bättre och kostar mindre.
Tillsammans med den höga vikten och begränsade app-funktionaliteten blir det svårt att rekommendera OnTrac framför konkurrenterna. Du betalar mycket för varumärket Dyson och möjligheten att byta skal, utan att få det bästa ljudet. Byggkvaliteten går det inte att klaga på, men det räcker inte när priset är så högt
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser