Beyerdynamic har en lång tradition av att bygga några av världens mest kända hörlurar för studiobruk. För några år sedan imponerade den tyska tillverkaren med trådlösa Lagoon ANC, nu har de återvänt med nya Aventho 300 som ska utmana de dominerande märkena i premiumsegmentet.
Under huven finns samma Stellar.45-element som Beyerdynamic har i sina studiomonitorer, inklusive de slutna referensmodellerna DT 700 Pro X och DT 900 Pro X. Detta ställer höga förväntningar på ljudkvaliteten, även om målgruppen denna gång är bredare än professionella ljudtekniker.
Gedigen byggkvalitet
Aventho 300 är byggd i aluminium och solid plast vilket gör att de ligger väldigt bra i handen. Med en vikt på 319 gram är de tyngre än både Sony WH-1000XM5 och Bose QuietComfort Ultra, som båda väger runt 250 gram. Det behöver inte betyda så mycket, för Sennheiser Momentum 4 Wireless är trots sina drygt 290 gram bland de bekvämaste vi känner till. Klämkraften hos Aventho 300 är å andra sidan hårdare än konkurrenternas och kuddarna hade mycket väl kunnat vara lite tjockare.
App och funktioner
I den överskådliga appen hittar du en 5-bands equalizer med flera förinställningar. Där kan du även välja Dolby Atmos 3D-ljud och justera brusreducering och läget för omgivningsljud i fem steg vardera. Medhörning under samtal (som heter sidetone i appen) kan också justeras eller stängas av helt.
Bra anslutning
Med Bluetooth 5.4 och stöd för aptX Lossless och aptX Adaptive är allt förberett för hög trådlös ljudkvalitet. iPhone-användare är begränsade till AAC, eller kan använda USB-C för det allra bästa ljudet. Om avspelaren har en standard 3,5 mm-ljudkontakt kan man självklart använda den också.
Imponerande batteritid
50 timmar med aktiv brusreducering är imponerande och slås bara av Dyson OnTrac och Sennheiser Momentum 4 Wireless. Tio minuters laddning ska också ge hela fem timmars lyssning!
Bra brusreducering
Den senaste firmware-uppdateringen har förbättrat brusreduceringen och jag måste säga att jag är riktigt imponerad av hur effektivt Aventho dämpar brus. På samma gång har Beyerdynamic finjusterat hörlurarna för att inte ändra ljudkaraktär märkbart när funktionen är aktiverad.
Det är inte så stor skillnad på de olika nivåerna av brusreducering, de fyra första har olika effekt, medan nivå fem är adaptiv. Omgivningsljud fungerar också bra, där är skillnaderna mellan de fem olika intensitetsnivåerna tydligare.
Så låter Beyerdynamic Aventho 300
Elementen är visserligen samma som i studiolurarna, men ljudet är helt annorlunda. Det bör inte komma som någon överraskning eftersom Aventho 300 trots allt siktar in sig på en bredare publik. Och med inbyggd DSP har man en möjlighet att manipulera ljudet precis som man vill. I det här fallet betyder det framför allt mer bas, som det ibland finns för mycket av i mina öron, speciellt i låtar med mycket bas och mellanregister. Som Sivert Høyems Hollow, där den stora ljudbilden med långa toner drunknar lite.
Den friska Beyerdynamic-diskanten finns fortfarande kvar, men den är faktiskt mindre genomträngande än i DT 700 Pro X. Sibilanter hörs fortfarande tydligt och basen dränker övertonerna lite för mycket. DSP:n verkar också ändra ljudet när ljudbilden blir för mättad. En annars fet heavy metal-bastrumma sparkar ifrån sig tamare och mer avslappnat än i hörlurar med mer dynamiskt överskott. Rent subjektivt sett gillar jag dock fortfarande vad jag hör. Mestadels.
I jämförelse låter Apple renare, Sony mer robust och Sennheiser mer balanserat. Däremot gillar jag Beyerdynamics ljud bättre än Boses, som är mer linjärt men samtidigt känns något grövre.
EQ-inställningar
Du kan justera ljudet i den medföljande appen, där jag rekommenderar att du sänker 1 dB vid 250 Hz, så att bas och mellanregister inte överlappar för mycket, och lite vid 4 kHz för att få ett lite rundare övre mellanregister. Jag hade varit försiktig med att dämpa vid 8 kHz för att minska starka s-ljud och sibilanter eftersom det också tar bort luft i övertonerna.
Om du inte gillar att pilla på EQ:n själv kan du prova Neutral-läget, även om det tar bort lite för mycket bas för mig. Smooth-läget mjukar upp sibilanter och tar också bort luft och bredd i ljudbilden. Men det låter ju behagligt.
Slutsats
Beyerdynamic Aventho 300 är ett intressant alternativ till de etablerade varumärkena. De väger mer och klämmer åt hårdare än rivalerna från Sony och Bose, men har i gengäld en gedigen byggkvalitet. Ljudet är kraftfullt, med mycket bas som kan bli i mesta laget – fast det går att fintrimma bort i den utmärkta EQ:n i appen. Brusreduceringen fungerar bra och med 50 timmars batteritid har du lite att oroa dig för. Beyerdynamic visar att de fortfarande kan utmana de stora aktörerna i premiumsegmentet, även om konkurrensen är hårdare än någonsin.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser