TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Vivid Audio Kaya 90

Jakten på det perfekta

En del högtalare är dyrare än andra. Och skrattretande mycket bättre.

Av / 2020-01-12 - 00:00
Vivid Audio Kaya 90

Ljud & Bild tycker

  • Musiken återges med en fantastisk renhet och med en dynamik och förmåga att spela högt som vi knappt hört maken till med tanke på storleken.
  • Det är inte bara högtalarna som har en häftig prislapp, resten av anläggningen måste ligga på samma nivå. Bara att börja spara...

En del är villiga att gå längre än andra i jakten på det perfekta ljudet. I högtalarfacket är detta ett riktigt hantverk. Och med Kaya 90 har sydafrikanska – och brittiska – Vivid Audio gett sig själv en extra utmaning: att få en relativt liten golvhögtalare att bete sig som om den var nästan dubbelt så stor. Låt dig förresten inte luras av den kompakta utsidan, varje kabinett rymmer nämligen fullvuxna 90 liter. Mer om det lite senare.

Vivid Audio KAYA 90 Hero scaled 1
Kaya 90 ser inte ut som någon annan högtalare. Även om den är mycket mindre radikal än sitt dyrare syskon Giya så måste man vänja sig vid utseendet. Men allt har med ljudet att göra. Foto: Vivid Audio

 

Överföring av energi

En högtalares uppgift är att förvandla den elektriska musiksignalen till tryckförändringar i fria luften så att örat – och kroppen – kan registrera dem. Det här är en ytterst ineffektiv process. Och den lilla mängden energi som kommer fram ska råka ut för så lite förvrängning som möjligt på vägen, så att musiken upplevs med samma grad av närvaro som i ögonblicket den spelades in. Om du upplever en inspelning från Konserthallen i München som just det, beror på hur exakt högtalaren överför den elektriska energin till luften.

Formel 1

Det är oerhört svårt, vilket är skälet till att de finns högtalare för flera hundratusen kronor. Och om någon, även i highend-segmentet, säger att de har byggt den helt perfekta högtalaren så är det antingen lögn eller okunnighet. Det vore som att säga att det är omöjligt att förbättra något på en Formel 1-bil. Det går alltid att göra något, från små finjusteringar till radikala förändringar, för att få ner varvtiden en smula. På den nivån är varje förbättring så kostsam att det finns få i hela världen som klarar av det. Samma sak gäller för högtalare.

Vivid audio kaya90 front scaled 1
Framifrån har Kaya 90 nästan kvinnliga kurvor. Foto: Vivid Audio

 

Annons

Svårigheter

Alla de rörliga delarna i en högtalare, från elementen till kabinettet, är potentiella källor till förvrängning. Kabinettet ska helst inte göra något annat än att ge ljudet volym – inte färga det. Då måste det vara så fritt från resonanser som möjligt. Högtalarmembranen bör vara superstyva i sina verksamma register. Och var gör man av energin som kommer från baksidan av högtalarelementen? I samma sekund som den blandar sig med den som kommer från framsidan – och energin bakifrån är dessutom pyttelite fördröjd – uppstår förvrängning och dynamikförluster. Därför vill man faktiskt inte ha hälften av energin från elementen.

Genidrag i långa rader

I sin jakt på den perfekta högtalaren har Vivid Audio gått vetenskapligt tillväga. De har maxat sina kunskaper i toppmodellen Giya G1 Spirit som kostar 930 000 kronor per par. Men tack och lov har den billigare Kaya-serien ärvt samma grundprinciper. Vilket innebär att den största modellen i serien Kaya 90 – som ändå är relativt kompakt – är en ganska så speciell högtalare.

Avsmalnande rör = inverterat horn

Det mest säregna med högtalarna är att varje element är monterat i ena änden av ett avsmalnande rör som löper bakåt i kabinettet. Att det smalnar av innebär att går gradvis inåt, tvärtemot ett högtalarhorn.

Ett horn förstärker ljudet från ett högtalarmembran genom att membranet arbetar i högt lufttryck längst in i hornet, sedan avtar trycket gradvis när ljudet vandrar utåt mot mynningen. I slutet av hornet är den akustiska impedansen anpassad efter luftens, så att så lite energi som möjligt går förlorad när ljudet lämnar högtalaren och gör över i ett annat medium: luft. På det här sättet omvandlas en mycket större del av förstärkarens elektriska energi till rörelseenergi i luften.

