Hörlursmarknaden har exploderat konstant under flera år vid det här laget. Detsamma gäller gaming. Så det säger sig självt att gaming-hörlurar är ett område som är väldigt intressant. Både för tillverkare och kunder.
Ett gaming-headset handlar inte bara om att älska sitt intresse utan att störa andra – även om det naturligtvis också är viktigt när explosionerna på slagfältet ska mullra med naturlig styrka klockan tre på natten. Ett bra headset är A och O för seriösa spelare eftersom det kan saker som datorhögtalare inte klarar av.
För det första är ljudet omslutande och om spelet och eventuellt hörlurarnas drivrutin stöder det så kan du få fullt surroundljud.
En annan viktig sak är den inbyggda mikrofonen, som gör det möjligt för dig att prata med dina lagmedlemmar i stridens hetta. Gaming är ju ofta en lagsport. Mikrofonen i ett par vanlig hörlurar är inte tillräckligt bra för seriöst bruk under lång tid. Och headsetens mikrofoner är ofta försedda med brusreducering och andra avancerade funktioner.
Sist men inte minst har några gaming-hörlurar ”hjälpfunktioner” som till exempel förstärker svaga ljud i omgivningen så att man kan upptäcka fienden som kommer smygande bakifrån.
När det gäller hörlurar för musiklyssning hemma så är måttstocken i slutändan hög ljudkvalitet. Gaming-lurar har rent traditionellt ett ”roligare” ljud med tung bas, som får explosioner att dundra i hela skallbenet. En del har dessutom en förstärkt diskant som gör det lättare att avslöja detaljer i omgivningen. I det här testet kunde vi dock konstatera att tendensen går mot ett mer hifi-aktigt ljud med fin detaljupplösning.
Inget för alla
När man köper hörlurar ska man kontrollera att de kan användas med alla enheter man har. En del fungerar bara till PC/Mac, andra passar till spelkonsoler också. Det handlar om anslutningen. Kablade hörlurar med eget USB-gränssnitt kan ha sofistikerade funktioner i den tillhörande ljud-drivrutinen. Däremot fungerar de dåligt med de flesta konsoler. Har du planer på att spela på olika plattformar så måste du läsa faktalistan noggrant och se efter vad hörlurarna kan användas till.
Inte äkta surround
Flera av de testade hörlurarna har surroundljud i 7.1 kanaler eller till och med i Dolby Atmos 3D-ljud. Av uppenbara fysiska skäl handlar det om mjukvarubaserad, virtuell surround, där de många kanalerna trollas fram runt lyssnaren genom att ändra effekternas fas. Hur väl det fungerar i praktiken beror på program- och maskinvara som översätter spelets eller filmens ljudkanaler till virtuella i hörlurarna.
Så testade vi
Hörlurarna testades naturligtvis i sin naturliga miljö, alltså spel, framför allt 3D-skjutaspel där eventuella surroundeffekter utnyttjas maximalt. Dessutom testedes de med musik och film – också i surround. Vi undersökte även de inbyggda mikrofonerna och eventuell brusreducering.
Roccat Khan AIMO
Mycket för pengarna
Här får du både High-Res, surroundljud och ljusshow.
Sennheiser GSP 600
Spänn fast hjälmen
Sennheisers professionella headset verkar kunna tåla en vända i boxningsringen!
Steelseries Arctis PRO + GameDAC
Highend-fullträff
Steelseries flirtar med hifi för den mogna gaming-publiken.
Turtle Beach Elite Atlas
Bekvämt tråkig
Turtle Beach-hörluren är billig och har kul detaljer, men det räcker inte riktigt.
Asus ROG Delta
Hög upplösning och komfort
Asus hoppar på High-Res Audio-tåget.
HyperX Cloud Revolver S
Allt du behöver
HyperX spelar i samma liga som de flesta av de dyrare konkurrenterna.
Logitech G Pro Gaming Headset
Proffs för nybörjarpris
Du får inte allt för halva priset. Men du får nog allt du behöver.
Plantronics RIG 800HD
Ljud från ovan
Plantronics skickar med Dolby Atmos, till ett rimligt pris.
Razer Nari
För krigare och basfreaks
Äkta trådlöst och mäktigt ljud gör Razer Navi till ett rent nöje att ha på sig.