Svenska XTZ har några gånger visat att de verkligen kan prestera högtalare som kan något extra. Senast handlade det om deras Cinema-serie, som är ett fynd till priset och som blev årets surroundhögtalarsystem i L&B förra året. Välförtjänt, och det har orsakat många höjda ögonbryn, berömmande ord och respekt från inte minst branschfolk under den tid systemet ockuperat mitt surround-setup.
På senaste Arken-mässan kunde vi tillsammans med Cinema-systemet även se en prototyp på något som Olle Eliasson, mannen bakom XTZ, valt att kalla Master M2. Det låg en helt ny tankegång bakom och inte minst en helt ny konstruktion av kabinettet. Det hela verkade mycket spännande. Målsättningen var att skapa en kompakt högtalare med fokus på alla high-end-kriterier, kompromisslös men ändå till ett överkomligt pris. Man valde att börja med att bygga ett så akustiskt optimerat kabinett som möjligt, vilket man löst genom att gjuta det!
Tung hifi
Det första man lägger märke till hos Master M2 är att den är tung. Hela 16,5 kg. Det kräver ett ordentligt och stabilt stativ. XTZ har själva ett passande, men just det hade jag inte tillgång till under testen utan använde mina sedvanliga.
Tyngden kommer inte minst av själva kabinettet. Motsatt i stort sett alla andra kabinett är det alltså gjutet. Det senaste vi provat av gjutna kabinett var Aniara från finska Aurelia, men det var ett lättviktskabinett. Här är det tvärtom, det är tungt som bara den. Det gör det också närmast lika solitt och resonansdött som kabinettet på mina Wilson. Själva materialet består av en blandning av epoxy och polyuretan. Den yttre formen har påverkats av den akustiska optimeringen. Här finns inga parallella ytor och själva kabinettet är avsmalnande bakåt.
Diskantelementet sitter i en waveguide för kontrollerad spridning. Det är en 30-mm softdome med neodymmagnet som både kan klara mycket effekt och gå relativt lågt ned i frekvens. Bas/mellanregisterelementet hjälper med sina 2 kg också till att få upp vikten. Det är utvecklat tillsammans med SEAS och bygger på deras Excel-serie. Membranet är av vävd polypropylen. Delningsfiltet är en kombination av andra och tredje ordningen och man har exempelvis valt Mundorf-kondensatorer och MOX-motstånd. Biwiring-terminalerna har kopparpläterade bleck som jumpers, vilket om inte annat ser läckrare ut än ”normala” bleck.
Biwiring-terminaler med förkopprade jumperbleck. Förmodligen har du inte biwiring-kablar, och använd då gärna en förnuftig kabeljumper istället även om dessa bleck nog hör till de bättre av sitt slag.
Som vanligt med XTZ finns det lite att leka med. Man kan plugga basporten så att den antingen blir tät och gör om högtalaren till en sluten variant, eller så kan man sätta in ett skumrör så att basen dämpas en aning. Detta i samklang med hur nära bakvägg man ställer högtalaren gör att man kan justera mängden bas riktigt mycket. Basen är både tight och väldefinierad redan från början, här ställer du helt enkelt in tyngd och mängd och du har fina möjligheter att få en till och med riktigt fin och kompetent basåtergivning. Det kan kräva lite jobb, men du blir rikligt belönad för insatsen.
Mycket av det här är inte precis vanligt att se i denna prisklass. Man har definitivt inte hoppat över gärdsgården där den är lägst, flera av lösningarna och valen kostar betydligt mer än standardlösningar.
Mer stryk
Jag kopplade upp högtalarna, som hade spelat lite hos XTZ innan de sändes till mig, och spelade ett par timmar för att få ett första intryck. Men, precis som med Cinema-serien, tyckte jag det kändes som om de skulle ha lite mer stryk innan de var klara för test. Precis som om de inte släppte loss ordentligt. Därför fick de spela några dygn till i motfas under en filt i ett rum med stängd dörr.
Det finns ingen anledning att tvivla på komponentvalet, XTZ har genomgående hämtat delar från översta hyllan.
Det hjälpte. Nu var högtalaren mer dynamisk och upplöst och det kändes som om den fått en halv oktav till både uppåt och nedåt. Och ljudbilden var en helt annan i både storlek och fasthet. Provlyssnar du en Master M2 ska du se till att få lyssna till ett par som fått spela lite först. Köper du ett par, ge dem den tid de tar för att kunna blomma ut på allvar. Det är inte så att de inte går att lyssna till direkt från kartong, men de har mycket mer att komma med.
Jag skulle öva in en körstämma mot en inspelad version (Nielsen: Benedictus Dominus) och stod upp framför högtalarna. Waveguiden gör att utstrålningen från diskanten ger en ljudbild som är stor på alla led även när du står upp och det var enkelt att följa stämmorna. Det är på det hela taget en rasande övertygande ljudbild från en stativare i den här prisklassen.
Musik
Jag kom på mig med att spela en hel del jazz. Både trios, sång och big band. Det hade jag inte väntat mig när jag packade upp högtalarna. Men den fina upplösningen och ljudbilden gör att man gärna lyssnar till musik som vinner på att man får med så mycket som möjligt av den information som finns på inspelningen. Högtalarna trivdes också bara bättre ju bättre lekkamrater de hade, alltså förstärkare, ström och kablar. De kunde följa med mycket högre upp i hierarkin än man borde förvänta.
Diskanten är en kompetent softdome som får hjälp av en waveguide för kontrollerad spridning.
Diskantelementet är rasande övertygande, en softdome som presterar på ett mycket högt plan och ger den där harmoniska och samtidigt detaljerade återgivningen vi så gärna vill ha. Stina Nordenstam såväl som Shirley Horn och Toots Thielemans, den fina upplösningen gav såväl röster som instrument det som behövs för att det hela ska bli verkligt intressant att lyssna till.
Men detta är en allroundhögtalare som också klarar Rage Against the Machine och vanlig smörpop, även om jag tycker att den fungerar som allra bäst ju mer krävande musiken blir. Det är ett verkligt bra betyg. Jag gillar de här högtalarna!
Slutsats
XTZ satsar tydligt med Cinema- och Master-serierna på att gå upp ett par nivåer i prestige och kvalitet. Även också i pris, om än det fortfarande i sann XTZ-anda handlar om att man får verkligt mycket för pengarna. Det här är ett par mycket lyckade stativhögtalare som känns helt rätt i det mesta. Snyggt jobbat!
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser