: Yamaha NX-N500

Hifi-multiroom

Yamahas aktiva multiroom-högtalare är trogen mot sina professionella förfäder.
April 2016Yamaha NX-N500
Ljud & Bild tycker
Precist och rent mellanregister avslöjar musikens tekniska kvalitet. Massor av anslutningar i HD-kvalitet och inbyggd multiroom-funktion.
Ytterst avslöjande ljud demonstrerar skillnaden på bra och dåliga inspelningar. Begränsade krafter i basen.
Specifikationer
  • 1-tums diskant
  • 5-tums baselement
  • Förstärkare 20 + 24 watt
  • Frekvensomfång 54 Hz – 40 kHz
  • Max ljudtryck: 105 dB
  • Ljudformat: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, WAV, WMA, DSD (HD-ljud upp till 24 bit/192 kHz, DSD upp till 5,6 MHz)
  • Anslutningar: Ethernet, USB, optisk, aux (stereo-minijack), wifi, Bluetooth, Spotify Connect, AirPlay, DLNA
  • App: iOS och Android
  • Mått: 17,0 x 28,5 x 22,2 cm
  • Vikt: 11,9 kg per par
Annons
Annons
forfatter

Yamaha, som gör allt från konsertflyglar till motorcyklar, har en lång tradition av hifi och ljudutrustning för både privatpersoner och professionella. Märkets hifi-förstärkare och hemmabioprocessorer är välrenommerade för sitt välljud och minimonitorn NS10 betraktas som ett oumbärligt redskap i många ljudstudior över hela världen. Om du har ett par NS10 stående i garaget eller på vinden så kan de ge upp till 1 000 dollar på begagnatmarknaden. Inte illa för en 40 år gammal högtalare som ursprungligen var tänkt som en billig hemhögtalare!

Med den bakgrundshistorien i åtanke är det inte konstigt att Yamaha har skapat åtskilliga efterträdare till NS10 under årens lopp, nu senast den trådlösa multiroom-högtalaren NX-N500, som med sin snövita 5-tumsbas och gallerskyddade domediskant ser ut som en modern, något mer kompakt hyllning till klassikern. Likheten sträcker sig till och med så långt som att baselementet har samma svarta upphängning och karaktäristiska veck i pappen där dammkåpan är fastlimmad. Kabinettet – som är en basreflexkonstruktion – har dock en mer modern svart finish med avrundade kanter.

 

Äkta aktiv

Även om de yttre likheterna är slående så är det något helt annat med insidan. För det första är NX-N500 aktiv. Till och med tvättäkta aktiv, det vill säga med separata förstärkare till bas och diskant samt ett elektroniskt delningsfilter. Det sitter aktiv elektronik i båda kabinetten, så båda högtalarna ska anslutas till elnätet. Dessutom ska de två högtalarna kopplas ihop med varandra med en XLR-kabel för överföring av analoga signaler samt en cat 5-nätverkskabel för styrsignaler. Alltså minst fyra kablar. För att vara ett par trådlösa högtalare är det VÄLDIGT mycket sladdar!

Den vänstra högtalaren har USB-ingång, optisk digitalingång och en analog minijack-ingång. Det finns också en ingång för ethernet samt trådlös anslutning och naturligtvis Bluetooth. Med andra ord kan man ansluta nästan vad som helst, och digitala signaler kan ha vilken form och upplösning som helst, från MP3 till 5,6 MHz DSD-filer. OGG-filer saknas dock i listan.

Annons
(Foto: Yamaha)
(Foto: Yamaha)

 

Ljudet

Men utseendet är en sak, prestanda något helt annat. Kan NX-N500 leva upp till sin föregångare eller är utseendet bara en designgimmick? Jag har inte haft möjlighet att jämföra direkt med ett par av de ursprungliga NS10, men de små Yamahaerna har absolut några av de monitor-egenskaper som NS10 är känd för. Mellanregistret är till och med utomordentligt klart och ofärgat, vilket i synnerhet sång tjänar på. Texturen i Marianne Faithfuls hesa, spruckna röst i ”The Ballad of Lucy Jordan” framträder med kuslig tydlighet.
Stereoperspektivet är utmärkt. I Roger Waters ”Three Wishes” är röster och ljudeffekter placerade långt utanför högtalarna och NX-N500 klarar av detta bättre än de flesta högtalare jag har testat. Även betydligt dyrare sådana. Rumskänslan är också riktigt bra och det känns som om man öppnat ett fönster in till inspelningsrummet (eller den illusion av inspelningsrummet som skapades av teknikern i studion).

Bra, men inte överdriven bas

Basåtergivningen är förvånansvärt bra för en så liten högtalare, vilket vittnar om en välprogrammerad DSP. Yamaha har lyckligtvis inte fallit för frestelsen att imponera med överdriven bas. Fundamentet är torrt och fast ned till den nedre gränsen vid 54 Hz, men sträcker sig inte djupare än så. Det är fullt möjligt att tvinga ett litet baselement att gå ännu djupare, men då åker impulsåtergivningen ut genom fönstret – och förvrängningen går i taket.

NX-N500 är mer känslig för placeringen än Samsung R5, som sprider ljudet jämnt i hela rummet, och Sonos Play: 5, som har en genial rumsanpassning i appen. Men placerad med respekt är det hifi-mässiga resultatet två klasser över dessa två.

Yamaha NS10 var ökända för att låta hemskt med dåliga inspelningar. Fullt så skoningslösa är NX-N500 lyckligtvis inte. Dåliga inspelningar låter inte obehagligt. Bara tråkigt. Då får man bråttom att hitta en mer spännande inspelning. Och så blir det magiskt igen!
Med en sammanlagd effekt på 44 watt och ett 5-tums baselement finns det naturliga gränser för hur långt krafterna räcker. Vrider man volymen i botten så börjar allt att låta pressat och luften mellan instrumenten försvinner. Vilda dansfester är inte de små Yamahaernas favoritsysselsättning, men så länge man håller sig innanför ramarna för vardagligt bruk så hänger de med bra. Volymratten på baksidan kan med fördel vridas ner ett kvarts varv, så slipper man riskera att de någonsin försöker sig på något de inte klarar av. Åtminstone så länge som ljudkällan är trådlös och digital.

Annons
Det finns mycket att välja mellan på baksidan av NX-N500. Där går det att koppla in i stort sett allt, inklusive nätkabel och ljudkabeln mellan högtalarna. (Foto: Yamaha)
Det finns mycket att välja mellan på baksidan av NX-N500. Där går det att koppla in i stort sett allt, inklusive nätkabel och ljudkabeln mellan högtalarna. (Foto: Yamaha)

 

Både Bluetooth och multiroom

Precis som sig bör nu för tiden är NX-N500 trådlös. Man kan använda både Bluetooth och nätverk. En extern wifi-antenn ser till att det alltid finns en stabil anslutning till nätverket, men man kan också koppla in högtalarna med kabel. De använder Yamahas egen multiroom-standard, MusicCast. Har du andra nyare Yamaha-apparater så kan de förmodligen samsas med NX-N500 i ett multiroom-system. Allt styrs från Yamahas MusicCast-app (iOS och Android). Man kan även strömma ljud via AirPlay och DLNA.
MusicCast-appen fungerar utmärkt och installationen är förhållandevis logisk – utan att vara tillnärmelsevis lika intuitiv och enkel som Sonos. Det finns ett godkänt urval av musikkällor, inklusive Spotify och TuneIn-nätradio (men inte Tidal).

Slutsats

Jag hade förväntat mig en hel del av NX-N500, men verkligheten överträffar verkligen förväntningarna! De kan mer än bara se bra ut i inredningen (vilket de för övrigt gör helt strålande). Om du letar efter enkelt multiroom-ljud är Sonos fortfarande kungen, men ställ Yamaha NX-N500 på bästa platsen i vardagsrummet och koppla in en signalkälla av hög kvalitet så har du en kvalificerad hifi-anläggning till fyndpris.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Så dök den första PC:n med GeForce RTX 3080 upp. Och flyttar återigen gränserna för 3D-prestanda i spel.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.