Ett avsmalnande rör bakom högtalarelementet fungerar tvärtom. När ljudet rör sig inåt i röret ökar lufttrycket. Den mekaniska impedansen ökar på motsvarande sätt tills den så småningom är så långt från den låga impedansen i luften att mycket lite energi kan överföras. Resultatet är att ljudet dör ut. Det kommer därför knappt något ljud från baksidan av högtalarelementet, som hade kunnat förstöra för ljudet på framsidan. I teorin är resultatet en högtalare med mycket bättre timing och transientrespons.

Nautilus

Det här är samma princip som Bowers & Wilkins använde 1993 i sin legendariska Nautilus-högtalare, och även i dag används den i deras finaste högtalarserier. Och det är ingen slump, för ingenjören som ansvarade för utvecklingen av Nautilus, Laurence Dickie, är en av grundarna av Vivid Audio.

Den största utmaningen med avsmalnande rör är basfrekvenserna. När våglängden ökar måste nämligen rörets längd öka proportionellt. I Nautilus löstes det genom att slingra basröret runt, på samma sätt som skalet på en nautilussnäcka. Därav namnet. I de största Vivid-högtalarna har Vivid Audio låtit röret gå upp genom hela kabinettets höjd och sedan komma ut längst upp och bakåt i en spiral. Vilket gör att högtalaren ser mycket speciell ut.

Vivid Audio Kaya 90 section
På insidan av kabinettet har Kaya 90 inga parallella ytor. Bakom varje element sitter ett avsmalnande rör som absorberar energin från elementets baksida. Illustration: Vivid Audio

 

Kabinetten

Kaya 90 är inte tillräckligt stor för att lösa det på samma sätt. Vivid har också velat ge den ett mindre radikalt utseende. De har därför bestämt sig för att gömma röret på insidan av kabinettet, där det vecklas tillbaka runt sig själv. Röret är dessutom exponentiellt avsmalnande, alltså brantare och brantare, så att det kan göras kortare.

Vivid Audio Giya G1 Spirit 1
Det enorma flaggskeppet Giya G1 Spirit har ett mycket mer radikalt utseende än Kaya 90. Och en prislapp som gör att du bara kan glömma den där nya bilen du längtar efter. Foto: Vivid Audio

 

 

 

 

 

 

 

Laurence Dickie har fortsatt med grundtanken bakom de avancerade Matrix-skåpen i B&W:s gamla 800-serie genom att ha noll parallella ytor inuti kabinetten. Den yttre ytan är också kurvig på ett sätt som gör den till en ”oändlig baffel”. Det betyder inga skarpa hörn för att förhindra diffraktion – vilket speciellt förstör timingen för diskantfrekvenserna – när ljudvågor rör sig längs ytan på utsidan av kabinettet. Själva formen på kabinettet – och att baselementen slår ifrån sig parallellt mot varandra – förhindrar resonanser. Som i sin tur innebär att kabinettet inte behöver mycket massa, tjocklek eller inre dämpning. Det har därför varit möjligt att minska tjockleken och på så sätt fått en innervolym på 90 liter i ett kabinett som ser mycket mindre ut. Vikten är dessutom måttliga 35 kilo per högtalare.

Elementen

Alla högtalarelement har membran av aluminium och sina uppbrytningspunkter långt ovanför delningsfrekvensen. Allt för att minimera förvrängningen i deras respektive frekvensregister.  Och de har som sagt ett avsmalnande rör som absorberar energin från membranets baksida.

Alla element har var sin stor och stark magnet, för optimal kontroll. Enbart diskanten har en flödestäthet på 2,4 tesla – vilket är extremt, mer än dubbelt så mycket som normalt. Både elementen och resten av skapelsen är gjorda av Vivid Audio själva. Detta innebär fullständig kontroll över hela högtalarkonstruktionen.

 

Super Flux Magnets
Magneterna är ganska så speciella och har en extrem flödestäthet. För bästa möjliga kontroll. Foto: Vivid Audio

 

Slutsnackat – hur låter de?

All denna teori är väl bra i och för sig, men hur låter högtalarna i praktiken? Jotack, bara fint.

För ändamålet har vi kopplat upp Devialet Expert 220 Pro, storebror till den fantastiska 140 Pro, och strömmar musik direkt från Tidal och Roon via nätverk. Devialet ​​har filterprofiler till Kaya 90, men i detta test körs högtalarna utan korrigering.

 

Live-konsert

Om du vill ha gåshud kan du spela Live-versionen av Susanne Sundførs Undercover från konserten på Barbican i London. Med Kaya 90 låter det så öppet, stort och naturtroget att jag inte alls saknar att ha varit där själv. För här får jag ändå hela konsertsalen förflyttad till testrummet, där klangen från piano breder ut sig med ett naturlig och bergfast fundament. Och med Susannes säregna röst, som är lika kraftfull som den är luftig. Där står hon, mitt i rummet, och blottar hela sin själ.

Det blir inte sämre med den klassiska utgåvan La Tarantella: Antidotum Tarantulae med barockensemblen L’Arpeggiata. Kastanjer och flamencogitarr spelar framträdande roller på tredje spåret: Tarantella napoletana, Tono hypodorico. Och det är något magiskt med stereobilden som högtalarna målar upp. Inte nog med att ljudbilden är bred, man får bannemig en känsla av höjd också. Knäppandet från kastanjetterna har en utsökt precision tack vare superb impulsrespons. De hänger i luften och nästan flyter runt i rummet.

Den varmare ljudbilden med stråkarna i Luka Sulics tolkning av Vivaldis De fyra årstiderna skildras med både fyllighet och luftighet. Massor av luftighet. Och med en sådan kontroll över såväl varje liten detalj som stora dynamiska utblåsningar att det helt enkelt känns främmande. När har jag någonsin hört ljudet lika ofärgat och levande som detta? Det kan jag inte minnas.

 

Vivid Audio Reaction Cancelling bass units
Baselementen spelar ut åt vart sitt håll och eliminerar oönskad förvrängning i kabinettet. Foto: Vivid Audio

 

Djupbas?

Jag har visserligen hört ännu djupare återgivning av kontrabasarna och pukorna i Stravinskijs Eldfågeln med Minnesota Orchestra, men jag vågar ändå påstå att Kaya 90 går rejält djupt. Och den extrema hastigheten och förmågan att skilja mellan kraftfulla och svaga partier – i kombination med en klarhet i ljudet och förmågan att plocka bort sig själv ur ekvationen – är jag inte säker på att jag har hört förut. Och då tar jag med B&W 803 D3, Nordic Tone och Focal Sopra No 3. För att bara nämna ett fåtal riktigt bra högtalare. Och jag undrar om inte KEF Blade Two också får se sig slagna när vi snackar om förmågan att måla upp den här sortens holografiska ljudlandskap. Även om de också är extremt bra på det.

 

Vivid Audio tweeters
Diskanten med aluminiumdome är monterad framför ett avsmalnande rör. Foto: Vivid Audio

 

Popmusik

Vissa highend-högtalare låter fantastiskt med något och tråkigt med annat. Inte Kaya 90. Ett exempel är den hårt komprimerade Bad To You med Ariana Grande, Normani och Nicki Minaj. Basrytmerna smälter till hårt och fysiskt medan de nästan brutalt vassa diskantljuden från de syntetiska virveltrumslagen inte tillåts bli lika framträdande som med vissa andra högtalare. Anledningen är inte att Kaya 90 håller tillbaka eller rundar av diskanten, utan snarare inte tillför någon egen förvrängning till den som redan finns där. Resultatet är faktiskt ganska tufft.

Eminems hiphop-klassiker Without Me skapar så mycket liv och rörelse att jag bara sitter och flinar. Visst finns det högtalare som har ännu djupare bas som får byxbenen att fladdra ännu mer. Vivid har inte satsat på att piffa till basen. Men dynamiken i trummorna, tydligheten i de snabba orden och fraserna – och återigen en större ljudbild än jag kan komma ihåg att jag har hört med den här musiken – gör det beroendeframkallande att lyssna.

 

Vivid Audio KAYA Gallery Hero scaled 1
Det finns flera modeller i Kaya-serien, inklusive två mindre golvhögtalare: 45 och 25, där siffran anger den inre volymen i liter. Stativhögtalaren S15 och centerhögtalaren C25 är också på väg. Foto: Vivid Audio

 

Slutsats

Kaya 90 är mitt första möte med Vivid Audio. Jag måste erkänna att jag ofta är lite fördomsfull mot tillverkare av högtalare i halvmiljonklassen. Men när jag hörde de här för 280 000 kronor så kom aha-upplevelserna så på rad att jag blev påmind om att det helt enkelt kostar att hosta upp de allra bästa lösningarna.

För Kaya 90 är en högtalare som är rena rama diamanten. Tyvärr kostar den för mycket för att de allra flesta ens ska kunna drömma om att köpa ett par. Men för pengarna får man en av de mest dynamiska, rentspelande och holografiskt korrekta högtalarna på marknaden.

Drömma kan man alltid.

Karakter
Vivid Audio Kaya 90
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild