TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Live Buds 3

Det säkra valet för de flesta

JBL Live Buds 3 levererar allt de flesta kan önska sig av trådlösa öronproppar. Och fodralet är pricken över i.

Av / 2025-01-26 - 13:03
JBL Live Buds 3

Ljud & Bild tycker

  • Låter riktigt bra, och basen är fyllig och varm. Den mest diskreta och kompakta av de tre Live 3-modellerna. Pekskärmen på fodralet är till stor hjälp.
  • Priset för den kompakta storleken är en marginellt kortare batteritid.

Utbudet av trådlösa öronproppar är enormt, JBL gör det inte direkt lättare att välja genom att erbjuda tre varianter av premium-öronpropparna Live 3. Live Buds 3 är den ”klassiska” varianten med öronproppar som sitter diskret inuti örat.

Propparna är relativt små och ovala, med JBL:s logga i en smakfullt diskret version på varje sida.

Läs också Proppar med pinne JBL Live Buds 3 levererar allt de flesta kan önska sig av trådlösa öronproppar. Och fodralet är pricken över i.

Passformen var bra och propparna satt stadigt i hörselgången när de väl hade vickats på plats. Eftersom de är så små var det lite svårt att känna exakt om de var vridna helt rätt utan att ta hjälp av en spegel.

Parkopplingen med mobiltelefon eller dator börjar så fort man öppnar fodralet för första gången. Det betyder att man måste tänka på var de registreras först om man har flera enheter i närheten. Det går givetvis att upprepa parningsritualen senare, men då måste man ta manualen till hjälp för att hitta rätt metod.

Fodralet klarar det mesta

Att styra helt trådlösa öronproppar är inte så lätt. Av förklarliga skäl finns det inte plats för något annat än de enklaste kontrollerna på själva propparna, vilket innebär ett enda touch-fält. Och det är praktiskt taget omöjligt att rätta till propparna utan att också av misstag slå på eller av ANC, byta låt eller beställa en calzone-pizza.

Annons
JBL Live Buds 3 3
(Foto: JBL)

Här kommer laddfodralet som en nästan fulländad lösning. Förutom att kunna ladda öronpropparna tre gånger, vilket ger upp till 36 timmars total speltid med ANC påslagen, har fodralet en pekskärm där man kan styra alla de mest användbara funktionerna, som att byta låt, ändra volym och växla mellan ANC, omgivningsljud (där man hör sin omgivning men musiken fortsätter) och ”TalkThru” (där musiken pausar så att man kan prata med någon i närheten).

Kortfattad information

Skärmen på fodralet kan även visa meddelanden och notiser från mobilen. Det är fint, men fyller en begränsad funktion eftersom texterna bara rullar över den lilla skärmen i samma ögonblick som de tas emot, och det går inte att bläddra bakåt.

Slutligen har fodralet också några funktioner som verkar lite som ett slöseri med bra skärmutrymme: Skärmen kan användas som ficklampa, men det gör vilken mobil som helst bättre. Och att välja menyspråk kan man lika gärna göra i appen. Behovet av att spontant kunna växla mellan engelsk och kinesisk text är bara en inbjudan till pyssel och fummel.

Läs också Om du hade velat ha Airpods JBL Live Flex 3 är öppna öronproppar med ANC – inte helt olika en viss produkt från Cupertino.

Fodralet kan laddas både trådlöst och med USB-C.

Omfattande app

JBL Headphone-appen är helt enkelt en av de bästa styr-apparna till trådlösa hörlurar jag har sett. Den är inte bara riktigt omfattande, alla de många funktionerna är dessutom lätta att navigera bland.

Funktionen Check My Best Fit gör precis vad den ska göra: Med hjälp en testton avgör den på några sekunder om öronpropparna sitter tillräckligt tätt i hörselgången för att ge en optimal frekvensrespons i basregistret.

Personi-Fi-funktionen är riktigt smart – och lite skrämmande, eftersom den testar användarens hörsel och sedan försöker korrigera ljudet för att passa resultatet. Mätningen görs med hjälp av en serie testsignaler på olika frekvenser som blir svagare tills man talar om att man inte hör dem längre.

JBL Live Buds 3 2
(Foto: JBL)

Testar din hörsel

Efter Personi-Fi-mätningen hade ljudet klart högre nivå i den högsta diskanten, men jag är inte säker på att jag är övertygad om att det lät mer tillfredsställande. Jag är dock helt övertygad om att vi kommer att se fler hörselförbättrande funktioner i framtiden. Och att gränserna mellan hörlurar och hörapparater blir mer diffusa.

Något som däremot hörs direkt att det är en förbättring är möjligheten att växla till högupplöst LDAC i stället för det vanliga A2DP Bluetooth-protokollet. Den ger ett hörbart renare och mer upplöst ljud – även i ett par mellanklass-öronproppar som JBL Live Buds 3.

Väljer man LDAC gör man samtidigt avkall på några av de andra ljudfunktionerna i appen. Inklusive rumsligt ljud, som efterliknar upplevelsen av att lyssna på högtalare. Det gäller även Adaptive EQ, som fungerar lite som den gamla loudness-funktionen på förstärkare och höjer bas och diskant när man spelar på lägre nivåer.

Variabel brusreducering

Brusreduceringen i JBL Live Buds 3 är variabel på flera sätt. Man kan välja att justera den manuellt med ett reglage, eller så kan överlåta åt öronpropparna att anpassa dämpningsgraden efter ljudnivån i omgivningen.

Varje automatisk brusreducering kommer oundvikligen att påverka ljudkvaliteten, och ju mer reducering desto mer går det ut över musiken. Därför finns det ingen anledning att använda kraftfull ANC i tysta miljöer. Detta fungerade utmärkt i praktiken.

Ljudkvaliteten

Live Buds 3 är långt ifrån JBL:s billigaste modell, men priset är fortfarande på en nivå som de flesta har råd med. Även om man har en månadspengsbudget.

Och vad man får för pengarna är faktiskt riktigt imponerande.

JBL Live Buds 3 1
(Foto: JBL)

Ljudet är rent och balansen mellan tonregistren är bra. Basen är fyllig och lagom tung, röster känns naturliga och diskanten är ganska upplöst. Precis som det ska vara.

Detta gäller om man lyssnar med den mest neutrala Studio-inställningen på equalizern. Om man vill ha tung bas i överflöd så finns det en Bass-inställning för det. Och till och med Extreme Bass, om det ändå inte är tillräckligt tungt. Jag tyckte inte riktig att det behövdes, men man kan få ljudet som man vill. Och det går också att skapa sina helt egna personliga equalizerkurvor.

Att jag inte har något emot ljudet i JBL Live Buds 3 betyder inte att de är de definitiva musikspelarna och att all strävan efter naturligt ljud nu kan upphöra. Jag har absolut hört trådlösa hörlurar som avslöjat fler tekniska detaljer i inspelningen, men som ett par prisvärda öronproppar som är tänkta att skänka underhållning och frid från omvärlden på resan är allt som det ska.

Jämfört med de andra två versionerna av JBL Live 3 är Buds 3 förmodligen den som passar de flestas behov.

Jämför man med konkurrenterna så är utbudet enormt. Man får bättre brusreducering med exempelvis Sony WF-1000XM5, som visserligen är lite dyrare. Kan man lägga en tredjedel extra har Sennheiser Momentum True Wireless 4 bättre ljud. Ingen av dessa har dock den riktigt praktiska pekskärmen på laddfodralet som JBL har.

Slutsats

JBL Live Buds 3 är ett utmärkt val i mellanklassen när det gäller helt trådlösa öronproppar. Ljudet är oklanderligt så länge man inte är villig att gå till ekonomiska ytterligheter. Appen är bland de bästa och mest omfattande på marknaden. Och laddfodralet, som även fungerar som en fjärrkontroll, är kronan på verket. Om det är den här eller någon av de andra två Live 3-versionerna är en smaksak, men Live Buds 3 kommer förmodligen att tillfredsställa de flestas behov.

Karakter
JBL Live Buds 3
Premium

Också i detta test:

JBL Live Beam 3

JBL-proppar med mikrofonbom

JBL Live Buds 3 levererar allt de flesta kan önska sig av trådlösa öronproppar. Och fodralet är pricken över i.

Låter riktigt bra, och basen är fyllig och varm. Stavformen underlättar både för samtalsljudet och för passformen i örat. Pekskärmen på fodralet är till stor hjälp.
Lite större än Live Buds 3. Inte riktigt lika diskret.
Läs hela testet

JBL Live Flex 3

Konkurrent till Apple Airpods

JBL Live Flex 3 är öppna öronproppar med ANC – inte helt olika en viss produkt från Cupertino.

Sitter lätt och behagligt i örat. Stänger inte in dig i en akustisk bubbla. Pekskärmen på fodralet är till stor hjälp.
Bra bas går inte att få i öppna proppar. Brusreduceringen kommer och går som vinden blåser.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Tyska hörlurar med förlustfritt ljud

Dyson hörlurar är imponerande – och en besvikelse

undvik öronproppar från Temu

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Ljud & Bild