TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Asus ROG Centurion

Äkta surroundvansinne

Tio separata element ger komplett 7.1-surround i hörlurarna. .

Av / 2017-08-10 - 15:55
Asus ROG Centurion

Ljud & Bild tycker

  • Inte virtuell surround, utan äkta vara. Bäst kanalseparation. Bra styrdosa med logisk styrning. Massor av hårdvara.
  • Inte virtuell surround, utan äkta vara. Bäst kanalseparation. Bra styrdosa med logisk styrning. Massor av hårdvara.

När man pratar om surround i hörlurar surround brukar det vara underförstått att det handlar om virtuell surround. För man kan ju självklart inte ha sju separata högtalare inuti i ett par hörlurar. Eller kan man?

Asus ROG Centurion skiljer sig från resten av marknaden genom att erbjuda äkta 7.1-kanalsljud i öronkåporna. Varje surroundkanal har alltså separata högtalare (element) fördelade på lämpliga platser i de gigantiska öronkåporna. Det sitter faktiskt inte färre än 10 element i hörlurarna, eftersom center- och subwooferkanalerna måste ha element i båda kåporna för att hamna på rätt plats i perspektivet – det skulle ju se korkat ut med en centerhögtalare i pannan.

Så många element kräver en hel del plats, i synnerhet eftersom både front- och subwoofer-kanalerna drivs av 40 mm-element som egentligen är vanliga i normala stereohörlurar. Därför är kåporna också bland de största jag någonsin har sett. Det sitter faktiskt en extra ”box” framför varje öra för att ge tillräckligt med utrymme.

Eftersom utsignalen från de flesta datorer är i stereo har ROG Centurion ett eget externt surroundljudkort: en rejäl, sexkantig dosa där man med två rattar kan justera ljudnivån för varje kanal samt justera ljusstyrkan. För det finns naturligtvis ljus i headsetet. Inte RGB, men rött LED-ljus i både öronkåpor och kontrolldosan.

Anslutningen till datorn görs med en USB-kabel, som ovanligt nog har platt USB A-kontakt i båda ändarna. Kabeln mellan styrdosan och hörlurarna är kraftig och tygklädd och slutar i en HDMI-kontakt. Det är en lite ovanlig lösning, men praktisk. Dessutom ingår en adapterkabel från HDMI till 4 stereo-minijack-kontakter för anslutning av aktiva högtalare.

Annons

I det tillhörande styrprogrammet kan man fintrimma och justera ljudet för varje ändamål: 3D-skjutaspel, MMO-spel, musiklyssning och film – för att bara nämna några. En 10-bands equalizer, bas-boost, kompression och röstförstärkare är ytterligare några möjligheter.

Det kommer inte som en överraskning att scenen omkring dig breder ut sig naturligt hela vägen runt, och att det är lätt att placera ljuden, oavsett om de kommer framifrån, från sidan – eller strax bakifrån snett till höger. Det som kanske förvånar är att det inte är särskilt mycket lättare än med bra virtuellt surroundljud. DTS Headphone:X ger nästan en lika bra illusion.

Slutsats

Vill du ha äkta, oförfalskat surroundljud i öronen när du spelar så saknar Asus ROG Centurion rivaler. För det finns inga andra som dem. Och med tanke på hur mycket hårdvara du får med så är priset mer än rimligt. Storleken och vikten är dock långt över det rimliga och för samma pengar går det att hitta hörlurar som är enklare att använda och som ger nästan samma kvalitet med hjälp av mjukvara. Vilket du ska välja är en smaksak, men Asus förtjänar beröm för att ha gått kompromisslöst tillväga.

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

Också i detta test:

Logitech Artemis Spectrum G933

Genomtänkt teknik

Logitechs toppmodell har alla de funktioner som kan avgöra striden till din fördel.

Strålande komfort och bra ergonomi. Riktigt fint 3D-ljud till spel och film. Cool design.
Relativt klumpiga. Ljudet är inte särskilt nyanserat. Ljuseffekterna kostar batteritid.
Läs hela testet

SteelSeries Siberia 840

Till alla spelplattformar

Trådlös hörlur för proffs-gamers, som klarar alla spelenheter på samma gång.

Det bästa och mest omfattande urvalet av anslutningar. Genomtänkt design. Extra batteri.
Surroundeffekten är inte särskilt imponerande. Kontrolldosan är lite krånglig att installera.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild