TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: 6 premiumhörlurar

Jakten på det bästa ljudet

Oavsett om du är en hifi-fantast eller bara uppskattar bra ljud bör du unna dig ett par ordentliga hörlurar med kabel. Vi testar sex stycken av den öppna typen.

Av / 2024-06-10 - 12:00
6 premiumhörlurar

Om du är på jakt efter det allra bästa ljudet för pengarna behöver du ett par ordentliga hörlurar. Det är helt enkelt inte möjligt för en stereoanläggning för 10 000–20 000 kronor att ge lika bra ljud som du får från ett par hörlurar för 4 000–7 000 kronor. Inte minst för att rummet som ljudanläggningen står i försämrar ljudet.

Här testar vi sex par öppna hörlurar som riktar sig till alla som uppskattar bra ljudkvalitet när de lyssnar på musik. Samtliga testdeltagare är av den öppna typen vilket har ljudmässiga fördelar, särskilt när det gäller dynamik och tonkvalitet. Nackdelen är att de läcker ut ljud till omgivningen och att oväsen utifrån tränger igenom till lyssnaren. De här hörlurarna är därför avsedda för hemmabruk, eller eventuellt egna kontor. Håll dem borta från det öppna kontorslandskapet!

Samtliga förtjänar en bra hörlursförstärkare för att ge sitt bästa, men vissa modeller är tillräckligt lättdrivna för att fungera acceptabelt med billiga bärbara spelare, bärbara datorer och mobiltelefoner.

Six Headphones Boxes GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby
Läs också Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!

Olika musikstilar

För att bedöma hörlurarnas egenskaper lyssnade testpanelen på ett varierat urval av musik, bland annat pianomusik med Hoff Ensemble, akustisk musik med härlig sång och piano med Taylor Swift & Bon Iver, samt funkig popmusik med Lizzo. Med dessa olika musikstycken har vi kunnat utvärdera tonalitet, ljudkvalitet, dynamik och andra viktiga aspekter.

Vi letar efter hörlurar som ger en balanserad och naturlig återgivning av musiken, utan överdriven betoning av några frekvensområden. Vi har också lyssnat efter om vissa modeller kännetecknas av speciella egenskaper, vilket kan vara avgörande för lyssnarens preferenser och musiksmak.

Annons

Så testade vi

Hörlurarna testades med hörlursutgången på den integrerade förstärkaren Hegel H120, känd för sina ytterst höga prestanda. Dessutom kopplades de till en dedikerad Auralic Taurus-hörlursförstärkare för att se hur de klarade sig med ännu mer kraft och kontroll. Ett par av dem behöver nämligen det.

Även om inga av hörlurarna i testet sticker ut som direkt dåliga har de alla sina unika egenskaper som innebär att du bör läsa noggrant innan du bestämmer dig. Vi har gjort en grundlig bedömning av varje modell, med fokus på vilka musikgenrer de passar bäst för. Eftersom alla hörlurarna är bra har testvinnaren denna gång utsetts utifrån särskilt goda allroundegenskaper.

Hodetelefoner Oppslag 2
Foto: Lasse Svendsen

Impedans och känslighet – inte alltid vad du tror

Både hög och låg impedans har sin för- och nackdelar i hörlurar, beroende på vilken förstärkare du använder. Hörlurar med hög impedans kräver ofta mer spänning, men är mindre känsliga för variationer i förstärkarens utgångsimpedans. Låg impedans kan vara lättare att driva, men kan ge problem med för låg dämpfaktor med fel förstärkare.

Förstärkarens utgångsimpedans bör vara 1/8 eller mindre av hörlurarnas impedans för bästa möjliga kontroll i basen. Om du däremot funderar på om hörlurarna behöver mer effekt för att spela högt så är känsligheten viktigare att titta på. Hörlurar med hög känslighet behöver lägre effekt för att spela lika högt som de med låg känslighet.

I slutändan är det bara en sak som gäller: prova och lyssna. Om du inte får tillräckligt högt ljud, eller om det låter okontrollerat och tamt, behöver du en bättre förstärkare. Du måste själv avgöra vad som fungerar bäst för dig.

Sennheiser HD 650

Fortfarande i toppskiktet

Sennheiser HD 650 börjar närma sig klassikerstatus. Även efter 20 år på marknaden står den sig väl mot nyare konkurrenter.

Fin klang i hela frekvensregistret, utan överdrifter. Bekväma att ha på sig länge. Utmärkt bygg- och materialkvalitet. Bra pris.
Aningen återhållsam dynamik. Mellanregistret skulle kunna vara mer framträdande.
Läs hela testet

Sony MDR-MV1

Vilken dynamik!

Sony MDR-MV1 vänder sig till både vanliga ljudentusiaster och professionella ljudtekniker som vill ha ärliga lurar som är lätta att driva.

Supersköna hörlurar med ärlig återgivning av musiken. Lätta att driva.
Intrycket av byggkvalitet är inte riktigt på samma nivå som priset. Inte lika finmaskigt ljud som hos vissa konkurrenter.
Läs hela testet

Hifiman Edition XS

Som ett nytvättat fönster

Hifiman har prisklassens mest detaljerade och öppna ljudbild.

Fokuserad och detaljrik ljudbild med massor av luft och finmaskiga nyanser. Vacker klangbotten och en vokalåtergivning som ger oss gåshud.
Saknar en aning dynamisk kontrast.
Läs hela testet

Audeze MM-100

Lite tam studiokompis

Audeze MM-100 är inriktad mot studioanvändning, med en neutral och öppet klang. Vi vill bara ha lite mer dynamik.

Precisa och detaljerade. Låter fint. Bra komfort.
Lite tam dynamik. Kropp och tryck i basen kommer bara fram med en bra förstärkare.
Läs hela testet

FiiO FT5

Förbluffande välbalanserade

FiiOs första öppna planar-hörlurar FT5 är så nära perfekta att vi nästan blev förvånade.

Ovanligt fyllig och dynamisk ljudbild. Spelar bas med en auktoritet som är sällsynt för den här typen av hörlurar. Gediget byggda och bekväma att ha på sig. Välutrustade.
Inte så luftiga och öppna i toppen.
Läs hela testet

Neumann NDH 30

Studioljud för hemmabruk

Neumann överraskar med NDH 30, en exceptionellt välbalanserad allround-hörlur.

Härlig balans och bra dynamisk kontrast. Spelar bas med kontrollerad auktoritet, klangrikt mellanregister och transparent ljudbild.
Lite avslappnad i de snabbaste transienterna.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”6 premiumhörlurar”

  1. Bengt Sandberg

    Verum 2
    Ollo s5x
    Båda i samma prisklass och fantastisk bra recensioner. Borde vara självklart att ha med mindre entreprenörer och entusiaster i sådana här tester.
    Mvh
    Bengt

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild