TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Bose SoundLink II Around-ear Wireless

Behaglig och diskret

Boses stora trådlösa hörlurar är bekväma och enkla att ha med att göra, men på gränsen till tråkiga.

Av / 2016-05-31 - 06:00
Bose SoundLink II Around-ear Wireless

Ljud & Bild tycker

  • Läckra att titta på, enkla att använda och sköna att lyssna på. Komforten är i topp.
  • Lite tråkigt ljud och begränsad volym Förhållandevis dyra.

När det gäller hörlurar är Bose mest kända för sina modeller med aktiv brusreducering, som anses tillhöra de bästa på marknaden och som vi har testat ett flertal gånger med goda resultat.

Men Bose gör ”vanliga” hörlurar också. Till exempel det par som är ämnet för detta test.

SoundLink II Around-ear Wireless lägger beslag på det inofficiella Ljud & Bild-priset för mest specifika produktnamn: ett par trådlösa hörlurar som omsluter öronen helt och hållet. Till skillnad från SoundLink OE, som är av on-ear-typen som vilar utanpå örat. De stora öronkåporna gör hörlurarna tyngre och mer platskrävande i väskan. Å andra sidan är over-ear-hörlurar bekvämare att ha på sig längre stunder, och de stora, omslutande öronkuddarna dämpar oväsen från omgivningen riktigt bra.

I klassen trådlösa over-ear-hörlurar hittar vi många ”DJ-lurar” med namn på kända artister, cool street-design och tung bas. SoundLink II vänder sig uppenbarligen till en mer mogen publik som vill ha diskret elegans – och inte är rädda för att skryta med det.

Rent designmässigt är SoundLink II starkt inspirerade av QuietComfort 25-modellen, fast utan sladd – och naturligtvis utan brusreducering. Designen är enkel, ren och diskret – bortsett från loggan med stora silverbokstäver på varje kåpa. Bygeln och öronkuddarna är gjorda av mjukt konstskinn. Fyra knappar på ena kåpan används för att styra musiken, telefonsamtal, Bluetooth-anslutning och av/på. Bygeln går inte att fälla ihop, så Bose-lurarna tar en hel del plats i bagaget. Kåporna går dock att vridas runt så att alltihop stjäl lika mycket utrymme som en normalstor necessär.

Annons

Ljudisoleringen är verkligen bra, men naturligtvis inte lika bra som med aktiv brusreducering. Å andra sidan slipper man den påverkan på ljudet som brusreduceringen oundvikligen medför.

Foto: Bose
Foto: Bose

Ädelt ljud

I egenskap av trådlösa märkeslurar ska SoundLink II användas för att lyssna på musik när man är på språng – i timtal och som bakgrund. Och det passar de för. De har ett behagligt och homogent ljud som är lätt att lyssna på länge utan att bli trött i öronen.

Faktiskt nästan för lätt. Med all elektronik, inklusive en patenterad volymberoende equalizer, inbyggd så skulle det vara enkelt att ge basen en extra dos rolighet. Den frestelsen har Bose inte fallit för. De har snarare lagt kraft på en jämn frekvensgång. Vilket i sig är hedervärt. Ändå känns det som om resultatet har blivit lite väl snyggt och välfriserat. Basen är djup nog, men saknar den tyngd som finns även i ”ädla” hörlurar som BeoPlay H2. Och i andra änden av spektrat saknar diskanten den sista gnuttan luft. Det saknas helt enkelt tryck i ytterområdena. Även detaljupplösningen hade kunnat vara bättre, med tanke på att vi pratar om ett par lurar för nästan tretusen kronor.

Eftersom elektroniken är inbyggd avgör hörlurarnas förstärkare hur högt man kan spela. Med volymen på 80–100 % kan man precis komma upp till en behaglig lyssningsvolym, men detta är inget hörlurspar för rock.

Foto: Bose
Foto: Bose

Slutsats

Bose SoundLink II Around-ear Wireless är snygga att titta på och problemfria att lyssna på. Komforten är strålande och batteritiden är fin. Men du kan hitta bättre och mer detaljerat ljud för samma pengar på annat håll. Om du däremot är förtjust i Boses design och gärna vill signalera god smak när du pendlar till och från jobbet, så är det värt att överväga QuietComfort, som kostar lika mycket och gör att du slipper oväsen på resan.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild