De flesta förknippar öppna öronproppar med dålig passform, tunnare bas och ingen brusdämpning. Huawei Freebuds 5 gör mycket för att ändra på det.
Tack vare 10 mm stora element i varje propp siktar Huawei på att leverera en imponerande djup och fyllig bas. Samtidigt som man sliper känslan av täthet och de ihåliga gnisselljuden man ofta hör från helt täta öronsnäckor.
Freebuds 5 ser mer ut som örhängen än något annat. De hänger liksom ut från öronen, men med runda och feminina kurvor ser de definitivt inte ut som något annat.
Funktioner
Att få tag på AI Life-appen kräver lite arbete. Först måste du hitta AppGallery via webbplatsen appgallery.huawei.com i webbläsaren. Ladda sedan ner en .apk-fil som du måste godkänna i Android. Öppna AppGallery och installera AI Life. Återigen måste du godkänna i Android att du tillåter filen. Med appen kan öronpropparna uppdateras till den senaste firmware-versionen och du får tillgång till en 10-bands equalizer.
Överraskningen är att Huawei har implementerat aktiv brusreducering. Det fungerar så klart inte lika bra som i slutna proppar, men dämpar faktiskt en hel del lågfrekvent brus. Man måste då ha brusreduceringen på högsta effekt, men jag är ändå imponerad. Dessutom har hörlurarna LDAC-kodeken utöver AAC, för bästa möjliga ljud via Bluetooth. Har du en Huawei-telefon kan du även använda deras egen HWA-kodek.
I AI Life-appen får du en 10-bands equalizer för ännu mer anpassning.
Så låter Huawei Freebuds 5
Ljudmässigt är jag positivt överraskad av Huawei Freebuds 5. Basåtergivningen är djup och fyllig, utan att det sker på bekostnad av detaljer och upplösning. Diskanten är luftig och öppen. Och mellanregistret har fin transparens och balans. Akustiska instrument är naturliga och klara, sångröster framträder väl och även popmusik låter tillräckligt energisk. Visst, basen blåser aldrig omkull dig, men jag gillar balansen i ljudbilden.
Med lite försiktig justering av EQ kan lyssningsupplevelsen förbättras ytterligare. Höjer du mellanregistret en aning samtidigt som du sänker de skarpaste diskantfrekvenserna får du ännu bättre neutralitet och engagemang.
Slutsats
Utseendet kommer antagligen att dela upp folk i de två lägren ”älskar” och ”hatar”, men ljudmässigt gör Huawei Freebuds 5 mycket rätt, med imponerande bra ljud och mer bas än vi trodde öppna öronproppar som dessa kunde få fram. Brusreduceringen är tillräckligt duglig för att dämpa en del. De här rekommenderar vi till alla som föredrar öppna proppar framför slutna.
Också i detta test:
Belkin SoundForm Pulse
Många funktioner
Med Belkin SoundForm Pulse får du gott om funktioner för pengarna, plus en möjlighet att få riktigt bra ljud.
JBL Live Flex
Rumsligt ljud
JBL Live Flex är ett par öppna öronproppar som aldrig irriterar. Och tack vare fungerande brusreducering bör de definitivt inte avfärdas.
Technics EAH-AZ40M2
Klassens bästa öronproppar
Med AZ40M2 förbättrar Technics klassvinnaren AZ40, bland annat genom att lägga till aktiv brusreducering.
Samsung Galaxy Buds FE
Billigare Galaxy Buds
Om du är sugen på Samsung Galaxy Buds, men tycker att de är för dyra, kan detta vara ett alternativ. Men det finns något du ska känna till.
Creative Aurvana Ace
Nya öronproppar med hybrid-element
Från Creative kommer ett par öronproppar med en helt ny sorts element.
EarFun Free Pro 3
Förvånansvärt bra
Okända EarFun gör fantastiskt prisvärda öronproppar och Free Pro 3 är inget undantag.
JLab JBuds Mini
Pyttepropparna
JBuds Mini är nog de minsta trådlösa öronpropparna vi har testat.
Philips TAT3508
Allt du behöver – på papperet
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser