ES-serien är ett försök att tillfredsställa dem som både vill ha bra musikupplevelser och fängslande hemmabiounderhållning. Enligt JBL är högtalarelementen gjorda för att tåla mycket stryk och dessutom återskapa detaljer på hög nivå. Allt till ett pris som många kan leva med.
I detta test är vi intresserade av det mest brutala och det betyder att ES100 är den självklara modellen för oss eftersom den har dubbla 10-tumselement och mäter 115 cm i strumplästen.
Detta är testets enda fyrvägshögtalare. Diskantregistret är uppdelat i två delar, ett element tar hand om det nedre diskantregistret och ett annat allt över 12 kHz.
Ljudkvalitet
Det är lite märkligt hur JBL:erna omedelbart gör oss besvikna med en betydligt tunnare basåtergivning än man förväntar sig av de två robusta 10-tummarna. Varken Rage Against the Machines ”Killing in the Name” eller Lady Gagas ”Telephone” känns som om de kommer från två så stora högtalare som ES100 faktiskt är.
Men besvikelsen blir kortvarig. Lösningen är nämligen att utöka inspelningstiden till mer än de 50 timmar som högtalarna redan fått – för säkerhets skull dubblar vi JBL-tiden till 100 timmar – samt att driva dem med en kraftigare förstärkare än NAD C375BEE, närmare bestämt Hegel H200.
Då svarar högtalarna med ett stramt och välkontrollerat ljud och en musik som har en härlig skjuts i basrytmerna. Högtalarna går dessutom djupast i basregistret hittills, med en bra markering av de djupaste tonerna på Jill Scotts R&B-låt ”Gettin’ in the Way”.
Run DMC livar upp kåken med ”Walk this Way”, ackompanjerad av Aerosmiths saftiga gitarriff och tuffa trummor. Och JBL-högtalarna tål höga volymer. De spelar inte fullt lika högt som Dynavoice, men i gengäld har de väsentligt bättre fokus och upplösning. Och det bästa med ES100 är att det är hög kvalitet på tonerna. Detta är de enda högtalarna som kan återge Tjajkovskijs ”1812-ouvertyren” någorlunda trovärdigt. Och när kanonerna smäller på slutet, ja då dundrar JBL till för fulla muggar!
Somliga uppfattar nog ES100 som lite ljusa i klangen, särskilt när man spelar våldsamt högt. Och med en svag förstärkare hörs en ful förvrängning i diskantregistret, vilket JBL avslöjar skoningslöst. Så se till att få kraft så det räcker från en kvalitetsförstärkare.
Också i detta test:
Cerwin-Vega XLS-15
När döva väcks till liv
Det blir aldrig tråkigt med Cerwin-Vega som festens mittpunkt. Och med 15 tum i varje högtalare är allt dukat för en bas som verkligen känns!
Fence Audio Boost 212
Fullt ös
Norska hålligångarna Fence Audio ger en ny innebörd åt uttrycket ”högt ljud till lågt pris”!
Dynavoice Finale 10 Tower
Tredelat torn
Testets avgjort största högtalare kommer från svenska Dynavoice. De här tornen består av tre delar vardera och behöver ett stort rum!
Jamo S 608
Festcharmören
Eleganta S 608 satsar på en fokuserad och välbalanserad ljudbild. Vem skulle kunna tro att den här charmören har en vild sida också?
Magnat Monitor Supreme 2000
Kompakt underhållare
Testets biligaste högtalare! Supreme 2000 har dubbla 8-tummare som ger dunkande basrytmer utan att låta vulgärt.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser