TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bose QuietComfort Ultra Headphones

Bose är tillbaka i toppskiktet

Bose QuietComfort Ultra Headphones är riktigt bra och stöder dessutom förlustfritt ljud via Bluetooth.

Av / 2023-12-15 - 12:00
Bose QuietComfort Ultra Headphones

Ljud & Bild tycker

  • Fyllig och bra bas, oansträngd spelstil. aptX Lossless! Brusreduceringen är en av de bästa.
  • Återhållet mellanregister. Aningen tam dynamik.

Från att länge ha varit herre på täppan bland brusreducerande hörlurar med QuietComfort-serien har Bose fått nöja sig med andraplatsen ett tag, medan Sony varit marknadsledare med den allra bästa brusreduceringen. Bose har aldrig legat särskilt långt efter, men har fått finna sig i att slåss om 2:a och 3:e plats inom brusreducering – och flera andra har passerat dem om vi bara ser till ljudkvaliteten.

Bose QuietComfort Ultra Headphones photo GeirNordby 3
Foto: Geir Gråbein Nordby

Bose QuietComfort Ultra

Den här gången slår Bose sig för bröstet med QuietComfort Ultra, som ska ha bättre brusreducering än tidigare och anpassar både ljud och brusreducering efter hur hörlurarna sitter runt öronen, och även efter omgivningen. Man kan växla mellan olika funktioner via Bose Music-appen. Det finns också en funktion som heter Self Voice, som gör att du kan höra din egen röst högre i lurarna under samtal och på videomöten.

Flerpunktsanslutning gör det möjligt att para ihop hörlurarna med två enheter samtidigt, till exempel mobilen och datorn. Genom att trycka lätt på en upphöjd rand på högra öronkåpan går det att starta och pausa ljud, ändra volym och ringa samtal.

Läs också Ingen stor överraskning Bose har inte tagit några sjumilakliv med QC45.

Förlustfritt ljud

På ljudsidan stoltserar Bose med aptX Lossless, som ska ge äkta CD-kvalitet via Bluetooth. Om du har en Android-mobil som stöder detta. Apple-användare får nöja sig med AAC som den bästa kodeken.

Immersive Audio

Hörlurarna har dessutom så kallat Immersive Audio. Det här är en stor hype nu för tiden, men då helst i form av Dolby Atmos-ljudformat. Det gäller dock inte här, eftersom Bose använder sin egen teknik.

Annons

Oavsett om filmen eller musiken har Dolby Atmos eller inte så kommer hörlurarna att använda stereospåret och skala upp det till ett slags 360-ljud. Personligen tycker jag inte att 360-ljud i hörlurar är någon nödvändighet, men om jag ändå skulle ha det så hade jag föredragit att lurarna stödde Dolby Atmos. När man till exempel vet att de flesta artisterna på Billboards topp 100-lista är inspelade i Dolby Atmos.

Jag skulle ändå vilja säga att Bose-funktionen har vissa fördelar, eftersom filmer och spel får en bättre och mer omslutande ljudbild än i stereo. Musik föredrar jag i stereo, eftersom attacken och dynamiken är bättre.

Läs också Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.

Batteritid

Hur lång batteritid man behöver i ett par hörlurar kan diskuteras. Men det var länge sedan 24 timmar blev standard och numera är de flesta uppe på 30 timmar eller ännu mer. Bose nöjer sig däremot med 18 timmar med Immersive Audio-funktionen aktiverad och 24 timmar annars. Det räcker ju egentligen, men jag måste erkänna att jag hade hoppats att Bose skulle slå näven i bordet hårdare med sin nya toppmodell.

Bose QuietComfort Ultra Headphones GeirNordby
Har du glasögon? Inga problem. QuietComfort Ultra är mycket bekväma. Foto: Geir Gråbein Nordby

Komfort och design

Den nya modellen är ett steg upp i design jämfört med sina föregångare. Den är elegantare än de mer industriella QC35 och QC45, samtidigt som den är hopfällbar – något som inte sägas om NCH 700.

När det gäller komfort sätter QuietComfort Ultra en hög standard. De är exceptionellt bekväma att ha på sig och har en fast passform men klämmer inte. De är också mycket lätta och kan utan problem bäras under en hel arbetsdag.

Ljudkvalitet

Hörlurarna glänser i ett brett spektrum av musikstilar. Caroline Polacheks Crude Drawing of an Angel demonstrerar hörlurarnas förmåga att återge ett fylligt elektroniskt ljudlandskap och Polacheks röst är både klar och luftig. Jag kan inte kontrollera om det verkligen är aptX Lossless som spelas från min Asus Zenfone 9, eftersom kodeken är dold inuti aptX Adaptive-protokollet. Men det låter väldigt bra, bättre än från min iPhone 15 Pro Max som bara stöder AAC.

Mellanregistret uppfattas som aningen tillbakadraget och har begränsad dynamik, men ljudkvaliteten är den bästa jag hört från Bose och jag vågar påstå att detta är bättre än ärkefienden Sony WH-1000XM5, som är lite mindre strukturerad i klangen. Sony-lurarna är mer framåt i mellanbasregistret. Bose har däremot en mer naturlig fyllighet i basen, med mycket luft runt omkring, medan Sony breder på lite för mycket och låter mer färgat. Bose-lurarna hanterar även klassisk musik med klarhet och djup.

Däremot blir de lite väl lugna med mer aggressiv musik, till exempel låten Wish (Skazi Edit) med Infected Mushroom. Den har många tunga och snabba trummor och här tycker jag faktiskt att Sony WH-1000XM5 passar bättre.

Med en 3-bands equalizer i Bose Music-appen går det att anpassa ljudet efter den egna smaken och med mycket musik tycker jag att det blir ännu bättre om man höjer mellanregistret ett par snäpp. Men inte om jag ska spela högt, då är ljudet mest behagligt när det är obehandlat.

Bose QuietComfort Ultra Headphones photo GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Brusreducering

Bose har alltid haft bra koll på brusreducering och det gäller även QuietComfort Ultra. Jag kan däremot inte helt säkert säga att de är bättre än föregångarna. Det svaga suset man hör när brusreduceringen är aktiverad är förmodligen ett snäpp tystare, men inte riktigt lika tyst som i Sony WH-1000XM5. Att Bose, precis som Sony, anpassar brusreduceringen efter passformen är bra. Men Sonys lurar dämpar fortfarande ännu bättre än Boses. Så Sony är fortfarande herren på täppan när det gäller brusreducering. Vilket jag kan tänka mig är lite bittert för Bose att behöva erkänna.

Bose QC Ultra Heapdhones vs Sony WH-1000XM5 - ANC levels
Brusreducering: Bose QuietComfort Ultra (röd kurva) och Sony WH-1000XM5 (ljusgrön) mättes vid olika tidpunkter, med olika högtalare för att spela upp brus. Sony mättes med Dynaudio Evoke 20 (mörkgrön), medan Bose mättes med JBL 4411 (orange). Man kan fortfarande se att ljudnivån på högtalarna är i princip likadan och att de följer varandra tillräckligt bra för att jämföra brusreduceringen. Sony WH-1000XM5 släpper igenom klart mindre brus, i flera områden ungefär 15–20 dB mindre. Mätt med miniDSP E.A.R.S-mikrofonhuvud och REW-programvara.

Bose mot konkurrenterna

Sammantaget gillar jag att spela musik mer genom Bose än Sony. Däremot är det en bra bit kvar upp till Bowers & Wilkins Px7 S2, som har en klangbalans som påminner om Boses, men som ändå låter renare och mer ”hifi” i mina öron. En annan fördel med B&W är att de har en USB DAC-funktion, så att man kan koppla in en kabel i datorn eller mobilen och få ännu bättre ljud än vad som är möjligt via Bluetooth. Bose saknar den här funktionen och det går inte att slå på hörlurarna när sladden är inkopplad.

Användarens röst tas om hand väl under samtal med QuietComfort Ultra Headphones. Men rösten blir kraftigt komprimerad och låter bearbetad, då är Sennheiser Momentum 4 bättre. Och allra bäst är Sony WH-1000XM5, där rösten låter både tydlig och kraftfull. Sony drar ifrån Bowers & Wilkins Px7 S2 på detta område.

Bose QuietComfort Ultra Headphones lifestyle AI expanded 2
Foto: Bose

Slutsats: Bose QuietComfort Ultra

Bose QuietComfort Ultra är en lyckad ny toppmodell. Bose har satsat på ljudkvalitet, brusreducering och användaranpassning. Även om de inte nödvändigtvis sätter nya standarder på alla områden så representerar hörlurarna en betydande prestation från Bose för att hålla jämna steg med och i vissa fall överträffa konkurrenterna. Ett bra val för dig som letar efter kvalitet och tillförlitlighet i ljudutrustningen.

Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite 2 Bose QuietComfort Ultra Headphones_black Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite Bose QuietComfort Ultra Headphones_black 2 Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite 3 Bose QuietComfort Ultra Headphones_black 3 Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite in case Bose QuietComfort Ultra Headphones_black in case Bose QuietComfort Ultra Headphones lifestyle AI expanded
<
>
Foto: Bose
Karakter
Bose QuietComfort Ultra Headphones
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild