TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bowers & Wilkins PI7

De bästa helt trådlösa propparna

Bowers & Wilkins PI7 sopar mattan med konkurrenterna.

Av / 2021-05-21 - 08:30
Bowers & Wilkins PI7

Ljud & Bild tycker

  • Kanske det bästa ljudet vi har hört i helt trådlösa öronproppar! Mycket bra samtalskvalitet och riktig premiumkänsla. Stöder analog ljudkoppling!
  • Inga EQ-inställningar i appen. Medelbra batteritid.

Bowers & Wilkins var sena med sina första helt trådlösa öronproppar. De hävdar själva att det beror på att de har ägnat extra mycket tid åt att bli säkra på att de gjort ett så bra jobb som det bara är möjligt.

Men nu har de äntligen lanserat två modeller. PI5 ligger i mellersta premiumklassen medan flaggskeppet PI7 är bland de dyraste helt trådlösa öronpropparna som går att få tag i. Vi känner bara till några andra modeller har en prislapp i närheten, bland annat Bang & Olufsen E8 Sport/3rd Gen, Sennheiser Momentum True Wireless 2 och Devialet Gemini. Men PI7 är ändå ungefär 30 procent dyrare än dem allihop.

Helt avskräckande är det dock inte, jag tycker inte att drygt 4 000 kronor är så mycket att fundera på om det är något man verkligen faller pladask för.

Bowers & Wilkins B&W PI7
Bowers & Wilkins PI7 i vitt skiljer sig från den billigare PI5 i samma färg genom att ha guldfärgade detaljer. PI5 är silverfärgade på samma ställen. Foto: B&W

Stora element

Bowers & Wilkins PI7 har ett stort 9,2 mm högtalarelement till varje öra – samma som lillebror PI5. Men här används det bara till bas- och mellanregistret. Diskantregistret har nämligen sitt eget element.

Den separata diskanten är av typen balanserad armatur, som till skillnad från ett dynamiskt element inte behöver något luftintag för att röra sig och som därför rör sig mer exakt eftersom det inte påverkas av yttre variationer i lufttryck. En balanserad armatur har dessutom mindre motstånd och passar bättre för att återge de hastiga diskantfrekvenserna.

Annons
Läs också Bravo, Sennheiser! Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

Bra passform

I mina öron sitter öronpropparna riktigt bra, med örontoppar av mediumstorlek. Det följer med både mindre och större toppar i lådan, totalt tre storlekar. Snäckorna är medelstora. Inte de minsta jag har testat, men långtifrån de största.

B&W PI7 Graabein
Bowers & Wilkins PI7 sitter som gjutna i Gråbeins öron. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sex mikrofoner

Bowers & Wilkins PI7 har så många som sex inbyggda mikrofoner. Fyra av dem används för brusreducering och två används för att fånga upp rösten när man pratar i telefon. Dessa har ett slags ”beaming-karaktäristik” som ser till att rösten nästan låter som om man har en mikrofon framför munnen i stället för uppe vid öronen. Och det fungerar, för samtalskvaliteten ligger i det övre skiktet för öronproppar.

Ambiensläge

Förutom en välgjord aktiv brusreducering (ANC) har B&W PI7 också medhörning (ambience pass-through). B&W har lyckats med något speciellt: det går att aktivera båda lägena samtidigt. Det kan jag inte minnas att jag har varit med om förut och det är faktiskt ganska så praktiskt.

Aktiv brusreducering tar egentligen bara bort bastoner utifrån, högre frekvenser dämpas redan av de förseglande öronpropparna. Medhörning släpper däremot igenom – och förstärker – de högsta frekvenserna. Genom att ha brusreduceringen aktiverad samtidigt blockerar man effektivt oönskade basljud samtidigt som man ändå kan höra vad folk säger och hör när någon ringer på dörren.

Bra ljudkodekar

PI7 har fått bra ljudkodekar för att ge så bra ljud som möjlig. Förutom AAC som iPhone använder har öronsnäckorna aptX Adaptive. Den har variabel dataström, beroende på vad innehållet kräver. På så sätt kan ljudet ha en kvalitet nära aptX HD när det behövs – eller välja att närma sig aptX LL (Low Latency) när man spelar spel eller tittar på film. Kodeken stöder 24 bit/48 kHz-ljud, men i likhet med vanlig aptX komprimeras data med ljudförluster.

Vilket innebär att man i praktiken får något i närheten av CD-kvalitet och inte den helt högupplösta sorten. Till viss del är kodeken jämförbar med Sony LDAC, som också har som mål att ge en ljudupplevelse i närheten av lossless.

B&W PI7 Wireless Charging
Laddfodralet till B&W PI7 stöder trådlös laddning. En genial detalj är att man dessutom kan koppla in en analog ljudkälla – då omvandlar fodralet signalen till digital och skickar den trådlöst till öronpropparna! Foto: Geir Gråbein Nordby

Supersmart laddfodral

B&W PI7 kan laddas trådlöst om man har en laddplatta av Qi-typ. Dessutom har fodralet en supersmart funktion som jag inte har sett förut. Nämligen att man kan koppla in en analog ljudkabel till laddningsfodralet, som sedan omvandlar signalen till digital och skickar vidare den trådlöst till öronpropparna. Det innebär att du kan använda dina egna trådlösa öronproppar för att titta på film eller lyssna på radio genom infotainmentsystemet ombord på flygplan. Till exempel. Helt genialt!

Medelmåttig batteritid

Bowers & Wilkins har fokuserat på bästa möjliga ljud. Det betyder bland annat en djup och stabil bas och tillräckligt med dynamik och kraft för att spela musiken högt utan att tappa kontrollen. För att driva dubbelt så många högtalarelement krävs också mer förstärkarkraft, vilket i sin tur drar mer batteri.

Allt detta innebär att B&W PI7 inte kan skryta med någon imponerande batteritid. 4 timmar är vad du propparna håller för, med brusreducering. Å andra sidan har fodralet batterikapacitet för fyra extra laddningar, vilket ger sammanlagt 20 timmar när man slår ihop allting.

B&W PI7 app
I appen kan man aktivera brusreduceringen, men också om den automatiskt ska anpassa sig efter omgivningen. Man kan också välja eventuelt medhörning och hur mycket. Foto: Skärmdump

Användning

I appen kan du aktivera brusreducering och även sätta den i autoläge, vilket ska ge ”rätt” dämpning beroende på hur mycket ljud den mäter utifrån. Personligen föredrar jag att ha den på max när jag använder den eller att stänga av den helt.

I medhörningsläge hörs en del sus, men så är det med alla öronproppar jag har provat som har den här funktionen. Så stäng av den när du ska lyssna seriöst.

Första gången du använder appen får du också se var du ska trycka, och hur många gånger, för att väcka mobilens röstassistent (tryck och håll ner höger öronpropp), aktivera eller inaktivera brusreducering (tryck och håll ned vänster öronpropp), eller svara eller avvisa inkommande samtal (knacka en gång på någon av propparna för att svara, två gånger för att avvisa). Musiken kan också styras.

I appen kan du också välja om öronpropparna ska gå i viloläge när du tar ut dem ur öronen för att spara batteri.

Ingen EQ

Vad som saknas i appen är dock tonkontroller, eller EQ. Bowers & Wilkins anser uppenbarligen att ljudet de har finjusterat sig fram till är det du ska ha. Jag hade ändå föredragit att kunna pilla lite på ljudet om jag hade velat. Så här finns det utrymme för förbättringar.

Bowers & Wilkins B&W PI7 White Female in Taxi 1
Bowers & Wilkins PI7 låter helt underbart. Foto: B&W

Bowers & Wilkins PI7 låter fantastiskt!

Med det sagt så är ljudet i de här öronpropparna så bra att det är lockande att säga att B&W PI7 befinner sig i en helt egen liga.

Även från iPhone, som ”bara” stöder AAC-kodeken, är ljudet så dynamiskt som jag någonsin kan minnas att jag har hört det i ett par trådlösa öronproppar.

Ta till exempel Ina Wroldsens Matters. Rösten är tydlig och välartikulerad, samtidigt är bastonerna djupare än med andra öronproppar jag jämför med. Inklusive Sennheiser Momentum True Wireless 2, som varit mina favoriter hittills. Sennheiserna har mer energi i övertonregistret, men det beror på att det tillförs lite konstlad energi där uppe. Vilket funkar fint, men PI7 har en mer oansträngd återgivning av övertoner, som hänger ihop bättre med resten av ljudbilden. Mycket bättre. Inte heller Bang & Olufsen E8 kommer i närheten av att låta så oansträngt och storslaget.

B&W PI7 w Case - charcoal
Av bilderna att döma ser Bowers & Wilkins PI7 lika läckra ut i svart (Charcoal). Foto: B&W

aptX HD

Det blir ännu bättre med Android-enheter som har aptX och aptX HD. Då får ljudet ett ännu större lugn. Klassisk musik har en naturlig auktoritet, där detaljerna från stråkar framträder utan att blir framtvingade och det finns en storhet i kontrabasarna som få andra öronproppar får fram. Kanske inga.

Även med fullt ljudtryck behåller öronpropparna kontrollen och basen förblir djup och stabil. Inte undra på att öronsnäckorna drar mer batteri än vissa andra. Jösses en sådan bas! Somliga tycker kanske att den är i överkant, och det finns dessutom en liten ”partypuckel” på ett ställe där nere. Det struntar jag i, för det här låter häftigt! Personligen hade jag velat att det maximala ljudtrycket var tre decibel högre, men det är en petitess.

Qobuz hires
aptX HD utnyttjar inte högupplöst musik till max, med kommer åtminstone mycket nära CD-kvalitet. Foto: Skärmdump

Med PI7 föredrar jag att lyssna på musik med brusreduceringen påslagen, och så är det minsann inte med alla öronproppar. Ljudkvaliteten bevaras nästan helt intakt, på samma gång som bastunga ljud tas bort som beror på att propparna rör sig i hörselgången eller man går med tunga steg på marken.

Vem kan slå B&W?

Som nämnts har varken Sennheiser eller Bang & Olufsen öronproppar av den helt trådlösa typen (TWS) som kan mäta sig med PI7. Å andra sidan återstår det att få låna hem Devialet Gemini för test, dem har vi stora förväntningar på. Det ska också bli spännande att höra hur HiFiMAN TWS800 klarar sig mot B&W. Men tills vidare är det B&W PI7 som är ”the one to beat.”

 

B&W Bowers & Wilkins PI7 Case - White
Foto: Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins PI7: Slutsats

Bowers & Wilkins PI7 är ett par fantastiska, trådlösa öronproppar. De har ett ordentligt basfundament och återger musiken med en dynamik som jag inte kan minnas att jag hört från några andra helt trådlösa öronproppar. Ljudet är varmt och nyanserat, instrument och röster framträder som det mest naturliga i världen och det är full kontroll ända upp till maximalt ljudtryck. Det här är det närmaste jag har hört små, trådlösa öronproppar komma stora öronkåpor.

Ett par fiffiga lösningar är pricken över i. Till exempel kan man använda medhörning och brusreducering samtidigt. Men det mest geniala är möjligheten att ansluta analog kabel till laddfodralet, så att man till exempel kan använda öronpropparna med infotainment-systemet i flygplan.

Det enda som saknas är EQ-funktionen i appen, om man till exempel vill jämna ut baspuckeln lite. Och batteritiden kunde mycket väl ha varit ännu bättre. Fast inte om det ska gå ut över förstärkarens kraft och kontroll!

Karakter
Bowers & Wilkins PI7
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

8 reaktioner på ”Bowers & Wilkins PI7”

  1. Sjöberg Sievert

    Stämmer det att de ej bör användas t ”aktiva” aktiviteter gym, löpning, cykel?

  2. Magiskt bra ljud, men är det under 5 plusgrader går ju touchkontrollerna totalt bananas!!

  3. Varning!
    Köpte tyvärr dessa efter att ha läst denna recension.
    Värdelös brusreducering…
    Men det som gör dem oanvändbara är att varje gång jag använder dem till att prata i telefon kan folk knappt göra mig.
    Noise cancelling verkar minska ljudnivån på din egen röst också så att andra inte kan höra dig tillräckligt bra.
    När ett par hörlurar för mer än 3000kr inte går att använda till att prata i telefon med för att de har sämre ljudnivå från mikrofonen än ett par sladdlurar från Dollarstore för 40kr samt istället förstärker omgivande ljud då känner man sig bedragen och lurad!!

    Jag har provat med att reducera ambient noise och både auto respektive inte auto noise cancelling.

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Veldig trist du har hatt denne opplevelsen. Jeg har fortsatt testeksemplaret i daglig bruk, og opplever ikke det samme.

      Støydempingen er ikke den aller beste sort, men jeg synes den gjør jobben greit nok, spesielt siden ørepropper i seg selv blokkerer diskant ganske bra selv uten aktiv støydemping.

      Jeg bruker sjelden mobilen til samtaler, men har ikke opplevd noe problem de gangene jeg har gjort det. Jeg skal sjekke dette litt nøyere. Men jeg opplevde ikke PI7 som noe verre enn noen andre. Veldig få ørepropper er spesielt gode til samtaler, men jeg tar deg på ordet.

      Det er kanskje et dumt spørsmål, men har du oppdatert til seneste firmware?

      Det kan hende du har fått et feilaktig produkt, har du prøvd å få bytte i et nytt?

    2. Jag har prövat det mesta inom in ear och dessa slår allt,förstår inte din insändare alls,alla tester säger detsamma OSLAGBARA

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild