Nu när allt fler mobiltelefoner saknar hörlursuttag har det blivit rusning i butikerna efter trådlösa hörlurar. Allra hetast är de helt trådlösa propparna med Apple AirPods som galjonsfigur. Men det finns faktiskt många anledningar att stå ut med att propparna är förbundna med varandra med en sladd. Men slipper uppkopplingsproblem mellan propparna. Det får plats betydligt större batterier så att man slipper ladda stup i kvarten. Och inte minst så är risken att tappa bort ena proppen minimal. Vi har därför samlat åtta kandidater i den prisklass vi tycker är mest intressant. De låter bättre än budgetpropparna men är inte så dyra att man måste vänta i månader innan man har råd.
Vi har denna gång valt att inte skilja på vanliga proppar ansedda för vardaglig lyssning och speciella sportproppar. De senare sitter bättre fast i öronen och är mer tåliga. Detta eftersom det visat sig att de flesta propparna i den här prisklassen har blivit vattenskyddade. Det är helt enkelt svårt att hitta lite mer påkostade proppar där man inte valt att göra dem mer tåliga och därmed rustade för mer flexibel användning. Vi ger pluspoäng för vattenskydd men detta test är i första hand inriktat på lyssning för musikens skull, inte på att hitta de bästa träningslurarna.
Laddning
Den vanligaste lösningen för att ladda trådlösa proppar brukar vara att det på fjärrkontrollen sitter en liten lucka. Där kan man plugga in en vanlig mikro-USB sladd, som tidigare var vanlig för mobiltelefoner. Det är mycket smidigt att slippa ha olika laddare med sig, och man kan till och med låna av någon om man glömt den hemma. I detta test noterade vi att det inte längre var sant. Vissa använde USB-C kontakt, vilket hänger med trenden där nya mobilmodeller använder denna kontakt. Värre var att flera hade speciella magnetkontakter. Det är visserligen smidigt hemma, men då måste man alltid komma ihåg att ha den med sig. Annars blir man stående där med tomt batteri och ingen möjlighet att ladda. Det borde finnas en vanlig kontakt också som en nödlösning.
TESTKRITERIER
Vi bad tillverkarna om trådlösa proppar i prisklassen 1 000-1 500 kronor. Vi bedömde passform, hur väl de satt kvar i öronen, hur lätta de var att använda samt noterade hur lång batteritid de hade. Om propparna var extra vattentåliga noterades det som ett plus, men det var inget krav i testet. Slutligen provlyssnades de med musik i bästa tillgängliga strömningskvalitet samt i varierande genrer.
Huawei Freelace
Fiffiga men dånande
Huawei Freelace har smarta finesser, speciellt om de används med en Huawei-mobil.
Jaybird Tarah Pro
Tåliga och musikaliska
Sportpropparna Tarah Pro står sig bra i jämförelse även med rena musikproppar.
Jays m-Six Wireless
Förvånansvärt osportiga
För att vara träningslurar är basen väl klen och det är oklart hur tåliga de är.
JBL Reflect Contour 2
Lyckad uppgradering
JBL har åtgärdat alla våra synpunkter på föregångaren Reflect Contour.
Marshall Minor II
Inte för alla
Om de passar dina öron och din musiksmak kan Minor II vara det bästa valet.
Oneplus Bullets Wireless 2
Grusade förhoppningar
Oneplus uppgraderade Bullets tar tyvärr ett steg framåt och två tillbaka.
Sony WI-SP600N
Mer är inte bättre
Sony försöker klämma in alla finesser på en gång vilket leder till att inget är bra.
Supra Nitro-X2
Välljud till budgetpris
Sound by Sweden slår till igen med en ännu bättre version av våra gamla favoriter.