TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Supra Nero-TX Pro

Kungen av bas

Supra har tagit sina strålande billiga proppar och gett dem aktiv brusreducering – och ännu längre batteritid. Prislappen är också högre.

Av / 2021-09-13 - 07:00
Supra Nero-TX Pro

Ljud & Bild tycker

  • Häftig bas, lång sammanlagd batteritid, välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Ultrakompakta!
  • Kan uppfattas lite som hårda i övre mellanregistret, särskilt med vissa kvinnoröster. Locket sitter inte fast på laddfodralet.

När jag testade Supra Nero-TX för två år sedan blev jag imponerad av hur mycket Sound of Sweden, som ligger bakom varumärket Supra, hade fått ur ett par öronproppar för under tusenlappen. Den längsta sammanlagda batteritiden vi hade hört talas om (80 timmar), i kombination med en skönt dundrande bas gjorde dem till rena fyndet! Att de hade medelmåttig samtalskvalitet och saknade aktiv brusreducering – och laddade med mikro-USB i stället för USB-C – förlät vi dem gärna. Och dessutom gick urvalet av örontoppar från små till ännu mindre, så jag var tvungen att ta till icke-originaltoppar för att få dem att passa i mina öron.

Läs också Ett vansinnigt bra köp Att helt trådlösa öronproppar för under tusenlappen kunde vara så bra hade vi väl aldrig kunnat tro.

Nu har Supra bestämt sig för att fixa det som saknades i den nya toppmodellen Nero-TX Pro. Som har fått ett större urval av örontoppar i kartongen, inklusive i minnesskum. Och så är propparna vattentäta, vilket inte föregångarna var. Priset har dock gått upp med nästan 50 procent, men det är fortfarande bara runt hälften av de mer kända toppmodellerna där ute.

Supra NERO-TX-PRO_IPX6-med-splash_svart
Supra Nero-TX Pro är vattentäta med IPX6-certifiering. Foto: Supra

Ännu bättre batteri

Batteritiden har ökat ännu mer, till sammanlagt 100 timmar. Själva propparna anges hålla i drygt 7 timmar, utan att det specificeras om det är med brusreducering eller utan. Men det är ändå mycket, med tanke på att de laddar snabbt i fodralet när man stoppar dem i fickan. Fodralet ska ge ytterligare 16 (!) laddningar, innan det också behöver ström – som dock inte kan överföras trådlöst.

En fiffig funktion i fodralet är att det har en USB-port som kan ladda telefonen om man skulle behöva det. Kapacitet anges inte i mAh, så det är osäkert hur mycket man kan ladda telefonen med den lilla prylen. Och varför sitter locket fortfarande inte fast i fodralet? När det ligger löst kan det snabbt försvinna.

Brusreducering och omgivningsljud

Men den stora nyheten är att Nero-TX Pro har fått aktiv brusreducering, världens minsta enligt konstruktören. Dessutom har Nero-TX Pro omgivningsljud, eller Transparency Mode. Det gör motsatsen till brusreducering och släpper i stället in ljud utifrån. Så att du hör vad som händer runt omkring dig, till exempel i farlig trafik eller när du vill att folk ska kunna prata med dig.

Annons
Supra Nero-TX Pro - jet fighter
Supra Nero-TX Pro har aktiv brusreducering, till skillnad från sin billigare systermodell. Illustration: Sound of Sweden

Supra Nero-TX Pro i praktiken

Det finns ingen app till Supra Nero-TX Pro, så det du hör är vad du får. Du kan styra propparna genom att trycka på dem, men själv brukar jag vanligtvis bara använda mobiltelefonen med alla sådana här hörlurar. Enklare.

Ljudet påminner mycket om det jag minns från den billigare Nero-TX. Först och främst den stora, tighta och häftiga basen. Som dundrar som en slägga när bastrumman smäller till i Billie Eilishs Lost Cause. Det rena, sköna basgitarrljudet framträder också och Billies röst är stor och närvarande.

Samma sak med R&B-rappen Summer med Jaden. Basen masserar huvudet som få andra öronproppar kan, det här är verkligen kul!

Basen maskerar inte heller resten av frekvensregistret, basgitarren ger plats åt både piano och Barbara Pravis röste i Saute. Som är en modernisering av franska trubadurlåtar (chanson), där det också kommer in en del elektroniska rytmer efter ett tag i en lite märklig blandning som jag både gillar och hatar omvartannat. Men det låter bra.

Med det sagt så saknas det upplösning i diskantregistret och emellanåt kan det låta lite grovt i den nedre diskanten. Både kraftfulla kvinnoröster och hårda cymbaler kan skära lite i örat när man spelar högt, även om man inte hittar några örontoppar som passar perfekt i örat. Då tappar man nämligen bas och skarpa frekvenser betonas.

Samtalskvaliteten är ganska bra, med tydliga konsonanter och lite brus. Brusfunktionen (noise gate) jobbar lite väl för hårt för att ta bort sus mellan orden för att det ska låta helt naturligt, men det fungerar fint i praktiken. Brusreduceringen gör också vad den ska, och omgivningsljud-funktionen låter naturlig och fin.

 

Supra Nero-TX Pro
Foto: Supra

Slutsats

Supra Nero-TX Pro är ett par ytterst fiffiga öronproppar. De är mycket kompakta, ändå håller batterierna i en halv evighet. Närmare bestämt upp till sju timmar i själva propparna och drygt 90 timmar eller något liknande i fodralet!

Ljudet är mycket underhållande, tack vare en stor och hårtslående bas. Vilket dessutom inte går ut nämnvärt över den upplevda balansen i ljudbilden. Allt låter genomgående fint, och det är kul när musiken rockar.

Tack vare brusreducering, omgivningsljud och vattentäthet, plus aningen bättre samtalskvalitet än i föregångaren, är Supra Nero-TX Pro ett mycket bra köp.

Karakter
Supra Nero-TX Pro
Premium

Också i detta test:

OnePlus Buds Pro

Strålande AirPods-kopia

Det är helt uppenbart att OnePlus har använt AirPods Pro som mall, men Buds Pro är ändå så lyckade att de förtjänar att betraktas som något eget.

Mycket naturtroget ljud med musik, bra snärt i piano och tjusig klang i röster. Välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Bra kontroller direkt på propparna och fin kvalitetskänsla.
Appen har ingen EQ-funktion. Ingen multipunkt-anslutning ännu.
Läs hela testet

Beats Studio Buds

Skarpa Beats

Vi har sällan varit så nyfikna på ett par öronproppar för under 2 000 kronor. Och sällan blivit så besvikna.

Problemfri anslutning. Brusreducering och omgivningsljud, stöder Spatial Audio. Borttapade proppar går att hitta med mobilen.
Vasst ljud, ingen app med EQ-justering.
Läs hela testet

Sennheiser CX True Wireless

Snyggt ljud, men ...

Under förutsättning att du hittar toppar som passar dina öron ger Sennheiser CX True Wireless ett härligt ljud.

Sagolikt ljud, om du får optimal passform.
Inte aktiv brusreducering eller omgivningsljud. Maximala ljudnivån hade kunnat vara högre. Silikontopparna gled ofta ur öronen, vi fick ta till alternativa toppar.
Läs hela testet

JBL Tour Pro+

Kan låta fantastiskt

Om du är lite fingerfärdig och litar på dina egna öron kan du fintrimma fram guldljud med JBL Tour Pro+.

Den fina EQ:n gör att ljudet kan bli fantastiskt. Brusreducering och omgivningsljud är bra tillskott. Trådlös laddning.
Utan EQ är ljudet lite tunt i mellanregistret och klangen generellt lite högt och hårt. Inte den bästa samtalskvaliteten.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dyson hörlurar är imponerande – och en besvikelse

undvik öronproppar från Temu

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Ljud & Bild