OK, du har skaffat en speldator och kanske till och med en riktigt stor och läcker skärm. Det inbyggda ljudet i laptopen är inte att tänka på. Visserligen går det att koppla ljudet till stereon eller hemmabion, men då får resten av familjen vara med på upplevelsen – och grannarna med. Hörlurar är grejen. Eller rättare sagt: gaming-hörlurar.
Om plånboken fortfarande är öm och kreditkortet luktar lite bränt efter Black Friday och julhandeln så gillar du förmodligen att höra att man faktiskt kan komma riktigt långt för relativt beskedliga summor. Det finns fortfarande headsets som kostar tusentals kronor, men för en enda tusenlapp får du fortfarande något som är tillräckligt bra för att du ska hamna i samma klass som de professionella e-sportarna.
Vi har hittat sju gaming-lurar för en hyfsad slant, som alla kan användas som redskap när du ger dig in i virtuella strider eller utforskar mystiska världar på skärmen. Några av dem är helt nya, andra är förra årets toppmodeller som nu går att köpa för trevligare summor.
Inte hifi
När vi testar hörlurar för musiklyssning så är det korrekt och naturligt ljud som räknas mest. Så är det inte nödvändigtvis när det gäller spelutrustning. Då handlar det mer om förståelse än om korrekthet. Talförståelse är viktigt, precis som förmågan att avslöja små detaljer. Därför har vissa hörlurar en medveten framhävning av diskant och övre mellanregister som inte skulle fungera i hifi-sammanhang. Och så måste det vara kul att spela också – vilket ju är samma sak som massor av bas så att explosionerna verkligen känns!
Kom in, blå ledare!
Alla gaming-hörlurar har inbyggd mikrofon. Gaming är nämligen en social sysselsättning, som alltid handlar om samarbete. Kommandon, råd och varningar haglar ständigt genom luften – och via internet – när det spelas. I vissa spel är röstkanalen inbyggd, i andra pratar man via Skype. Därför är mikrofonen nästan lika viktig som själva hörlurarna i ett headset.
Digitala försprång
Några av testdeltagarna är trådlösa, medan andra är ”gammaldags” passiva med kabel. Men det handlar inte bara om ökad rörlighet. Gaming är trots allt en aktivitet som är bunden till en viss plats. Desto viktigare är att aktiva hörlurar med inbyggda förstärkare också klarar av en del digitala trick som kan göra skillnad för hur bra det går i spelet. Det kan vara speciella equalizer-ljudprofiler som är anpassade efter vissa spel eller genrer, men det kan också vara funktioner som gör om ljudet och till exempel betonar de svagaste ljuden för att avslöja fiender som smyger sig närmare – vilket är omöjligt med konventionell, passiv elektronik.
SteelSeries Arctis 5
Kan konkurrera med de bästa
Steelseries ger sitt eget gaming-flaggskepp en skoningslös match.
Kingston HyperX Cloud Alpha
Headset för A-gamers
No-nonsense-lurar för spelare som bara vill ha bra ljud och hög mekanisk kvalitet.
HP Omen 800
Läcker men mörk
HP Omen 800 är både mjuk och behaglig att ha på sig och lyssna i. Men ljudet är för mörkt.
Logitech G933 Artemis Spectrum
Genomtänkt teknik
Razer Kraken Pro V2
Allt som behövs
Razers näst billigaste headset har vad som behövs – men proffs satsar förmodligen på de dyrare modellerna.
Turtle Beach Stealth 600 (PS4)
Ett litet försprång
Turtle Beachs superhörsel kan mycket väl avgöra striden till din fördel.
LucidSound LS30
Bra nybörjar-headset
Plånboksvänlig hörlur som räcker för de flesta.