Creative SXFI Air Gamer är ett stort headset som känns bekvämt att använda. Öronkåporna är stora och öronkuddarna är tjocka och mjuka och överdragna av konstläder som är perforerat för att andas. Öronkåporna är monterade så att de kan röra sig och anpassa sig efter huvudformen. Huvudbygeln är också fodrad med konstläder och känns stabil. En ljusring på varje öronkåpa sätter lite färg på det annars helt svarta headsetet. Ljuset kan programmeras med styr-appen SXFI Control.
Fyra sätt att låta
Det finns fyra olika sätt att få ljud i Creative SXFI Air Gamer. Med en USB-kabel fungerar headset som ett externt ljudkort. Konsoler utan USB kan kopplas in med en stereo-minijackkabel. Bluetooth ger tillgång till mobilspel och trådlös musiklyssning. Och slutligen finns det en inbyggd Micro-SD-kortläsare. Tanken på att ha ljudfiler på ett minneskort verkar lite gammaldags i en tid när man främst lyssnar trådlöst från mobilen och strömmar från streamingtjänster och poddar. Men det är en kul extrafunktion, och skulle kanske kunna användas för en lång flygresa över Atlanten utan att belasta mobilens batteri.
Mikrofonen är, som på de flesta gaming-headsets, avtagbar. Men här får Creative poäng för att de skickar med två olika mikrofoner: en svanhalsmikrofon för spel hemma i spelhålan och en pytteliten mikrofon för mobil användning, som är inbyggd i ett minijack-kontakt.
Volym, uppspelning/paus och växling mellan låtar styrs med touchfält på båda öronkåporna. Creative beskriver styrningen som ”intuitiv” – men låt oss säga att den går att lära sig.
Överdriven diskant
”Oj, så mycket detaljer!” Första gången man lyssnar på SXFI Air Gamer så sprudlar det av spröda detaljer i öronen. Men efter ett par minuter inser man att ljudet är mycket mer detaljerat än verkligheten, och att det övre mellanregistret och diskanten är starkt markerade. Om det här hade varit ett par hifi-hörlurar så hade vi kallat dem ”överanalytiska”.
När det gäller spel är detta nödvändigtvis inget stort problem: det handlar ju trots allt om att vinna striden med alla tillgängliga medel. Och de överdrivna detaljerna gör det enklare att höra fiender närma sig.
Krånglig installation
Man behöver två olika mobil-appar för att styra och ställa in SXFI Air Gamer. SXFI AIR Controller kan välja mellan fyra ljudkällor, justera RGB-ljuset och har en välbehövlig EQ-funktion. Men först ska headsetet ”personifieras” med SXFI-appen, som anpassar ljudet och utlovar en holografisk ljudupplevelse som motsvarar att lyssna genom högtalare. Anpassningen görs genom att skanna användarens ansikts- och öronform med mobiltelefonens kamera. Tanken är intressant, men i praktiken var det svårt att få mobilen och appen att fungera ihop. Och det är en fördel att ha en medhjälpare för att få mobilen i rätt fotovinkel.
Creative SXFi AIR Gamer har tre ljudlägen: Normal, Battle Mode och SXFI. SXFI ger en viss känsla av rymd, men ljudbilden sitter fortfarande inne i huvudet och man kommer inte i närheten av den tredimensionalitet som vi tidigare upplevt med Audeze Mobius. Battle Mode är tänkt att göra det lättare att upptäcka fienden, men ljudet verkade mest mörkt och skumt. I slutändan gav det normala läget, med sina överdrivna detaljer, det bästa resultatet i spel.
Slutsats
Creative SXFI AIR Gamer är ett ovanligt headset med ovanliga funktioner. Komforten är utmärkt och ljudet ganska så användbart för spel – när man tar bort det värsta i diskanten med equalizern. Den extra mikrofonen och Bluetooth-anslutningen är ett klart plus. Som ett rent gaming-headset finns det dock flera andra som har både bättre ljud och mer relevanta funktioner.
Också i detta test:
Corsair HS80
Dolby Atmos och informationsöverflöd
Corsair HS80 är ett headset som har medelmåttigt ljud men en bra programvara.
Asus ROG Delta S
Rent och behagligt
Det stora och sköna Asus ROG Delta S är bara färgat på utsidan. På insidan är ljudet rent och klart.
Turtle Beach Stealth 600 Gen 2
Bra gäst-headset
Om du bara spelar lite eller behöver ett extra headset till gäster passar Turtle Beach fint.
Roccat Syn Pro Air
Bra ljud – i ofärdig förpackning
Roccat Syn Pro Air lyckas med ljudet, men byggkvaliteten och mjukvaran lämnar det i sticket.
HyperX Cloud II Wireless 7.1
Ärligt och enkelt spelheadset
HyperX Cloud II Wireless 7.1 är ett nedbantat headset. Det har de funktioner man behöver – och inget annat.
Logitech Pro X Wireless Lightspeed Gaming Headset
Professionell – men inte skön
Logitech Pro X Wireless är ett tävlingsheadset, helt utan lull-lull och imponatoreffekter.
EPOS H6PPRO
Skoningslöst enkel fullträff
Du får inga finesser om du köper EPOS. Men ljudet sitter som gjutet i örat!
Razer Kraken V3 HyperSense
Varm och skönt mullrande bas
Razer Kraken V3 Hypersense brummar glatt med i ljudspåret. Och den gör det på ett sätt som fansen kommer att älska.
SteelSeries Arctis 7P+ Wireless
För allsidiga spelare
Om du vill spela på alla plattformar, men älskar ditt PS5 mest, är det här headsetet för dig.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser