TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Yamaha NS-2000A

Blir en fjäril till slut

Det tar ett tag innan du hör hur fantastiskt högtalarna låter, men det är värt väntan.

Av / 2023-08-25 - 10:01
Yamaha NS-2000A

Ljud & Bild tycker

  • Sällsynt välbalanserad och harmonisk ljudbild. Spelar djupbas med häpnadsväckande auktoritet. Öppnar sig efter många timmar och släpper lös musiken, som en svärm fjärilar en varm sommardag.
  • Behöver lång tid innan de öppnar sig. Finns bara i svart. Hård konkurrens.

För inte så länge sedan testade vi ett par högtalare från Yamaha, som i sig inte är sensationella. Men det speciella med NS-5000 är att de ligger i en prisklass där Yamaha aldrig har befunnit sig tidigare. Highend-klassen. Där är konkurrensen stenhård och man skulle kunna tro att Yamaha har svårt att hävda sig mot mer etablerade highend-högtalartillverkare.

Men icke. Yamaha NS-5000 är en av de finaste högtalarna i sin klass.

Högtalarna är en modern version av NS-1000 och NS-2000, som när de kom på 70- och 80-talen var en sensation. På den tiden var det inte vanligt med japanska högtalare i samma prisklass som Bowers & Wilkins och KEFs dyraste högtalare. Det är det inte nu heller, men efter NS-5000 testade vi stativhögtalarna NS-3000 och blev minst sagt lika förvånade. Vi anade ett mönster, och på highend-mässan i München 2022 visade Yamaha upp de här: NS-2000A.

Läs också Yamaha NS-5000 Yamaha-högtalaren är byggd med samma krav på fackmannamässig precision som deras konsertflyglar. Det både syns och hörs.

Det är en högtalare som kostar hälften av NS-5000. Den ställer alltså upp samma klass som bland annat Bowers & Wilkins nya 700-serie och KEFs R Meta-serie. Med andra ord i premiumklassen. NS-2000A kostar lite mer än B&W 702 S3 och KEF R11 Meta, och ungefär lika mycket som Dynaudio Contour 30. Som länge var vår referens i den här klassen.

Golvstående NS-2000A är inte en direkt efterföljare till NS-2000 – som var en påkostad version av NS-1000 – utan en helt ny högtalarmodell. I en ny premiumserie som även består av stativhögtalarna NS-800A och NS-600A.

Annons

Vi anade som sagt ett mönster och nu har Yamaha fem högtalarmodeller i det övre skiktet.

NS2000A withpiano1 63ab629d0dec51c92bdb3f2f5bf422f5
Designen är inspirerad av Yamahas konsertflyglar. Foto: Yamaha

Harmonious Diaphragm

Den slimmade högtalaren är som så många andra en trevägare i ett kabinett med basreflexport. Men även här går Yamaha sin egen väg och högtalarnas design, som är inspirerad av Yamahas konsertflyglar och därför är klädd i svart pianolack, är lite annorlunda uppbyggd.

Yamaha håller fast vid sitt True Sound-koncept, vilket innebär att högtalarna ska låta naturligt. För att åstadkomma detta har de gjort ett helt nytt membran som består av Zylon och granfibrer. Zylon är ett enormt starkt, dött och syntetiskt material (1,5 mm Zylontråd kan lyfta ett ton), och gran används i flyglar för att ge instrumentet samma egenskaper oavsett frekvens.

NS2000A design1 93cad719d1fff48f6cd0eea8a8296550
Foto: Yamaha

I NS-2000A används det nya membranmaterialet som kallas Harmonious Diaphragm i de två 16 cm-baselementen, den nya 8 cm mellanregisterdomen och 30 mm diskantelementet. Just för att Harmonious Diaphragm har samma egenskaper oavsett frekvens.

Resonance Suppression och Acoustic Absorber

Diskant- och mellanregisterelementet har samma specialformade rör på baksidan som vi minns från testerna av NS-5000 och NS-3000. De fungerar som resonansabsorbenter och förhindrar samtidigt att elementen går i kompression när de belastas.

Kabinetten är inte fyllda med dämpmaterial på insidan, för som alla framåtsträvande högtalarkonstruktörer kan berätta dämpas dynamiken och transientresponsen också om man har för mycket dämpmaterial. Även här har Yamaha lånat teknik från de dyraste högtalarna och monterat absorbenter på insidan av det förstärkta kabinettet. Acoustic Absorber, kallar Yamaha dem, och varje högtalare har två stycken på insidan.

Yamaha 012
Resonance Suppression. Foto: Yamaha

Djävulen finns i detaljerna, sägs det, och högtalarna har massiva högtalarterminaler i guldpläterad mässing. Samma material används i de koniskt formade fötterna under stödbenen och på insidan är delningsfiltret konstruerat med bland annat MCap Supreme Classic-kondensatorer från Mundorf.

202308 Yamaha NS 2000A 5
MCap Supreme Classic-kondensatorer från Mundorf och spolen till baselementen. Foto: Yamaha

Delningsfrekvensen anges till 750 Hz mellan bas och mellanregister, och 3500 Hz från mellanregistret. Den angivna känsligheten på 88 dB är absolut godkänd, liksom impedansen på 6 ohm, som inte ska sjunka under 3,5 ohm. Siffror som indikerar att vi har att göra med en relativt enkel högtalarlast.

Harmoniskt ljud

Yamaha-högtalarna passade som hand i handske med en Yamaha A-S3200. En av de bästa integrerade förstärkarna i sin klass. Den potenta förstärkaren hade stålkontroll över högtalarna och tillät att jag skruvade upp volymen till konsertnivå utan några problem alls. Efter ett par dagars inspelning upptäckte jag att högtalarnas basåtergivning blev allt bättre och i Dire Straits Private Investigations fick jag märkbart djupare och stramare basåtergivning. Trummorna kom fram bättre i ljudbilden och basen återgavs med större auktoritet när högtalarna hade spelats in.

Läs också Närmare verkligheten Bowers & Wilkins 700-serie har levt lite i skuggan av den fantastiska 800-serien. Det finns ingen anledning till det längre.

Det hände något med resten av ljudbilden också. Den framstår som ovanligt välbalanserad. Det är inga delar av frekvensregistret som släpar efter eller sticker ut, men de första dagarna uppfattade jag klangen som ganska torr. Pianoinspelningar som Keith Jarrett Trios Still Live saknade den luftighet och det djup jag hade hört med Bowers & Wilkins 702 S3. Detaljer och nyanser tvekade nästan att vara en del av ljudbilden. Men herregud, så mycket bättre det blev efter några timmars musik.

Jag vet inte om det är membranmaterialen som behöver tid på sig, men med tiden öppnade högtalarna upp sig mer och mer och ljudbilden växte, särskilt på djupet, med samma förstärkare inkopplad. Ljudbilden blev sakta öppnare, klangnyanser i ovan nämnda Still Live kom fram tydligare i ljudbilden, som jag uppfattade som neutral med en hint av värme.

Det klädde Thomas Dybdahls If We Want It, It’s Right helt perfekt. Den inspelningen är full av atmosfär och klangnyanser, som återgavs vackert. Slagverket lät ovanligt fokuserat och basen återgavs med en auktoritet som jag sällan förknippar med 16 cm stora baselement. Mellanregistret gav sångrösten en naturlig värme, även om jag personligen saknade luftigheten hos ett par Dynaudio Contour 30.

NS2000A lifestyle2 2 5e5bcb7b6c004a435dcf2040f7f0158a
Foto: Yamaha

I Dybdahls It’s Always Been You är pianot lite mörkare och lite mer tillbakadraget än med Contour 30, men det klär Keith Jarretts Kölnkonsert perfekt. Den inspelningen har nämligen en ljusare klang, och här får den mer djup, speciellt i basen där Yamaha-högtalarna återger pianots lägre oktaver med mer fyllighet och djup.

Röster är för övrigt en disciplin där Yamaha-högtalarna är ovanligt behagliga att lyssna på. De påminner en del om KEFs R-serie med Meta och Uni-Q-elementet, som har bland det mest fokuserade och precisa mellanregistret den här klassen.

Mellanregistret är enastående välfokuserat, gitarrer och piano saknar ingen av den värme som ger klangen realism. Vissa röster kan uppfattas som lite torra – somliga skulle säga neutrala – men de glänser inte om mellanregistret på samma sätt som det kan göra med en KEF-högtalare med ett nyare Uni-Q-element.

Läs också Klassens referens De kallar det för Meta – och det är den största ljudförbättringen på länge.

Sångrösten i Sades Soldier of Love är härligt varm och inte ens när jag spelar högt kan jag provocera fram uppbrytning eller förvrängning som gör vokalen skarp eller obehaglig. Balansen i högtalarna är snudd på perfekt, men jag försökte också med Yamaha R-N2000A bara för att se om rumskorrektion skulle göra någon skillnad. Den förstärkaren har nämligen Yamaha YPAO-rumskorrektion som använder en mikrofon för att mäta akustiken i rummet och en DSP för att korrigera frekvensgången.

R-N2000A bygger på en mindre version av A-S3200, fast med en uppgraderad strömförsörjning och inbyggd streaming. Den är inte lika kraftfull och välkontrollerad som 3200, men har ändå stålkontroll över högtalarna. Med YPAO aktiverat kommer mellanregistret faktiskt fram lite bättre i ljudbilden och basåtergivningen dras en aning tillbaka utan att förlora auktoritet. Det är ingen tvekan om att R-N2000A kan förbättra ljudet i de flesta högtalare. Med fjärrkontrollen kan man slå på och av rumskorrektionen som man vill.

Läs också Fantastiskt välljudande streamingreceiver Receivern från Yamaha kan allt, ser ut som en miljon och låter fenomenalt bra.

Den slimmade Musical Fidelity A1, i ny version och med 2 x 25 watt i klass A-drift – den mesta av tiden – låter inte direkt som en hit tillsammans med ett par golvhögtalare som kostar fyra gånger så mycket. Men jag var tvungen att försöka. Även om förstärkaren inte har all världens effekt på papperet så fyllde den rummet med organiskt ljud, med varm klang och övertygande bas. Trummorna i Dire Straits Private Investigations fick inte samma dynamiska auktoritet som med Yamaha-förstärkaren, men sångrösten var kristallklar och ljudbilden stor. Radka Toneffs Fairytales var en ren fröjd att lyssna på, med fokuserad och djup pianoklang och enastående röståtergivning.

NS2000ARN2000A lifestyle1 2 adf460e71a3e226eb613fd879afa4066
Foto: Yamaha

Slutsats

Golvhögtalarna Yamaha NS-2000A är föga förvånande utmärkta musikförmedlare. Det finns mer hårtslående högtalare där ute, och högtalare med ännu mer insikt, men i den här prisklassen är det få som låter lika harmoniskt och välbalanserat. Sonus faber och Dynaudio har högtalare med många kvaliteterna, men de kostar mer. Bowers & Wilkins och KEF har högtalare i samma klass som kostar mindre, men som inte spelar med samma auktoritet i djupbasen. Vårt råd är att man lyssnar innan man köper, och om det slutar med NS-2000A så upptäcker man så småningom att pengarna var väl använda. Detta är nämligen en häpnadsväckande bra högtalare, trots sin blygsamma framtoning i svart pianolack. Synd bara att det tar så lång tid innan de öppnar upp sig.

Karakter
Yamaha NS-2000A
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Yamaha NS-2000A”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild