Ultimate Ears, som är en del av Logitech, har haft stor framgång med sina bärbara Bluetooth-högtalare som heter Boom.
Det senaste tillskottet i sortimentet är UE Epicboom, som vi testar här. Att kalla en två kilo tung högtalare med handledsrem för ”episk” är ambitiöst, på gränsen till hybris. Men vad ska man göra när det snart inte finns några engelska förstärkningsord kvar som inte redan har använts ihop med -boom på en högtalare. Megaboom, Hyperboom och Wonderboom, för att bara nämna några.
UE Epicboom är något större och har en oval profil istället för cylindrisk, annars är släktskapet med familjen Boom omisskännlig. Det mesta av högtalaren är täckt med grovt vävt tyg. Eftersom Logitech och Ultimate Ears är miljömedvetna är fronttyget tillverkat av 100 % återvunnen polyester, medan skalet innehåller 59 % återvunnen plast.
Högtalaren är helt vattentät (IP68). Den kan till och med spela medan den flyter på vattnet. Väderskydd är viktigt för en högtalare som kommer att tas med överallt.
Det finns en inbyggd bärrem på baksidan som även kan användas för att hänga högtalaren på en krok, en gren eller ett cykelstyre. När remmen hänger ner slappt klickas den fast med magneter på baksidan. Det är en fiffig detalj.
Det tekniska
Volymen justeras på de jättestora plus- och minustecknen på framsidan. Ovanpå högtalaren finns knappar för Bluetooth, på/av, val av låt samt ”utomhusläge”.
Bakom tygfronten, som inte går att ta loss, tyget finns ett 11-centimeters baselement och två mindre element på 1,5 tum som täcker mellan- och diskantregistret.
Antalet inbyggda förstärkare och deras effekt anges inte. Men högtalaren ska kunna leverera ljudtryck på 94 dB i sitt normala inomhusläge. Och 95 dB i utomhusläge, där basen och diskanten skruvas ner en aning, eftersom de ändå inte kommer till sin rätt i det fria.
360-graders ljud
UE betonar stolt fram att Epicboom har 360-gradigt ljud, så att musiken kan upplevas i samma kvalitet av alla runt omkring. 360-graders ljud är ett modeord som klistras på i stort sett alla små trådlösa högtalare, och betyder helt enkelt att den är rundstrålande. Vilket kan passa utmärkt när det bara handlar om att fylla rummet med en diffus ljudtapet.
I praktiken sitter baselementet på framsidan och diskanterna på var sin sida. Det mest balanserade ljudet får man genom att lyssna rakt framifrån, medan ljudet från sidorna kan bli lite skarpt. Men tonbalansen går att justera i Boom-appen, där det finns en fyrbands equalizer. Där hittar man också ett par förinställningar som var och en på sitt sätt demonstrerar hur mycket bättre högtalaren låter i den neutrala inställningen som kallas för ”Signature”.
Ljudkvaliteten
Vilket leder oss till varför UE-Boom-serien har blivit så populär och har fått så många strålande recensioner: De låter helt enkelt riktigt bra.
Ljudet från UE Epicboom kan inte på något sätt klassas som hifi, men ljudbilden är behaglig. Och viktigast av allt är att ljudet är relativt rent och fritt från den luddighet och vaghet som de flesta små Bluetooth-högtalare lider av.
Jämfört med mindre högtalare i samma serie, till exempel UE Boom som startade alltihop, är UE Epicboom lite mer ”korrekt”, tack vare en mycket djupare och fylligare basåtergivning. Den klassiska UE Boom säger inte något vettigt alls under 80–100 Hz, men här kan man faktiskt få användbar bas ner till de 50 Hz som Ultimate Ears lovar. Åtminstone så länge man befinner sig nära högtalaren och inte spelar våldsamt högt. Frekvensgången i basen justeras nämligen efter ljudstyrkan, så att den blir så linjär som möjligt vid låga nivåer men sänker basen i takt med att volymen höjs – för att undvika överbelastning och för att skydda baselementet.
Partyup!
UE Epicboom kan spela ganska högt, men om det ska festas och om en eller flera av vännerna också har högtalare i Boom-serien så kan de kombineras till ett stort ljudsystem via Partyup-funktionen i appen. De behöver inte vara av samma modell, de flesta Boom-högtalare från de senaste åren fungerar tillsammans. Hur många högtalare som kan buntas ihop maximalt är inte helt klart. Men Logitech har framgångsrikt satt ihop fler än 150 högtalare i partyläge. Så många hade jag inte till mitt förfogande, men två UE Epicboom tillsammans låter mer än dubbelt så bra som en. Och har man två helt likadana högtalare så kan de ställas in så att de spelar i stereo. Annars är ljudet i Partyup i mono.
För en improviserad trädgårds- eller strandfest är möjligheten att koppla ihop flera högtalare helt perfekt. För hemmabruk kommer en uppsättning UE Epicboom i hård konkurrens med stationära trådlösa högtalare. man kan till exempel köpa ett par Argon Audio Forte A5 MK2 för mindre än vad två Epicboom kostar. Och hifi-mässigt ligger de i en annan klass.
Integration
Boom-appen har inbyggd integration med Amazon Music och lo-fi-tjänsten Spotify. På en bärbar Bluetooth-högtalare kan Spotify vara helt okej, men det hade varit trevligt med alternativ, framför allt Tidal. Amazon Music är inte relevant på våra breddgrader. Problemet är dock inte stort, eftersom högtalaren så klart spelar allt som streamas till den via Bluetooth.
Slutsats
UE Epicboom har ett så mycket större och fylligare ljud än sina mindre syskon att den kan få igång strandfesten. Och den är så mycket lättare och mindre än UE Hyperboom att man faktiskt orkar släpa den med sig. Tyvärr är den bara en smula billigare än den mycket kraftfullare Hyperboom. Så om det viktigaste kravet är valuta för pengarna är den större modellen ett alternativ man bör överväga.
På ren ljudkvalitet blir Epicboom fortfarande överträffad av DALI Katch G2, som kostar lika mycket och även spelar i (typ) stereo. Men den har inte samma partyfaktor och tyngd i basen. Eller möjligheten att koppla ihop sig med andra högtalare.
Hej!
Den spelar faktiskt i stereo. Ställer man en UE-högtalare på rätt avstånd från en vägg kan man får en förvånansvärt bra ljudbild. Min erfarenhet är att det är noga med placeringen. Det är det ju alltid men jag tycker det är petigare när man bara har en högtalare.
Appen har 5-bands equalizer. Nämns 4-bands i artikeln.
Mvh Ulf