TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony XBA-N3AP

Den bästa basen

Att Sony-lurarna är testets billigaste är omöjligt att höra.

Av / 2017-01-31 - 14:28
Sony XBA-N3AP

Ljud & Bild tycker

  • Häftig djupbas och ett fylligt och saftigt ljud, utan att det sker på bekostnad av detaljer.
  • Gillar du helt neutralt ljud kommer du att tycka att basen är i fylligaste laget.

Sony N3AP är precis som AKG N40 en tvåvägsmodell, med ett dynamiskt högtalarelement som återger bas och mellanregister och ett ultralätt och blixtsnabbt specialelement av typen balanserad armatur som hanterar diskantfrekvenserna. Allt för att skapa luftigare övertoner med minimal förvrängning.
Husen sticker ut lite längre ur öronen än de andra testdeltagarna, för att ge baselementet mer plats att röra sig och på så sätt ge en mer utsträckt basåtergivning.
I kartongen hittar vi sju örontoppar av silikon, fördelade på fyra olika storlekar. En liten klämma kan haka fast kabeln i tröjan och det ingår en liten pinne som kabeln kan lindas runt när hörlurarna inte används. Kabeln har både mikrofon och en liten fjärrkontroll som styr musiken. Den går att ta loss så att du kan byta ut den mot antingen en balanserad kabel som sägs ge bättre ljud eller en med inbyggd Bluetooth för trådlös lyssning. Båda dessa är extrautrustning.

Ljudkvalitet
Tusan vad det rockar! Sony-propparna har en ännu tyngre och fylligare bas än AKG. Där AKG har en klang som drar sig åt det varma hållet går Sony faktiskt ett steg längre. Det känns nästan som att ha en subwoofer implanterad i skallen! Hos Sony finns det inget sätt att dämpa basen, om du skulle vilja det. Fast det är få inspelningar jag skulle vilja göra det med. För trots att basen är massiv och tung så känns den naturlig. Mellanbasregistret låter faktiskt mer balanserat hos Sony än hos AKG, så att en kontrabas har bättre sammanhållning mellan grundtonerna och övertonerna. Vissa musikstilar kan säkert bli i mesta laget för somliga, eftersom basgitarren och bastrumman tar lite större plats i ljudbilden än vi är vana vid.
Övertonregistret låter mycket luftigt och distinkt, kvinnoröster och fioler strålar i toppen. Detsamma gör synthlandskap i elektroniska produktioner som The Flaming Lips senaste album ”Oczy Mlody”, där Sony blåser upp en större ljudbild än de mer neutrala monitorpropparna från ACS, Audiofly och RHA. Sony har också ett snäpp bättre dynamik än AKG. Det är mer tryck i basrytmerna i elektroniska Kate Boys ”Northern Lights”, samtidigt som Kate Akhursts röst framträder ännu tydligare. Akustisk folkmusik och country har också en mer städad ljudbild, till exempel Jess Morgans ”Don’t Meet Your Heroes” där instrumenten klingar vackert. Kanske lite väl mycket bas, men det funkar väldigt bra tack vare snygg upplösning längre upp i tonregistret.

Slutsats
Med Sony N3AP behöver du inte oroa dig för att inte få i dig dagsbehovet av bas. Basgitarr och bastrumma har ett snyggt fundament och målar upp en kolsvart bakgrund för övertonerna att sticka ut från. Sångröster är öppna och dynamiska och det finns massor av luft i övertonerna. Hör hur det sjunger av mässingscymbaler!
Somliga kan nog tycka att basregistret kan bli i mesta laget, de får i så fall leta vidare bland de mer neutrala monitorpropparna.

Annons

Också i detta test:

Audiofly AF180

Perfekt balans

Vårt första möte med Audiofly blir garanterat inte det sista. Här får du ett ljud med perfekt balans.

Audiofly har byggt en monitorpropp som förutom att vara ärlig faktiskt lyckas engagera.
Musik som låter platt och livlös från början får ingen draghjälp.
Läs hela testet

RHA CL1

I mesta laget

Allt med RHA andas kompromisslöshet. Ljudet också. Men det har lett till att priset blivit i styvaste laget.

Med rätt utrustning får RHA CL1 fram alla detaljer i musiken på ett otroligt övertygande sätt.
Kostsam teknik i kombination med krav på renodlad förstärkare svider i plånboken. Ljudet är extremt analytiskt.
Läs hela testet

ACS Evolve Studio Universal

Om sanningen ska fram

Propparna från ACS avslöjar sanningen i varje inspelning. På gott och ont.

De här propparna är ett precisionsverktyg som gör att du hör exakt vad som finns i varje inspelning.
För vanlig musiklyssning är ljudet i överkant neutralt och ärligt, eftersom man sitter och retar sig på dåliga inspelningar.
Läs hela testet

AKG N40

Skräddarsytt välljud

N40 går att skräddarsy med tre olika filter. När de låter som bäst är de ytterst upplösta och musikaliska.

Det fylliga ljudet engagerar, speciellt platta inspelningar får nytt liv. Ljudet går att fintrimmas med tre utbytbara filter.
Mellanbasregistret kan bli i svulstigaste laget och emellanåt känns detaljerna i övertonerna överdrivna.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild