TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: ACS Evolve Studio Universal

Om sanningen ska fram

Propparna från ACS avslöjar sanningen i varje inspelning. På gott och ont.

Av / 2017-01-31 - 14:32
ACS Evolve Studio Universal

Ljud & Bild tycker

  • De här propparna är ett precisionsverktyg som gör att du hör exakt vad som finns i varje inspelning.
  • För vanlig musiklyssning är ljudet i överkant neutralt och ärligt, eftersom man sitter och retar sig på dåliga inspelningar.

ACS är ett okänt märke för de allra flesta, eftersom det främst vänder sig till yrkesmusiker som ska höra sig själva på scen. Bandmedlemmar i U2, Black Sabbath, Muse och Travis är några av dem som föredrar monitorer från ACS. Och har du inte hört talas om märket så har du kanske hört talas om det som gör innanmätet: Etymotic Research.
Evolve Studio finns i två varianter: universalversionen som vi testar här och en specialbyggd Custom-version som görs efter avgjutningar av hörselgången. Den senare kräver att en audionom gör en avgjutning av öronen, och dessutom kostar den närmare 3 000 kronor mer. För vanliga musiklyssnare är det ingen större poäng, men för musiker som ska stå på scen är det en garanti för att lurarna inte trillar ur.
Evolve har sammanlagt sex par toppar, fördelade på tre storlekar, alla i minnesskum som formar sig efter hörselgången. Det finns ingen mikrofon eller fjärrkontroll på kabeln, och den går inte heller att byta ut. Ett behändigt resefodral ingår, som precis går ner i en vanlig byxficka.
Husen är dåligt märkta med höger och vänster, man kan precis skymta inristade L och R. Detta är testets enda modell utan öronbygel, vilket betyder att propparna trillar ur lättare. Det bör påpekas att det är en ny version på gång, med ett svart och mer tilltalande utseende än de genomskinliga vi testar här, det återstår att se om de har en bättre märkning – och om de har öronbygel.

Ljudkvalitet
Det blir snabbt uppenbart att vi befinner oss i proffs- och studioklassen. ACS-ljudet är nämligen mycket torrare än det från Sony N3AP och AKG N40. I elektropop och hiphop är basrytmer mycket tunnare och det finns inte heller lika mycket energi ända upp i övertonregistret. Med mycket musik känns Evolve Studio snäppet tråkigare. Men koppla in en ordentlig förstärkare, till exempel den bärbara RHA Dacamp L1, och sätt på musik med rejäl dynamik. Vilken jazz eller klassisk musik som helst, eller till exempel Lambchops lugna elektroniska album FLOTUS från 2016. Då får du tung och fin bas, en röst med märklig vokoder-effekt som framträder i en prydlig ljudbild, och massor av detaljer i toppen. Man får inte fram hela potentialen med en iPhone 6s Plus, men RHA-förstärkaren gör det desto bättre. Då inser man poängen med sådana här öronproppar.

Slutsats
Propparna från ACS avslöjar sanningen. En del musik låter platt och tråkig eftersom ljudet är så avslöjande, särskilt i mellanregistret. En bärbar förstärkare underlättar för att få fram gnistan och livligheten, men allra viktigast är musik som faktiskt låter bra.
ACS vänder sig främst till musiker och ljudtekniker, och Evolve Studio är ett bra redskap för in-ear-monitoring på scen. De som rör sig mycket på scen kan överväga den dyrare Custom-versionen som görs efter avgjutningar av hörselgångarna.

Annons

Också i detta test:

Audiofly AF180

Perfekt balans

Vårt första möte med Audiofly blir garanterat inte det sista. Här får du ett ljud med perfekt balans.

Audiofly har byggt en monitorpropp som förutom att vara ärlig faktiskt lyckas engagera.
Musik som låter platt och livlös från början får ingen draghjälp.
Läs hela testet

RHA CL1

I mesta laget

Allt med RHA andas kompromisslöshet. Ljudet också. Men det har lett till att priset blivit i styvaste laget.

Med rätt utrustning får RHA CL1 fram alla detaljer i musiken på ett otroligt övertygande sätt.
Kostsam teknik i kombination med krav på renodlad förstärkare svider i plånboken. Ljudet är extremt analytiskt.
Läs hela testet

Sony XBA-N3AP

Den bästa basen

Att Sony-lurarna är testets billigaste är omöjligt att höra.

Häftig djupbas och ett fylligt och saftigt ljud, utan att det sker på bekostnad av detaljer.
Gillar du helt neutralt ljud kommer du att tycka att basen är i fylligaste laget.
Läs hela testet

AKG N40

Skräddarsytt välljud

N40 går att skräddarsy med tre olika filter. När de låter som bäst är de ytterst upplösta och musikaliska.

Det fylliga ljudet engagerar, speciellt platta inspelningar får nytt liv. Ljudet går att fintrimmas med tre utbytbara filter.
Mellanbasregistret kan bli i svulstigaste laget och emellanåt känns detaljerna i övertonerna överdrivna.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

undvik öronproppar från Temu

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Ljud & Bild