Det bästa träningspasset är det som blir av. Och min personliga erfarenhet är att jag själv måste skapa inspirationen – inte vänta in den. Med hjälp av ett par hörlurar som sitter bra i mina öron, är enkla att använda och som har förmågan att återge min favoritmusik kommer jag långt. Och även om varken motivation eller viljan funnits där från början blir träningen gjord.
Så, vad innebär då ett par bra träningslurar? Passformen är såklart en självklarhet. De ska sitta så pass bra i öronen att de inte trillar ur, men samtidigt får de ju inte sitta så hårt/fast att det gör ont. Fokus ska helst ligga på själva träningen och inte på att fixa och trixa med lurarna!
Personligen kan jag tycka att det är ett problem att du inte får prova öronpropparna innan köp (i de flesta fall i alla fall). Naturligtvis har det med hygien att göra men samtidigt är det helt avgörande att proppen inte trillar ur eller gör ont. Musikåtergivningen kan ju vara hur bra som helst om du ändå undviker att använda dem för att du antingen tappar dem i tid och otid eller för att öronen värker för att propparna inte alls passar dina öron. Och det är ju himla tråkigt om du lägger mellan 1000-2000 kronor för ett par.
Det kan naturligtvis vara så att du har flera olika lurar till olika tillfällen. Ett par när du tar dig till och från jobbet, ett annat par i löparspåret och ett tredje par när du sitter hemma i soffan med ett glas rött i handen och en pod i öronen. Men min erfarenhet är att det inte alls är så utan i nio fall av tio äger man ett par lurar som snällt får funka till allt. Därmed blir det också extra viktig att lurarna klarar av att sköljas av och därmed hållas fräscha.
Musik är en subjektiv upplevelse och smaken är som baken … Vissa föredrar muller och bas medan andra vill ha en diskant som nästan skär i öronen. Detta gör naturligtvis att lurar där det finns möjlighet att anpassa ljudet efter egna önskemål och preferenser är att föredra.
Så här har jag testat
Samtliga proppar är använda tillsammans med min mobil och har fått hänga med i vardagen. De har fått följa med på svettiga träningspass, stillsammare yoga och promenader. Här har det varit viktigt att de suttit bekvämt i öronen, inte riskerat att trilla ut eller gjort ont.
Viktigt är också att de varit användarvänliga och inte flyttat fokus från själva uppgiften – träningspasset.
Jag har spelat musik från olika streamingtjänster och även om jag främst valt att testa som just träningslur har jag även lyssnat på ljudböcker. I de flesta (alla?) fall går det att anpassa ljudbilden efter den personliga smaken men ibland räcker ju inte det ända fram ändå. Personligen vill jag ha en spelglad öronpropp som förmedlar engagemang, pepp och driv framför en 100 procent ”korrekt” musikåtergivning.
Propparna är använda både inom- och utomhus och jag har även använt dem vid mobilsamtal, med varierande framgång.
Adidas FWD-02 Sport True
Superb passform – det är allt
Adidas är bra på design och här har kreativiteten flödat. Kanske aningen för mycket till och med.
Sennheiser Sport True Wireless
Grymt ljud – grovhuggen passform
Sennheiser är verkligen ingen rookie när det kommer till ljud, något de bevisar även här. Men kan det räcka till en plats överst på pallen?
JBL Reflect Flow Pro
För dig med stora öron
JBL har två deltagare med i testet varav denna är den med högst prislapp.
Jabra Elite 4 Active
Spelglädje till bra pris
Vad har testets billigaste propp att erbjuda? Jabra är inga nybörjare så förväntningarna är ändå ganska höga.
JBL Reflect Aero
För dig som älskar att spela starkt
Denna propp har en något lägre prislapp än sin märkeskompis. Är det bra eller dåligt, månntro?
Jabra Elite 7 Active
Ja (va) bra!
Är man testets dyraste propp har man en hel del att bevisa.