Free Byrd är större än de flesta andra, nästan i nivå med NuraTrue Pro, som har enorma kapslar för att rymma den kanske mest avancerade tekniken som finns i ett par öronsnäckor. Men i Free Byrd är det helt vanliga funktioner, inklusive brusreducering och omgivningsljud, och det borde strängt taget ha varit möjligt att krympa dem lite. Tja, förutom att de har ett större batteri än normalt inuti, som räcker i 8 timmar med brusreducering på, och hela 11 timmar utan. Nästan i nivå med Sony WF-1000XM5, som i ärlighetens namn är mycket mindre.
Man får totalt åtta par öronkuddar i förpackningen, i fyra olika storlekar och två olika material: memory foam och silikon. För mig passade de medelstora öronsnäckorna bäst, och silikon passade bättre än memory foam för mig, även om man får leva med mer gnisslande ljud.
Bluetooth är av 5.2-typ, vilket ska stödja multipoint-koppling, men tyvärr gör Free Byrd inte det. Här är det en enhet i taget som gäller. Det finns dock stöd för både aptX Adaptive och AAC ljudkodek, för bästa möjliga ljud.
Till öronsnäckorna finns en MIY-app där man med Mosayc kan anpassa ljudet till sina egna öron och själv justera balansen med equalizern i appen. Mosayc startar ett två minuter långt test som man sparar resultatet av och använder som sin föredragna ljudprofil.
Ljudet av Beyerdynamic Free Byrd
Jag har läst att andra tycker att Free Byrd är basrik men inte mycket annat. Med brusreduceringen avstängd känner jag inte igen detta. Tvärtom tycker jag att öronsnäckorna har en fin och detaljerad bas, som inte på något sätt är överdriven. Ljudkaraktären påminner mer om neutral än något annat. Det är bra dynamik och rytmik i musiken, samtidigt som det är bra driv i raprytmerna så är det också ett väldigt fint ljud i Jan Gunnar Hoffs piano.
Om något tycker jag faktiskt att öronpropparna kan vara lite skarpa i diskanten. Sibilanter blir framträdande på vissa typer av musik. Du kan välja EQ-kurvan Smooth treble, men då dras hela diskantregistret ner för mycket för mig.
Jag gillar den mesta musiken bäst med Original EQ-kurvan. Tyvärr är EQ:n inte användarjusterbar, för jag hade gärna tagit Original-inställningen och dragit ner energin lite kring 6-8 kHz för att få en rundare diskantåtergivning.
Med brusreduceringen påslagen blir det dock tydligt att basen är för överdriven. Överdrivet fyllig och loudness-liknande, och med mycket sämre dynamik än tidigare. Därför skulle jag bara rekommendera brusreducering när du faktiskt behöver det.
Appen är inte felfri. Även om den låter mig växla fritt mellan olika EQ-inställningar, är den inte lika tillmötesgående när det gäller att välja mellan brusreducering och omgivningsljud, dvs. när jag vill höra allt som händer utanför. Man kan visserligen trycka två gånger på en öronsnäcka för att välja mellan brusreducering och omgivningsljud, men det enda sättet att stänga av båda är i appen. Och då borde det fungera!
Slutsats
Beyerdynamic Free Byrd har bra ljud och en mycket imponerande batteritid. Brusreduceringen gör sitt jobb, och på det hela taget finns det inte mycket att anmärka på.
Men du ska vara förtjust i stora öronsnäckor. De är nämligen tämligen enorma jämfört med många andra. Den tillfälliga instabiliteten i appen kan åtgärdas i en uppdatering, men för tillfället är det vårt intryck.
Och vi förstår inte varför man inte kan ställa in sin egen EQ-kurva.
Också i detta test:
Sony WF-1000XM5
Bäst på brusreducering
Sony WF-1000XM5 tar arvet från den populära M4-modellen och levererar ännu bättre brusreducering och ljudkvalitet.
OnePlus Buds Pro 2
Bäst valuta för pengarna
För det här priset får man knappast bättre ljud än från OnePlus Buds Pro 2.
Samsung Galaxy Buds2 Pro
Bäst med Samsung-mobiler
Samsungs bästa öronsnäckor är okej, men Pro-modellen är inte värd det dubbla priset.
Bose QuietComfort Earbuds II
Mycket bättre än sina föregångare
Bose har förbättrat sina eländiga QuietComfort Earbuds. Earbuds II är mycket bättre på alla sätt.
Technics EAH-AZ80
Det bästa ljudet
Technics lovar tydligare samtal och bättre brusreducering än någonsin tidigare med flaggskepps-öronpropparna EAH-AZ80.
Audio-Technica ATH-TWX9
Äntligen träffar Audio-Technica mitt i prick
Audio-Technica är duktiga, men har hittills inte lyckats övertyga oss med sina trådlösa öronproppar. Det förändras med ATH-TWX9.
Bowers & Wilkins Pi7 S2
Fortfarande mycket bra
Bowers & Wilkins Pi7 S2 är mer av samma sak, men det är en bra sak.
Bang & Olufsen Beoplay EX
De bästa från Bang & Olufsen
Beoplay EX är bland de alla dyraste trådlösa öronpropparna. När de är som bäst är de också mycket bra.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser