EPOS är det nya namnet på det som förut var Sennheisers division för gaming-utrustning och företagsheadset. Dessutom är företaget är heldanskt.
EPOS H6PRO liknar de EPOS-headset (och innan namnbytet de Sennheiser-headset) vi tidigare har testat: ett stort headset med lätt kantiga former. Men eftersom vi har kommit upp till Pro-klassen är huvudbygeln fodrad med konstläder. Detsamma gäller kanterna på de tjocka öronkuddarna, medan den delen av kuddarna som ligger mot huden är av mjuk mikrofiber som andas. Till skillnad från de flesta andra deltagare är öronkåporna och fästena som håller dem inte svarta, utan har en djup, midnattsblå metallicfärg. Det ser exklusivt ut – men de är fortfarande gjorda av plast.
Mikrofonarmen är monterad på vänster öronkåpa, men kan vinklas upp. Den kan tas bort helt om man föredrar att använda en extern mikrofon. Ett vridbart hjul på högra kåpan justerar volymen. Två kablar ingår: en lång kabel med separata kontakter för mikrofon och hörlurar och en kortare med fyrpolig minijackkontakt.
Bara analog anslutning
EPOS H6PRO är det enda helt analoga, trådbundna headsetet i testet – och ett av de dyraste. Med den utgångspunkten ligger EPOS efter på poäng redan innan startskottet har gått. Men det är bara tills man börjar lyssna!
Ljudet är närvarande och detaljerat på ett helt annat sätt än någon av de andra testdeltagarna. Här får man äkta hifi-ljud i öronen. Basen är djup och har tyngd, men är fortfarande fast och kontrollerad. Mellanregistret är öppet och fritt, och diskanten är ren och spröd. Det här är egenskaper som vi kan förvänta oss av trådbundna hörlurar i mellanklassen. Men inte av ett premiumheadset för gaming.
Inga digitala funktioner
Av goda skäl får man ingen RGB-ljusshow eller haptisk feedback, eftersom detta är en helt passiv konstruktion utan inbyggd elektronik. Virtuellt surroundljud får man också klara sig utan, om inte ljudkortet eller själva spelet klarar av det. Och det gör det faktiskt ofta.
Det ingår ingen programvara till EPOS H6 PRO. EPOS har visserligen sin egen Gaming Suite, men den fungerar bara med USB-headset.
Slutsats
EPOS H6 PRO är kompromisslös i sin enkelhet. Man får klara sig utan USB-anslutning, trådlöshet och kul funktioner. Å andra sidan är ljudkvaliteten så mycket bättre att spelare med smak för hifi kompenseras för ”bristerna”. Designen är sober och vuxen. Men med tanke på priset hade man kunnat förvänta sig lite exklusivare material – till exempel metallfästen till öronkåporna.
Också i detta test:
Corsair HS80
Dolby Atmos och informationsöverflöd
Corsair HS80 är ett headset som har medelmåttigt ljud men en bra programvara.
Asus ROG Delta S
Rent och behagligt
Det stora och sköna Asus ROG Delta S är bara färgat på utsidan. På insidan är ljudet rent och klart.
Turtle Beach Stealth 600 Gen 2
Bra gäst-headset
Om du bara spelar lite eller behöver ett extra headset till gäster passar Turtle Beach fint.
Roccat Syn Pro Air
Bra ljud – i ofärdig förpackning
Roccat Syn Pro Air lyckas med ljudet, men byggkvaliteten och mjukvaran lämnar det i sticket.
HyperX Cloud II Wireless 7.1
Ärligt och enkelt spelheadset
HyperX Cloud II Wireless 7.1 är ett nedbantat headset. Det har de funktioner man behöver – och inget annat.
Logitech Pro X Wireless Lightspeed Gaming Headset
Professionell – men inte skön
Logitech Pro X Wireless är ett tävlingsheadset, helt utan lull-lull och imponatoreffekter.
Razer Kraken V3 HyperSense
Varm och skönt mullrande bas
Razer Kraken V3 Hypersense brummar glatt med i ljudspåret. Och den gör det på ett sätt som fansen kommer att älska.
SteelSeries Arctis 7P+ Wireless
För allsidiga spelare
Om du vill spela på alla plattformar, men älskar ditt PS5 mest, är det här headsetet för dig.
Creative SXFI Air Gamer
Till de flesta plattformar
Creative SXFi AIR Gamer kan användas på de flesta spelplattformar, men är en besvikelse på flera områden.