TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 5 helt trådlösa öronproppar

Premium-öronproppar till bra pris

Ska du ha nya öronproppar så bör de vara helt trådlösa. Här letar vi efter de bästa av de billigaste premium-propparna.

Av / 2021-09-13 - 07:00
5 helt trådlösa öronproppar

Det var inte för så många år sedan som världen såg de första helt trådlösa öronpropparma – som även kallas för true wireless. Nu finns de överallt. Marknaden svämmar över av de små plastplupparna och just när man trodde att utbudet var tillräckligt stort så dyker det upp nya.

Det är klart att man inte vill ha någon gnisslande sladd mellan propparna om man kan slippa, dessutom tar ett par små öronproppar mycket mindre plats än ett par öronkåpor (inte för att marknaden är mindre översvämmad av sådana).

Bättre batteritid

Jämfört med halv-trådlösa öronproppar, som sitter ihop med en kabel bakom nacken, har de helt trådlösa öronpropparna haft mycket sämre batteritid. Men detta har blivit betydligt bättre nu, med speltider på upp till 9 timmar enbart i propparna och fler laddningar från det bärbara fodralet. Med andra ord har de helt trådlösa öronpropparna blivit mycket mer funktionella den senaste tiden, eftersom man inte ideligen behöver ta ut dem ur öronen för att ladda dem.

Brusreducering och ljud från omgivningen

På senare tid har fler och fler öronproppar fått aktiv brusreducering – och tvärtom, att de släpper igenom ljudet från omgivningen. Det senare är naturligtvis bra att ha när man manövrerar runt sin elsparkcykel i trafiken. Andra gånger vill man minska lågfrekvent buller som propparna inte klarar på egen hand, till exempel allt oväsen i flygplanskabinen.

True wireless i premiumklassen

I det här testet tar vi oss an öronproppar som kostar runt 1 500 kronor. Det är en lite lägre nivå än toppmodellerna från exempelvis Bang & Olufsen, Sony och Sennheiser, men samtidigt är det en bra bit över de billigaste modellerna som kostar mindre än en tusenlapp. Testdeltagarna ligger på en rimlig prisnivå om man är noga med ljud och funktioner.

Annons

I detta test jämför vi Supra Nero-TX Pro, JBL Tour Pro+, Sennheiser CX True Wireless, Beats Studio Buds och OnePlus Buds Pro.

 

Läs också De ”alla” vill ha Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

JBL Tour Pro+

Kan låta fantastiskt

Om du är lite fingerfärdig och litar på dina egna öron kan du fintrimma fram guldljud med JBL Tour Pro+.

Den fina EQ:n gör att ljudet kan bli fantastiskt. Brusreducering och omgivningsljud är bra tillskott. Trådlös laddning.
Utan EQ är ljudet lite tunt i mellanregistret och klangen generellt lite högt och hårt. Inte den bästa samtalskvaliteten.
Läs hela testet

Sennheiser CX True Wireless

Snyggt ljud, men ...

Under förutsättning att du hittar toppar som passar dina öron ger Sennheiser CX True Wireless ett härligt ljud.

Sagolikt ljud, om du får optimal passform.
Inte aktiv brusreducering eller omgivningsljud. Maximala ljudnivån hade kunnat vara högre. Silikontopparna gled ofta ur öronen, vi fick ta till alternativa toppar.
Läs hela testet

Beats Studio Buds

Skarpa Beats

Vi har sällan varit så nyfikna på ett par öronproppar för under 2 000 kronor. Och sällan blivit så besvikna.

Problemfri anslutning. Brusreducering och omgivningsljud, stöder Spatial Audio. Borttapade proppar går att hitta med mobilen.
Vasst ljud, ingen app med EQ-justering.
Läs hela testet

OnePlus Buds Pro

Strålande AirPods-kopia

Det är helt uppenbart att OnePlus har använt AirPods Pro som mall, men Buds Pro är ändå så lyckade att de förtjänar att betraktas som något eget.

Mycket naturtroget ljud med musik, bra snärt i piano och tjusig klang i röster. Välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Bra kontroller direkt på propparna och fin kvalitetskänsla.
Appen har ingen EQ-funktion. Ingen multipunkt-anslutning ännu.
Läs hela testet

Supra Nero-TX Pro

Kungen av bas

Supra har tagit sina strålande billiga proppar och gett dem aktiv brusreducering – och ännu längre batteritid. Prislappen är också högre.

Häftig bas, lång sammanlagd batteritid, välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Ultrakompakta!
Kan uppfattas lite som hårda i övre mellanregistret, särskilt med vissa kvinnoröster. Locket sitter inte fast på laddfodralet.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”5 helt trådlösa öronproppar”

  1. Varför är inte ledarna Jaybird Vista 2 med? Det hade varit mest intressant att se jämförelse mellan den och andra.

    1. Hei! Vi hadde med ingen sports/treningspropper med i denne testen. Vista 2 finner du likevel test av her på sidene våre.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild