TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: The New Soundboks

Högst av alla!

Tredje versionen av danska Soundboks spelar tuffare, högre – och det går att sätta ihop ett band!

Av / 2019-08-28 - 12:00
The New Soundboks

Ljud & Bild tycker

  • Soundboks är fortfarande i en klass för sig när det gäller ljudtryck, uthållighet och partaj! Det går att länka ihop flera stycken.
  • Den djupaste bottnen och den högsta toppen är inte bjudna till festen. En hel del pengar för något som du inte kan använda hemma.

Det är häftigt när huvudnumret öppnar Roskilde-festivalen på Orange Scenen. Men den riktiga festen sätter inte igång förrän på festivalcampingen klockan ett på natten, när ljudsystemen dånar ikapp i sommarnatten. Lägret som har den största högtalaren och det starkaste batteriet vinner. Och det blir förmodligen en Soundboks! För det finns ingen batteridriven högtalare som kommer i närheten av den när det gäller brutal kraft! Och den får mer civila partyhögtalarna att påminna om oskyldiga små lamm.

Det har gått tre år sedan den första utgåvan av Soundboks-högtalaren bröt igenom ljudvallen. Det korsade gränsen för hur högt en batteridriven Bluetooth-högtalare kan spela. Och för hur mycket den kan väga – och kosta! Sedan dess har Soundboks blivit en fast inventarie på packningslistan till musikfestivaler. Man hittar fortfarande hitta hemmabyggda ljudvagnar, men den svarta nätt-och-jämnt-bärbara högtalaren ses – och framför allt hörs – överallt.

Splitter nya The New Soundboks ser precis ut som de två tidigare två, men bakom det svarta metallgallret sägs allt vara byggt från scratch.

TYW 2019 113 59880
Med sin vikt på 15 kilo är Soundboks nätt och jämnt bärbar. Foto: Soundboks

Heavy duty

Konstruktionens stomme är fortfarande två känsliga 10-tumsbasar. Diskanten hanteras av ett stort horn med ett 1-tums element bakom. Varje element drivs av en 72-watts klass D-förstärkare – nästan dubbelt så mycket som i den första versionen. Strömmen till alltihop levereras av en 12-volts ackumulator som håller hus i en fördjupning i lådan. Det innebär att batteriet kan bytas på ett par sekunder om det tar slut mitt i festen. Under förutsättning att man har ett extra batteri. Det finns ström för fem timmars fest med fullt ljudtryck. Eller cirka 40 timmar på halv volym.

Annons

En av skillnaderna mot tidigare finns bland ingångarna, där det har dykt upp professionella ingångar som komplement till de ”civila” minijack- och Bluetooth-anslutningarna. Två combo-kontakter för 6,3 mm-jack och XLR gör det enkelt att koppla Soundboksen till en mixer och använda den som PA-system. Detta är väldigt genomtänkt eftersom Soundboks och dess galna ljudtryck bara tigger om att användas av gatumusikanter och hobby-DJ:s.

Liksom tidigare modeller är nya Soundboks försedd med skyddande kanter av aluminium, precis som professionell utrustning. Men en smart detalj är att de klotformade hörnskydden numera är av plast. De skyddar fortfarande högtalaren men undviker att förstöra allt – och alla – man stöter ihop med.

Det ingår naturligtvis en app till Soundboks. Den är oumbärlig för att koppla ihop flera högtalare – men i praktiken är det allt den kan. Förutom att uppdatera firmware, vilket inte bör göras en dag när man har ont om tid!

Sound56349 59864
Ingen batteridriven högtalare kommer i närheten när det gäller brutal kraft. Soundboks får vanliga partyhögtalare att verka trasiga. Foto: Soundboks

If you can’t beat them – join them

En promenad genom ett festivaltältläger är en kakofonisk upplevelse bland bullrande ljudsystem. Men ljudtryckstävlingen mellan alla Soundboksar blir oavgjord. Nya Soundboks har däremot ett äss i rockärmen. Man kan nämligen koppla ihop upp till fem högtalare så att de spelar samma sak. Det innebär att man både kan spela högre och täcka ett större område med öronbedövande ljud.

Don’t try this at home!

En högtalare som Soundboks bör behandlas med försiktighet. Enligt tillverkaren kan den leverera ljudtryck på 126 dB. Vi tar det en gång till: Etthundratjugosex decibel! Sex dB över smärtgränsen!

Även om man i bästa fall får vara generös med distorsion och frekvensgång för att nå ända dit så är det ingen tvekan om att Soundboks kan spela VANSINNIGT högt! Och om du befinner dig omedelbar närhet av den för länge så finns det inte bara en risk för permanenta hörselskador, de är garanterade!

Därför måste den användas varsamt. Helst utomhus, där den utan vidare får fart på ett tältläger och där man kan gå en bit ifrån den. Några meter bort har ljudtrycket nämligen minskat så mycket att man antagligen klarar sig undan med att vakna med ringningar i öronen nästa dag, men med hörseln i behåll.

Rock And Roll

Låt mig säga direkt att The New Soundboks inte är en högtalare som bäst uppskattas med kammarmusik samtidigt som man avnjuter en kopp te och ett fiberkex. Den är däremot i sitt rätta element med hårdrock, tunga electrobeats, grillade spare ribs och många backar öl!

De två baselementen är av typen som har lätta membran och styv kantupphängning. Det är inte receptet på djupbas, men på effektivitet. En inbyggd DSP hjälper till lite i botten vid lägre volymer, men det är i mellanbasen som det trycker till på allvar. Trummor och slap-bas sitter rakt i bröstet där de hör hemma. ”Medellín” med Madonna låter tight och exakt. Orkestermusik ska man däremot låta bli att sätta på!

Soundboksen spelar hårt och effektivt utan större finess. Basen rungar tydligt ihåligt, men sätter golvbrädor och alla lösa föremål i gungning. Mellanregistret är bättre än man skulle tro av bestyckningen, och röster låter faktiskt ganska bra. Diskanten skär snyggt igenom det område där det är intressant – samtidigt som de högsta, och ganska så ointressanta – frekvenserna hoppas över.

Det kanske låter som en hård dom, och hade det handlat om en hifi-högtalare skulle jag ha rekommenderat konstruktören att uppsöka Arbetsförmedlingen. Men Soundboks levererar precis det som den är byggd för: Ljudtryck i överväldigande mängder. Huruvida den faktiskt kan leverera 126 dB låter jag vara osagt, eftersom min ljudtrycksmätare bara går till 120 dB. Men den kan åtminstone spela högt!

Slutsats

The New Soundboks är en högtalare som sticker ut från mängden. Den har mer gemensamt med ett PA-system än med hifi-högtalarna hemma i vardagsrummet. Å andra sidan är den fullständigt perfekt för det som den är gjord för: oväsen och röj på festivaler och stränder. Mätt med en hifi-skala har den sina brister, men inget som spelar roll mitt i en fem dagar lång fest. Att ge den proffsingångar kan dessutom vara det som får in den i värmen hos musiker med egen anläggning. Priset har fått en knuff uppåt, men ljudet är faktiskt lite bättre än tidigare.

picture2 Sound56365_59879-989x1366
<
>
Den som har störst högtalare och starkast batteri vinner. Och det är förmodligen en Soundboks. Foto: Soundboks
Karakter
The New Soundboks
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild