När vi testade förra årets Everest 300 gillade vi funktionerna och komforten, men tyckte att de var lite opraktiska och att ljudet var bombastiskt. Nu gör JBL ett nytt försök och gör det mesta rätt. Det börjar redan vid uppackningen när man glädjande nog hittar ett påkostat förvaringsetui som skyddar dem på resan. Där finns också plats för både laddningssladd och ljudkabeln man kan använda för att spara batteri, eller när man inte kan eller vill köra trådlöst.
En av sakerna vi ogillade med föregångaren var att de var skrymmande eftersom man inte kunde fälla dem platta. Det går nu alldeles utmärkt, även om sättet det är gjort på kan vara en svag punkt i konstruktionen. Annars känns de relativt välbyggda, men varför måste de vara så plastiga? JBL har behållit kulleden till kåporna så att de alltid sitter i rätt vinkel och det är mer stoppning i bågen så att lurarna sitter riktigt bekvämt på huvudet.
Hanteringen har dock tagit ett steg tillbaka. Lurarna har inte mindre än 6 knappar och de sitter alla på den ena kåpan. Det är som gjort för att man ska fumla runt och trycka på fel knapp. En av dem är ShareMe-knappen som gör att man kan parkoppla Everest med andra Bluetooth-lurar av valfritt märke. Ett smart och kul sätt att dela musiken med en vän. Batteritiden är bra och det tar två timmar att ladda dem fullt med USB-kabeln.
Den största förändringen är ändå ljudet. Borta är det svulstiga dånandet och istället låter de balanserat och klart. De har en fin öppenhet i akustiska stycken och precis lagom med basåtergivning i elektronisk musik. Faktiskt kanske lite väl lite för basfantaster. Är de verkligen besläktade med Everest 300? Men tyvärr har de ett bakgrundsbrus som slår igenom i tystare partier, och när man väl lagt märkte till det är det svårt att inte störa sig på det.
Slutsats
Föregångaren Everest 300 gillade vi inte alls. Lyckligtvis har JBL lyssnat på kritiken och har åtgärdat alla stora problem. Men det är två steg framåt och ett tillbaka. De kan äntligen vikas ihop så de blir lättransporterade, men gångjärnet känns vekt. De sitter ännu mer bekvämt, men varför är de så plastiga? Tryck på en knapp för att dela musiken, men det är svårt att hitta den. Ljudkvaliteten är milsvitt bättre än förr men istället får man ett störande bakgrundsbrus.
Också i detta test:
Pioneer SE-MS7BT
När detaljerna är viktigast
Visst kan trådlösa hörlurar återge musikens detaljer. Lyssna på de här från Pioneer!
Sony WH-H800
Stort ljud till mindre prislapp
Efter prissänkningen är Sonys färgglada och välljudande hörlurar plötsligt ett klipp.
Jays u-Jays Wireless
Välljudande men opraktiska
Trevliga kvalitetslurar med riktigt bra ljud men de har sina irritationsmoment.
Jensen Stadium BT
Bra första försök
Jensens första trådlösa hörlurar är bekväma men ljudet blir tröttsamt i längden.
Marshall Mid Bluetooth
Lite lagom rockiga
Mid behåller den tuffa läderjackan på utsidan men har blivit snällare på insidan.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser