TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Jabra Elite 4 Active

Spelglädje till bra pris

Vad har testets billigaste propp att erbjuda? Jabra är inga nybörjare så förväntningarna är ändå ganska höga.

Av / 2022-09-14 - 17:30
Jabra Elite 4 Active

Home tycker

  • Pedagogisk och användarvänlig app. Bra passform.
  • Tröga touch-knappar som inte går att personanpassa.

Precis som jag hoppats på är det smidigt att komma igång med Jabra Elite Active 4. Jag laddar ned appen Jabra Sound+ och plockar ut propparna ur etuiet, så dyker de upp på skärmen på mobilen. Bara att koppla ihop. Vilken lycka!

I appen finns en otroligt pedagogisk Quick Start Guide med bilder och kort och informativ text.

Etui stangt Etui oppet
<
>
… men enkelt och smidigt att öppna till skillnad mot Elite 7 Active. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att använda

För att lära känna de nya lurarna uppmanas jag att trycka på knappen på hörluren och till att börja med blir jag lite ställd eftersom jag liksom inte känner någon knapp. Inser att hela den flata delen av proppen är en enda stor knapp… Bra tanke i teorin men i ärlighetens namn har man inte gjort den tillräckligt känslig utan jag får pressa rätt rejält för att det ska hända något. Konsekvensen blir att man trycker in proppen i örat varje gång man ska starta/stoppa osv.

Knapptryck
Har du bra minne kan det fungera att sköta propparna utan mobil. (Skärmdump från app)

Tyvärr går det inte att själv programmera/välja vilken knapptryckning som ska göra vad och jag inser väldigt snabbt att jag aldrig kommer minnas om det är höger eller vänster lur jag ska trycka på … Och var det en eller två gånger jag skulle trycka? Mina öron protesterar rejält och jag märker att jag hellre tar upp mobilen än provar mig fram utan.

Jabra Elite 4 Active
Propparna är små, nätta och väger enbart 5g/st. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Jabra Elite 4 Active
Jabra Elite 4 Active är ett par riktigt sköna proppar. De sitter förvånansvärt bra även under utmanande träningspass trots avsaknaden av vingar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det jag lyckas lära mig är dock att om jag pressar en gång på vänster propp så skiftar brusreduceringen läge mellan Active Noise Cancellation (ANC) och HearThrough. När jag går in i appen kan jag ställa hur mycket genomhörning jag vill ha på det sistnämna och här finns även ett off-läge.

Annons

Brusreduceringen är riktigt bra och även om Elite 7 Active klarar blåst och bus något bättre så är det absolut godkänt. När jag är utomhus kan jag höra fågelkvitter och visst uppfattar jag trafikljud men inget som stör. Väl inne klarar den faktiskt av att stänga ute ljudet av mina sjukt sällskapssjuka katter, i alla fall när de befinner sig i ett annat rum.

Läs också Avancerade och bra Jabra Elite 7 Pro är ett par bra öronproppar med många coola funktioner i en avancerad app.

Det jag kan sakna är en röståterkoppling på om ANC är på eller av. Det hörs visserligen ett bekräftelseljud men med mitt korta minne kommer jag ju inte ihåg vilken ton som är vilken. Nu är ju det viktigast att höra vilket läge som är aktivt men jag uppskattar ändå när den funktionen finns.

Jag uppskattar ljudböcker och bland det värsta som finns är ju när propparna börjar varna för lågt batteri mitt i den mest spännande delen. Jabra Elite 4 Active har ett mono-läge som betyder att du kan använda den ena proppen medan den andra ligger och laddas. Detta går även att stänga av om du hellre vill att uppspelningen ska pausa när du plockar bort en propp.

Lyssna på musik

När jag tränar vill jag lyssna på musik som piggar upp, peppar, driver på och inspirerar. Det betyder, för min del, pop och rock. Innan jag ska ge mig ut på min lilla testrunda sitter jag i godan ro och skriver med min topplista för träningspepplåtar i öronen. Plötsligt startar For Evigt med Volbeat och jag känner håren resa sig i nacken. Nej, det är inte den absolut bästa ljudåtergivningen jag hört men jag märker att Elite 4 Active också gillar Volbeat och det gör ju inte saken sämre.

Ljudinstallningar
Du kan välja mellan sex olika ljudlägen och ”smaken är ju som baken” … Bästa utdelningen får du om du kommer ihåg att faktiskt ändra inställning beroende på vad du lyssnar på. (Skärmdump från app)

Jag fastnar lite i musiklyssnandet och gör plats på scen för träningslåtarnas träningslåt: Du hast med Rammstein. Man kan tycka precis vad man vill om den, men driver på gör den i alla fall. Sedan går jag in på Spotify och kollar på listan med de mest spelade spåren just nu. Dottern kunde allt, och då menar jag verkligen ALLT om One Direction när det begav sig så namnet Harry Styles är väldigt bekant.

As it was med Harry ligger som nummer två så den tål säkert att lyssnas på.

I appen finns sex olika ljudinställningar: Neutral, Bass boost, Smooth, Speach, Treble boost och Engergize. Och om jag vill kan jag dessutom fixa och trixa med ljudbilden själv. Naturligtvis provar jag mig fram lite mellan de olika förinställda lägena. Man skulle ju kunna tro att rocklåtar som redan har lite tunggung i basen skulle bli ännu bättre av Bass Boost men min upplevelse är att det blir lite kaka på kaka i vissa låtar och att helhetsupplevelsen blir lite dämpad och att nyanserna försvinner eftersom man i detta läge sänker diskanten och planar ut mellanregistret. Du kan även laborera dig fram till en egen inställning som du sedan kan spara.

Jag hittar ingen låt där Smooth sitter som en smäck eftersom det hela blir otroligt burkigt, onaturligt och konstigt.

Engergize ger mer bas än Neutral men blir inte riktigt så dämpad som Bass boost. Om jag skulle bli tvungen att välja en inställning hela tiden så skulle det bli denna.

Läs också Trogen följeslagare Bland Polars storsäljare hittar vi Polar Vantage M2, hur står sig den i jämförelse med de andra bästsäljarna?

Samtal

Här finns fyra mikrofoner som är överdragna med ett nät för att ge extra skydd mot vindbrus eller andra störande moment i omgivningen. Jag provar att ringa lite vänner och bekanta men även om ljudet är helt acceptabelt och det inte är någon som bryter ihop totalt blir det uppenbart att det där med att klara vind kanske är lite överdrivet. Inomhus funkar det galant.

Slutsats

Jabra Elite 4 Active är testets billigaste propp och står sig otroligt bra i konkurrensen. Jag tror absolut att passformen passar de allra flesta och även om varken brusreduceringen eller ljudbilden är det bästa jag upplevt så är det fullt tillräckligt. Detta tillsammans med en härlig spelglädje räcker riktigt långt. Är du däremot en person som inte vill använda mobilen för att styra dina proppar kan det bli lite bekymmer. Touch-knapparna är i trögaste laget och det går inte att ändra funktionerna.

Karakter
Jabra Elite 4 Active
Basic

Också i detta test:

JBL Reflect Aero

För dig som älskar att spela starkt

Denna propp har en något lägre prislapp än sin märkeskompis. Är det bra eller dåligt, månntro?

Går att göra många personliga inställningar i den användarvänliga appen. Fungerar bra vid samtal, även utomhus. Den adaptiva brusreduceringen går att stänga av och du kan själv reglera brusreduceringen.
Lite stor och otymplig öronpropp. Det behövs hög volym för att ljudet ska komma till sin rätt.
Läs hela testet

Adidas FWD-02 Sport True

Superb passform – det är allt

Adidas är bra på design och här har kreativiteten flödat. Kanske aningen för mycket till och med.

Väldigt bekväma
Oengagerat ljud. Saknar aktiv brusreducering. Väldigt svajig app.
Läs hela testet

JBL Reflect Flow Pro

För dig med stora öron

JBL har två deltagare med i testet varav denna är den med högst prislapp.

Bra och användarvänlig app med många inställningsmöjligheter. Fungerar bra för samtal.
Propparna är stora och otympliga. Ljudet är lite för tamt och oengagerat. Går inte att själv reglera brusreduceringen.
Läs hela testet

Sennheiser Sport True Wireless

Grymt ljud – grovhuggen passform

Sennheiser är verkligen ingen rookie när det kommer till ljud, något de bevisar även här. Men kan det räcka till en plats överst på pallen?

Ljudet. Bra app med många möjligheter att anpassa funktioner.
Stora, kantiga och klumpiga. Saknar aktiv brusreducering
Läs hela testet

Jabra Elite 7 Active

Ja (va) bra!

Är man testets dyraste propp har man en hel del att bevisa.

Bekväm och användarvänlig. Enkel att anpassa efter användarens egna preferenser.
Lite mer finjustering av ljudbilden skulle inte skada.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Håll öronen fria

Sparat in på fel saker

Jabra blir ännu tuffare

Inga ursäkter

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Fokus på rörelse

Ljud & Bild