Föregångaren FreeBuds 4i hade en app för Android men inte för iOS, men det har förbättrats med FreeBuds 5i. Allt du behöver göra att ladda ner AI Life och börja fintrimma och leka. Med Android är det dock inte lika lätt längre. Appen finns nämligen inte längre i Play Store, på grund av ett surt förhållande mellan USA och Kina, och Huawei är en av tillverkarna som har blivit utvalda för att få det extra surt.
För Android måste du först ladda ner AppGallery, som inte heller finns i Play Store. Men googla, klicka dig in på hemsidan och ladda ner därifrån. Sedan öppnar du AppGallery och där finns appen AILife, som du behöver. Puh!
I appen kan du göra ett anpassningstest av öronpropparna för att se om de sitter tätt. Behöver du byta toppar så får du ett meddelande om det, men den gör inga korrigeringar. Du måste själv se till att passformen är bra.
FreeBuds 5i stöder både AAC för iPhone och LDAC för Android. Detta är helt klart en av de bästa Bluetooth-kodekarna och ger nästan förlustfritt ljud. Den aktiveras om du väljer Ljudkvalitet i appen, och sedan Prioritera ljudkvalitet. Valet finns inte i iOS, eftersom iPhone ändå bara har AAC.
Brusreduceringen är mycket bättre här än hos Jabra. I Elite 4 dämpas knappt något alls, men här är den väldigt effektiv. Speciellt i ultra-läge (du kan också välja mysigt eller allmänt, som båda dämpar lite mindre). Även omgivningsljudet är tydligare hos Huawei, om du aktiverar det.
Så låter Huawei FreeBuds 5i
I Standard EQ-läge låter Huawei-propparna väldigt bra. Musiken framträder klart och tydligt, och den låter väldigt balanserad och ”äkta”. Basen är en aning tunn, men genom att aktivera basförstärkningen blir den betydligt mer underhållande.
Detta fungerar bättre med vissa låtar än andra, för medan elektrorytmerna i A Little Shy med Marie Noreger och Nedja låter väldigt engagerande är de akustiska gitarrerna i Boygenius skamlösa Paul Simon-stöld Cool About It lite för svulstig längst ner i basregistret. I de flesta fall föredrar jag att ha på basförstärkningen, men inte alltid.
Ju mer jag lyssnar desto mer gillar jag Huawei-propparna. Övertonregistret är en klass bättre än de flesta andra.
Tyvärr är samtalskvaliteten inte tillräckligt bra. Ljudet av min röst är för mycket förstärkt och skorrar därför fult.
Också i detta test:
Jabra Elite 4
Medelbra
Det finns mycket att gilla med Jabra Elite 4, men också en del att undra över.
Skullcandy Grind True Wireless
Sticker ut
Skullcandy Grind True Wireless är gjorda för människor som vill sticka ut. Speciellt om man väljer 420 Haze-utgåvan – en riktig marijuana-hyllning ...
Sony WF-C700N
Bästa totalpaketet
Med WF-C700N har Sony tagit sin eminenta budgetmodell WF-C500 och gett den brusreducering. Resultatet är sagolikt.
Belkin Soundform Play
Enkel och bra
Belkin SoundForm Play är ett par helt godkända öronproppar som äntligen har uppdaterats med snabbladdning via USB-C.
Jays t-Five Plus
Bra ljud, bra passform
Jays t-Five Plus i hårdplast har en öppen passform, men kan tätas en del. Och först då låter de bra
JBL Tune Flex
Två proppar i en
JBL Tune Flex har en öppen passform, men kan även ha silikontoppar. Och då blir ljudet tuffast i klassen.
EarFun Air Pro 3
Multitalangen
EarFun har en av öronpropparna som kan flest konster på marknaden. Men försöker de för mycket?