JBL har ett stort utbud av både hörlurar och proppar i alla kategorier. De har varit duktiga på att ta fram proppar som passar de flesta, som exempelvis de lyckade sportpropparna JBL Reflect Contour 2. De har tidigare visar upp ett antal varianter på helt trådlösa proppar, men JBL Tune 220TWS är de första öronsnäckorna. Det vill säga att de är utformade som Apple AirPods, men JBL bjuder på fyra färgvarianter.
Att de är öronsnäckor innebär alltså att de sitter ytligt i örat, utan någon propp som går in i hörselgången. Vilket är bra för de som tycker att det är obehagligt. Det är också bra för att släppa in omgivningsljud om man ska använda dem ute i trafiken. Till skillnad från AirPods känns Tune 220 plastiga och hårda, vilket gör att de faktiskt inte är speciellt sköna i öronen. Åtminstone inte för undertecknad.
Eftersom de inte är lika stora som vissa av propparna i testet får man inte heller plats med ett speciellt stort batteri. Batteritiden är faktisk ännu kortare än AirPods, som inte heller är speciellt imponerande i det här sällskapet. Märkligare är att även laddningsfodralet har ett mindre batteri, trots att fodralet är större än Apples. Det laddas dessutom med den gamla Mikro-USB kontakten.
Det kan vara knepigt att få till touchkontroller på så här små öronsnäckor, speciellt om man ska hålla priset nere. Mycket riktigt har JBL valt att istället ha fysiska knappar. De är lite små och pilliga, vilket gör att man fumlar för att hitta dem. Vilket för att man lätt ruckar öronsnäckorna ut plats. Man kan inte heller justera volymen med dem. Det finns inte heller någon app för mobilen för att justera ljudet.
Kanske hade det annars kunnat rädda musikupplevelsen. Problemet med öronsnäckor är nämligen att man inte får någon försegling av örongången. Och därmed smiter basen ut bakvägen. Alltså låter Tune 220 tunt och livlöst utan någon direkt basåtergivning. Ett problem även för AirPods, men inte i lika stor utsträckning som med dessa.
Slutsats
För den som inte gillar att ha proppar in i örongången är det öronsnäckor som gäller. Vill man inte lägga den ansenliga summa som Apple kräver kan det vara lockande att titta på JBL:s betydligt plånboksvänligare variant. Dock får man i det här fallet vad man betalar för. Tune 220 är inte lika bekväma, har sämre batteritid, är inte lika smidiga att använda och låter inte lika bra. Det är lite väl många kompromisser.
Också i detta test:
Urbanista Athens
Sportproppar med stentuff bas
De mest tåliga propparna i testet låter lite för tufft för sitt eget bästa.
Sudio Tolv
Ett steg framåt och två tillbaka för Sudio
Lyxiga proppar, men som tyvärr inte låter lika bra som de ser ut.
Braven Flye Sport Rush
Tuffa proppar som inte räcker hela vägen fram
Bravens sportproppar räcker länge och låter bra, men passar inte allas öron.
Supra Nero TX
Ett vansinnigt bra köp
Att helt trådlösa öronproppar för under tusenlappen kunde vara så bra hade vi väl aldrig kunnat tro.
Jays m-Seven True Wireless
Musikaliska proppar som spelar länge
Jays första helt trådlösa proppar håller hela dagen och bjuder på bra ljud.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser