Även om hörlurarna sitter på öronen så smiter det in bakgrundsljud som kan förstöra musiken. Då är det lätt hänt att man vrider upp volymen lite till, vilket kan resultera i förvrängd musik och i värsta fall hörselskador. Med aktiv brusreducering plockar pyttesmå mikrofoner upp bakgrundsljudet och spelar upp det inuti hörlurarna. Rakt in i örat. Men eftersom bruset spelas upp i motfas så tar ljuden ut varandra. Och resultatet? En nästan helt tyst lyssningsmiljö runt huvudet, så att musiken kan spela ostörd.
De här två hörlurarna kommer från Audio Technica och Denon och båda har aktiv brusreducering och en liten förstärkarkrets som drivs av ett 1,5-volts AAA-batteri. Men i motsats till många andra hörlurar med aktiv brusreducering så kan man fortsätta lyssna även om batteriet tagit slut. Vilket dröjer nästan 40 timmar för båda hörlurarna. Det ingår löstagbar sladd, adapter från minijack- till jack-kontakt samt en liten väska.
Komfort
Båda modellerna är så kallade slutna hörlurar, vilket betyder att membranet sitter instängt i en kåpa och att det inte läcker ut ljud på baksidan. Audio Technicas ATH-NC7 är lite större än Denons AH-NC732, men ingen av dem är så stora att de täcker hela örat. Men de är desto bekvämare. Man kan fälla hop dem och parkera dem i etuiet som ingår, där det också finns plats för en iPod. De lätta Denon-hörlurarna sitter fint på öronen och har en fin komfort. Detsamma kan sägas om de tyngre varianterna från Audio Technica, som i likhet med Denon har konstläder runt öronvaddarna.
Ljudkvalitet
Trots att de är relativt lika och kostar nästan samma, har de väldigt olika prestanda. De har lika stora 40-mm membran som drivs av en neodym-magnet, men Audio Technica-lurarna har en lite större akustisk kammare för membranet, vilket också hörs tydligt på klangkaraktären. De har nämligen en mycket fylligare klang och en påtagligt mer potent bas. Samtidigt spelar de med större öppenhet och röster kommer fram bättre i ljudbilden. Instrument som gitarr och piano klingar ut mer och ljudbilden är luftigare. Brusreduceringen är lite mer effektiv hos Audio Technica och när man pausar musiken hörs egenljud från elektroniken bara svagt i bakgrunden.
Denon-lurarnas brusreducering har ett mer hörbart egenljud, och det har en högre frekvens. Det gör att man märker den tydligare. AH-NC732 saknar dessutom lite pondus i basregistret och är nästan helt befriade från finess. Även om de spelade i mer än 30 timmar innan testet började så öppnade sig ljudbilden aldrig riktigt. De låter helt enkelt slutna, och mycket av klangfärgerna som gör Audio Technica-lurarna intressanta att lyssna på, maskeras fullständigt av Denon. Visst låter de behagligt och har en bra sammanhållning, men de är aldrig engagerande. 1-0 till Audio Technica.
Sammanfattning
Om man provlyssnar på Denon AH-NC732 och gillar ljudet så är det bara att plocka fram kreditkortet. Men vi anser inte att de är värda pengarna. Visserligen kan man inte förvänta sig samma ljudkvalitet från hörlurar med brusreducering som från dem som kostar lika mycket men saknar funktionen, men Audio Technica ATH-NC7 visar att det är fullt möjligt att kombinera ljudkvalitet med bra brusreducering. De passar dessutom bäst till MP3-spelare av de två, eftersom de har bättre känslighet. 2-0 till Audio Technica.
Också i detta test:
Audio Technica ATH-NC7
Audio Technica ATH-NC7
Det största hotet mot musiken är oväsen. Därför är brusreducering en praktisk funktion att ha i hörlurarna. Men den har sina avigsidor.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser