När Bose släppte QuietComfort 35 för fem år sedan var det något alldeles speciellt. Bose hade klippt av kabeln på sina bästa brusreducerande hörlurar (QC25) och förändrade på en sekund hela marknaden för trådlösa hörlurar. Det dröjde inte länge förrän ”alla” följde efter och butikerna översvämmades av trådlösa, brusreducerande hörlurar. Nu ville ingen ha kabel längre, och brusreducering blev nästan ett krav.
Tiden har gått och konkurrenterna har kommit ikapp – och flera har gått förbi – QuietComfort 35 (och den lite uppdaterade QC35 II som kom senare). Därför lanserade Bose den nya toppmodellen NCH 700 för två år sedan, med en ny och mer strömlinjeformad design. Modellen ersatte inte QC35 II, utan lade sig ett snäpp ovanför.
Nu kommer äntligen den riktiga ersättaren, som har fått det logiska namnet QuietComfort 45. Den är väldigt snarlik QC 35 II, med fysiska knappar och allt. Dessa är lite mer avrundade än hos föregångaren och öronkåporna har en lite mjukare design, på föregångaren var fogarna mer kantiga. Öronkudden är klädd i mjukt konstläder i stället för tyg. Men sammantaget är det två väldigt lika hörlurar, man får titta efter ganska noga för att upptäcka skillnaderna.
Nya funktioner
En välkommen uppgradering sedan sist är att QC45 – naturligtvis – har USB-C-kontakt. En mer stabil kontakt än mikro-USB, och den kan också ladda snabbare. Du kan få upp till 3 timmars speltid från en 15-minuters snabbladdning.
Men de stora nyheterna är omgivningsljud, som Bose kallar Aware Mode. Det betyder att hörlurarna förstärker ljud utifrån i stället för att filtrera bort det. Då kan du höra vad folk säger när du vill, och det är säkrare att röra sig ute i trafiken.
Med Bluetooth 5.1 går det att koppla in två enheter samtidigt, till exempel mobiltelefon och PC, och på så sätt vara mer ansluten och slippa ta av hörlurarna när telefonen ringer. Till exempel.
Foto: Bose
Kan samma sak som NCH 700
Nyheterna från föregångaren QC35 II finns redan i NCH 700. Den kan justera brusreduceringen i så många som tio steg, men i QC45 är dämpningen alltid på max. Du kan välja antingen brusreducering eller omgivningsljud, men inte stänga av båda. Lite konstigt, inte minst för att det kunde ha varit ett praktiskt sätt att få längre batteritid.
Vad som skiljer QC45 och NCH 700 är utseendet, som är rundare och mer minimalistiskt på NCH 700 och mer industriellt på QC45. Somliga föredrar antagligen QuietComfort-modellen på grund av dess fysiska knappar. NCH 700 har i stället en svepfunktion för att hoppa mellan låtar och höja och sänka volymen. QC45 är, precis som sin föregångare, helt hopfällbar, medan NCH 700 bara delvis går att fälla ihop.
Samtalskvalitet
Att ha på sig QC45 känns väldigt bekant, som att ha en gammal vän på besök. De 240 grammen är ”ingenting” och passformen är utsökt. I komfortdisciplinen är det många som kan lära sig av Bose, det är nästan som att ha dunkuddar på öronen. Att hörlurarna har en fysisk av/på-knapp uppskattas förmodligen av många, samma sak med fysiska knappar för att höja och sänka volymen, hoppa fram och tillbaka mellan låtar och besvara eller avvisa samtal.
Samtalskvaliteten är mycket bra, QC45 stänger ute brus effektivt och fokuserar fint på användarens röst. Som jämförelse låter min röst genom QC35II lite skarpare och mindre naturlig, och jag tycker också att NCH 700 har en något mindre naturlig återgivning av övertonerna – även om den också har utsökt samtalskvalitet. Om vi tar ärkerivalen Sony WH-1000XM4 så låter min röst fylligare genom den, däremot är inte övertonerna – och därmed konsonanterna – lika tydliga.
Brusreducering
Bose har alltid varit bra på att eliminera brus och detsamma måste sägas om QuietComfort 45. De har däremot mer egenbrus, alltså susande, än jag hade hoppats. Suset är högre än i föregångarna QC35 II och NCH 700, som är den tystaste av de tre. Sony WH-1000XM4 susar också lite, men det ligger lägre i frekvens och är inte lika framträdande som i QC45.
Brus utifrån gallras bort effektivt och bakgrundsljud från trafik och oväsen från insidan av en tågkupé stängs ute. I övertonregistret släpps lite mer brus in än med både NCH 700 och Sony WH-1000XM4. Jag märker det till exempel på knattrandet från tangentbordet när jag skriver, som jag hör bättre med QC45 än de andra två. Men att exempelvis Sony-lurarna har 3 dB effektivare brusreducering än QC45 inte är så noga, Bose fungerar mer än bra nog för ändamålet.
Omgivningsljudet fungerar också som det ska, ljud från utsidan låter klart och naturligt när funktionen aktiveras.
Ljudkvalitet
Hur låter då musik genom de nya Bose -hörlurarna? Tja, om du har hört föregångaren så känner du nog igen dig. Bose satsar på ett så linjärt ljud som möjligt, vilket gör att inga instrument maskerar andra i ljudbilden. Allt kommer fram.
I hennes utmärkta Frank Ocean-cover Bad Religion är Cat Powers röst klar och tydlig, gitarren likaså. Men virveltrumman och cymbalerna är en aning skarpa. Det finns inte tillräckligt med upplösning allra längst upp och det kan låta lite ansträngande. Samma sak gäller den nya singeln Mammamia med den italienska rockgruppen Måneskin. Det är en låt med massor av energi, som låter tufft. Men även den blir en aning skarp. NCH 700 har rent allmänt samma klangbalans, men är lite mjukare i toppen. Marginellt bättre ljud, helt enkelt.
Sony WH-1000XM4 har å andra sidan mer tryck i mellanbasen än de övriga, men känns mer dämpad i diskanten. Med en del musik låter Sonyerna mer engagerande, till exempel rytmisk popmusik à la Summer av Jaden, men de kan också låta ”burkigare” än Bose med musik som har mycket energi i diskanten. Med rytmisk popmusik är det däremot mer driv hos Sony.
Bose QC45 låter tillräckligt skapligt, men om målet är den mest sanningsenliga och musikaliska återgivningen som går att få så är det en bit upp till konkurrenter som Shure Aonic 50, Beyerdynamic Lagoon ANC och DALI IO-6. Det finns inte heller någon EQ i Bose Music-appen, så man kan inte fintrimma ljudet.
Slutsats
Om du gillar Bose QuitetComfort 35 kommer du att gilla QuietComfort 45 ännu mer. De är i princip samma hörlurar, fast med USB-C, omgivningsljud och flerpunktsanslutning.
Ljudet påminner väldigt mycket om föregångarens, alltså neutralt men kanske inte det mest engagerande. Framför allt hade vi velat ha lite mer tryck i basen och en bättre upplöst diskant. Och varför finns det ingen EQ i appen?
Passform och brusreducering är som de ska vara, och samtalskvaliteten har förbättrats sedan sist. På det stora hela är detta en uppskattad uppdatering av en modern klassiker, även om både NCH 700 och en del konkurrenter drar ifrån på ett par viktiga områden.
3 reaktioner på ”Bose QuietComfort 45”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Flerpunksanslutning finns på QC 35 (gen 2) så knepigt att denna artikel framställer det som en nyhet för 45:orna..
Hei! Forlåt at det ikke kom frem i artikkelen. Men det gir altså enda en grunn til at man ikke behøver å oppgradere til QC45 🙂
Går det att ansluta via kabel också som för QC35?
Hur förhåller sig då line in ljud i förhällande till brusredicering/omgivningsljud?
Frågar som trummis som använder QC35 väldigt mycket dels i brusreducerings mode (spela själva/öva) men och som med line in ljud vid spelning (blue tooth har fördröjning så det duger inte till live ljud). Det jag märkt är att line-in ljud låter kast med brusreducering påkopplad, men utan den så blir det bättre. Nyfiken hur funktionen omgivningsljud skulle funka istället. Mvh Sten-Erik sten.erik.ohlund@gmail.com