TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Ultimate Ears Hyperboom

Hyperboom ger så skrattretande mycket för varje krona att alla borde ha en. Eller två.

Av / 2020-05-31 - 00:00
Ultimate Ears Hyperboom

Ljud & Bild tycker

  • Pigg dynamik, stor ljudbild och välbalanserad klang, inte dåligt med finess! Två Hyperboom spelar svinhögt. Gedigen byggkvalitet. Stänksäker.
  • Stöder bara Spotify med Android, klarar inte Tidal.

Marknaden svämmar över av trådlösa högtalare, men det är många som inte vet att Ultimate Ears var bland de första som faktiskt lyckades bygga en som lät bra. Före UE Boom, som den hette, lät de flesta bärbara högtalare som tunna, kraxande kråkor.

Man skulle kunna säga att Boom var en vattendelare för små bärbara högtalare. För efter den kom verkar det som om de andra skärpte sig och att ljudet rent allmänt blev bättre hos konkurrenterna.

Nu för tiden hittar man riktigt bra ljud i högtalare från JBL, Sony, Marshall och nykomlingen Braven, men de är för små för att få riktig fart på sommarfesten.

Då måste man upp i skala, för det finns ingenting som trumfar god fysik.

Men då är det lätt hänt att man går i DJ-fällan, alltså väljer en högtalare med mycket bas och inte mycket annat. Det funkar alldeles utmärkt om man gillar blinkande lampor och rökmaskiner, men ljudet är inte särskilt bra.

Annons

Det bästa alternativet är den mycket bättre Hyperboom, som är Ultimate Ears största högtalare. Den är mycket större än den första Boom-högtalaren och utmanar JBL Boombox 2 och Sony GTK-XB90 på rent ljudtryck, men låter bättre med många olika musikstilar.

Läs också: Vi testar 7 trådlösa semesterhögtalare

App-styrning

Den 36 cm höga och nästan sex kilo tunga högtalaren har ett praktiskt bärhandtag och kan stå utomhus i solsken och regn. Den är inte vattentät som de mindre UE-högtalarna, men stänksäker och tål utan problem att någon välter ut ett glas Prosecco över den.

Den ansluts till mobilen som alla andra trådlösa högtalare, via Bluetooth, och har ingångsväljare och volymkontroll på ovansidan. Här är det på sin plats att tillägga att den har optiska och analoga ingångar för externa ljudkällor samt en USB-kontakt för laddning av mobilen.

Boom app
Appen har EQ, partymode, stereo-parkoppling och mer.

App-styrning finns också, vilket man kan använda om man vill fintrimma ljudet en smula. Appen har en fembands equalizer, så att man kan dämpa basen lite och höja diskanten om Spotifys ljudkvalitet inte är tillfredsställande. Den har också en adaptiv EQ, alltså en anpassning av klangbalansen efter var någonstans högtalaren är placerad.

I appen kan man också ställa in spellistan för en hel partykväll från strömningstjänster som Spotify (bara Android), Amazon Music, Apple Music och Deezer.

Stereo eller multiparkoppling

Hyperboom har också ett partyläge som aktiveras om man vill att andra på festen ska kunna komma åt högtalaren. Eller högtalarna. För om man har en annan UE-högtalare – Hyperboom, Megaboom eller Boom – så kan de kopplas ihop trådlöst och placeras på altanen för att ge ännu mer ljud.

Men det fetaste är att koppla ihop två Hyperboom i stereo. Och gärna ställa dem på en bänk eller en hylla, så att de inte spelar för fötterna på gästerna, och vrida upp volymen!

UEHyper 3 scaled 1
Hyperboom och Boom. Stor skillnad på alla sätt och vis.

Sex högtalarelement

Tack vare sammanlagt sex högtalarelement blir det ett himla ljudtryck från en Hyperboom. UE hävdar att den klarar av nivåer på 100 decibel, vilket stämmer fint med våra mätningar. På varje sida sitter det element: två baselement med två slavbasar och två diskanter. Sådant blir det mycket ljud av. Väldigt mycket ljud.

Ultimate Ears HYPERBOOM innvendig scaled 1
Sex högtalarelement blir det mycket ljud av.

Vad är bättre än en Hyperboom?

En vanlig Boom drunknar fullständigt och det tar inte lång tid förrän den sluta hänga med när man vrider upp volymen. Ställer man en Hyperboom på marken så känner man vibrationerna från basen. Även när den står på en betongbalkong känner man basen. Men den är inte luddig eller odefinierad, trots att det finns (tillräckligt) mycket bas. Basgången i Emilie Nicolas snygga If I Call är naturligtvis inte lika definierad som med ett par Dynaudio Special Forty, men klart bättre definierad än med JBL Boombox 2.

Norska artisten Dagnys hit Somebody skickar upp partystämningen rätt i taket när jag vrider upp volymen, och sångrösten hänger med fint i det rytmiska drivet även när jag spelar på maxvolym.

Men det är inte bara popmusik som glänser i Hyperboom. Akustisk jazz som Keith Jarretts trio och Inside Out visar att högtalaren även lyckas få fram klangdjupet i en konsertflygel och att kontrabasen kan låta klart och tydligt i den stora ljudbilden som högtalaren målar upp.

UEHyper 2 scaled 1
Dubbelt så fett med två Hyperboom.

Det enda som bättre än en Hyperboom är två Hyperboom. Jag kopplade in ytterligare en, i stereo, och ställde dem som man skulle ha ett vanligt par högtalare. Det gav både Dagny och Emilie Nicolas musik en helt ny dimension. Jag behövde inte heller spela särskilt högt för att få tillräckligt med ljud. Två är som bekant mer än en, och förutom bättre ljudtryck fick jag också bättre ljud. Keith Jarrett växte markant i skala och även om stereoperspektivet är lite diffust så kan man tydligt höra placeringen av piano, kontrabas och trummor framför sig.

En gammal inspelning med Luciano Pavarotti lät som om ljudet kom från en metallbox med JBL Boombox 2, men Hyperboom gav sången mer värme och djup, och orkestern var märkbart bättre fokuserad när jag bytte från JBL till UE.

Leon Bridges Bad Bad News lyfte verkligen stämningen när jag bytte från en till två Hyperboom-högtalare. En högtalare fyllde terrassen fint, men med två blev det nästan som ett mini-PA där ute, och helt enkelt dubbelt så kul.

Slutsats

Ultimate Ears är den bästa bärbara högtalaren i sin klass. Den ultimata partyhögtalaren, som även fixar klassiskt och jazz bättre än sina konkurrenter. Det finns inte bara bas, volym och decibel i en Hyperboom, den har även tillräckligt med fokus och transparens för att låta tämligen raffinerat och rent. Två är naturligtvis ännu bättre, det ger musiken en helt annan skala, förutom ännu mer ljud, men man kommer längre med en Hyperboom än med någon av konkurrenternas trådlösa och bärbara högtalare.

Karakter
Ultimate Ears Hyperboom
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

4 reaktioner på ”Ultimate Ears Hyperboom”

  1. Kjell Göte

    1. Spelar en UE Hyperboom i stereo eller måste man ha två?
    2. Kan man para en UE Hyperboom med en Megaboom 3 och spela i stereo?
    3. Kan man para 4 då två spelar vänster kanal och två höger kanal?

  2. Synd att den inte har wifi. Bluetooth är alldeles för opålitligt, känsligt för störningar och beroende av att källan befinner sig inom ett visst avstånd.

  3. Köpte en idag.
    Kopplade upp den. O lät helt oki.
    Sen ville ja jämföra den med en av alla mina blåtandare.
    Vart b&o beolit 17.
    Skönt ljud i mellanregister o diskanten.
    Men så gott som alla skrivit om just att den har riktigt bra bas???.
    Vart då?.
    Köpte denna på elgiganten för 3500.-.
    Såå betyg på denna…
    Sitter just nu o njuter av min beolit 17.
    Så googlar just efter en till beolit 17 alt 20.
    Tack för mig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild